»Tradicionalno, že šesto Perovanje v čast našemu kraju Perovo, ki praznuje 775. rojstni dan, bomo letos posvetili povezovanju kamniških krajevnih skupnosti ob Kamniški Bistrici,« se je po mesecu priprav Športno-kulturnega društva Perovo postavila njihova predsednica Ivana Skamen. Dodala je, da bodo reki v čast to sobotno popoldne tudi perovali na njenih bregovih ob novem Perovskem mostu in bregova s pomočjo kamniških gorskih reševalcev simbolično povezali s tirolsko žičnico, ki jo bodo najpogumnejši kratkohlačniki lahko tudi preizkusili.

Perovljani in Perovčani

Na Perovanju, ki mu pravijo tudi Ta veseli peromajski dan, se zbere čez 300 krajanov. Letos prvič pripravljajo tudi Igre krajevnih skupnosti brez meja, ki bodo petčlanske ekipe postavile pred izziv vlečenja perovske vrvi, zbiranja vode za perovske rože, pa tudi »babo« v košu bodo nesli čez Bistrico in klepali najlepše stihe svoji Bistrici. Na Grošanovi domačiji se bodo krajani podučili, od kod pride perovsko mleko, v domačem hangarju pa bodo na kmetiji gostili tudi mlade raziskovalce kamniške Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra, ki bodo mikroskopirali Kamniško Bistrico.

Kot pravi Skamnova, so na vseh prireditvah na Perovem še vedno najbolj v zadregi, kako prešteti krajane, saj pridejo tako Perovljani kot Perovčani, kar je sicer oboje tudi slavistično pravilno. »Seveda nam ne preostane drugega, kot da na koncu vedno vse počnemo skupaj,« zadrego razreši Skamnova.

Kraj s prospekta

»Po površini je naša krajevna skupnost druga najmanjša, po številu krajanov pa uradno sicer tretja največja v občini, čeprav smo prepričani, da nas bodo ažurirani podatki postavili na drugo mesto pred postarano mestno krajevno skupnost Kamnik Center,« je prepričana Skamnova. »Osem stoletij je Perovo klesalo današnjo podobo. Na popotovanju skozi čas ni izgubilo starodavne duše, a se tudi ni izgubilo v preteklosti. Tudi ni povsem popustilo mestnim in novodobnim oblikovalcem prostora in načina življenja. Ohranja klenost starodavnega vaškega naselja,« pripoveduje predsednica društva. Prizna, da so morda res precej pozidani, a jih to ne moti, saj jih pot skozi Janežičev drevored hitro pripelje do Kamniške Bistrice in čez do priljubljene sprehajalne poti do Duplice ali čez obvoznico do gozdov proti Kratni in staremu gradu, proti Rudniku in Volčjemu Potoku.

»Posebno mlade družine to priložnost z veseljem sprejemajo, pa tudi ostali, kar je opazno tudi na številnih tradicionalnih perovskih dogodkih – Trikraljevska kolednica pri Grošanovi kmetiji, Žensko vasovanje ob dnevu žena in slovenskem Valentinu, Dan zemlje, Dan knjige, Zelemenjava, ki jih vsako leto zaokroži tudi Perovanje. Za slednjega si društvo vsako leto izmisli nove igre, ki še bolj povežejo staro in novo Perovo, staro- in novoselce, »saj je bilo zato tudi ustanovljeno«, pove Skamnova in doda, da Perovanje ves mesec pripravljajo stari in mladi, staroselci in novoselci, z Zgornjega in Spodnjega Perova, z levega in desnega brega, pa vrtci in šole, perovske tovarne in društva tudi.