Jošt Bukovec

Preizkusili smo tri visokotlačne čistilnike podjetja Elektro Maschinen, v Sloveniji ga zastopa podjetje Dilex. Preizkušeni modeli niso bili izbrani naključno, saj imajo vsi trije možnost samovleka vode – čistilnik HDEm 331, HDEm 2412 in HDEm 2552 Premium Line. HDEm 331 tehta le šest kilogramov in pol, mobilnost naprave pa potrjuje tudi popolnoma drugačna konstrukcija. Omogoča prenašanje v eni roki, zaradi manjših dimenzij pa ga lahko pospravimo tudi v predal omare ali pa ga pri prevozu shranimo za sedež. Vse tri naprave imajo možnost samovleka vode iz večjega vedra ali zajetja, neodvisnost od vodovoda pa bistveno razširi možnosti za uporabo. Pri delu na terenu, kjer ni možnosti uporabe vode iz vodovoda, bi si brez te možnosti morali pomagati z vodno črpalko, preizkušeni čistilniki Elektro Maschinen pa to dosežejo sami, brez pomoči.

Dodatki so včasih pomembnejši od moči

Elektro Maschinen HDEm 2412 je tisto, kar pričakujemo od kakovostnega čistilnika za domačo uporabo. Zmogljiv indukcijski motor z 2,1 kW moči, kolut za navijanje osem metrov dolge visokotlačne cevi, dolg električni kabel, za polno naročje dodatnih krtač in nastavkov. Tako pri tem modelu kot pri večjem HDEm 2552 nam je všeč nizko težišče in široko telo naprave, kar opazno izboljša stabilnost pri čiščenju in navijanju cevi. Modela HDEm 2552 Premium in HDEm 2412 se po moči motorja ne razlikujeta veliko. HDEm 2552 ima 2,4 kW motor in najvišji tlak 160 barov, HDEm 2412 pa motor z 2,1 kW in 150 bari maksimalnega pritiska. Razlika je v praksi opazna minimalno, zato črnemu modelu HDEM 2552 iz linije Premium v prid govorijo predvsem dodatki in dva metra daljša, izjemno gibka visokotlačna cev. Oba imata podaljšek, kovinsko pištolo in odmerjevalnik čistila, HDEm 2552 ima večjo krtačo za čiščenje tal in ščetko za čiščenje platišč, nima pa ploščate krtače, krtače za pranje in cevi za čiščenje odtokov – »podgane«. Razlike so torej v podrobnostih in izbor čistilnika naj bo odvisen tudi od dodatkov in ne le moči.

Čistilnik za pod roko

Čistilnik Elektro Maschinen HDEm 331 je izdelan za prenašanje. Ima krajše cevi, šibkejši motor, manjšo pištolo in dva priključka (širok curek in lonček za detergent), a je zaradi možnosti samovleka vode in prenosne konstrukcije odličen partner za delo kjerkoli. Šest kilogramov in pol teže brez težav prenašamo v eni roki, za napravo tako majhnih dimenzij pa se vedno najde prostor. HDEm 331 je najbolj uporaben za čiščenje vozil in orodja, uporaben je pri kampiranju, na vikendih, barkah in čolnih. Za pranje večjih poroznih površin je priporočljivo izbrati močnejšo oziroma večjo različico visokotlačnega čistilnika. HDEm 331 pač stavi na velikost in mobilnost, kar mu uspe odlično – prednosti, ki jih prinaša visokotlačno čiščenje boste le težko našli stisnjene v tako majhne dimenzije.

Neodvisnost od vodovodnega omrežja

Vse tri naprave so opremljene z dodatnim filtrom za vodo. Na čistilniku je pritrjen na priključek za vodno cev in je izredno pomemben za zagotavljanje dolge življenjske dobe črpalke. Fina mrežica v njegovi notranjosti lovi drobce v vodi, ki bi se sicer nabirali v črpalki in sčasoma onemogočili normalno delovanje čistilnika. Uporaba filtra je še posebej priporočljiva, kadar vodo s črpalko pridobivamo iz vodnjaka ali podobnega zajetja oziroma kadar pri čistilniku izkoriščamo možnost samostojnega vleka vode. To pomeni, da cevi ne priključimo na pipo, temveč jo potopimo v sod z vodo. Na Dilexu priporočajo, da pri takšni uporabi konec cevi v vodi še dodatno opremimo z grobim filtrom za umazanijo. Zaradi zmogljivosti črpalke je dolžina dovodne cevi ob takšni uporabi omejena na meter in pol, a dolga visokotlačna cev bo omogočila udobno delo tudi okrog vozil. Prednosti lastnega črpanja vode iz zajetja je več. Čistilnik je neodvisen od vodovodnega omrežja in omogoča tudi terensko čiščenje, na primer v okolici vikenda ali pri delu na novogradnji. Pomembna prednost alternativnega vodnega vira je tudi možnost uporabe čistilnika takrat, ko v sušnih mesecih velja prepoved uporabe vode iz vodovoda za zalivanje in čiščenje. Takrat je že sod deževnice dovolj za čiščenje največje umazanije z avtomobila, če na razpolago nimamo večjega zbiralnika vode ali vodnjaka.

Varčno tudi pri čiščenju večjih površin

Visokotlačni čistilniki s hitrim curkom vode hitreje odstranjujejo zasušeno umazanijo in blato, pa tudi lišaje in mah s tlakovanih površin. Predvsem pri čiščenju večjih površin (terase, dovozi, parkirišča) pride moč vode najbolj do izraza, v primerjavi z uporabo navadne vrtne cevi pa je hitrost čiščenja z visokotlačnim čistilnikom tudi razlog za prihranke pri količini porabljene vode. Čistilnika HDEm 2552 Premium in HDEm 2412 imata priloženo tudi okroglo krtačo za čiščenje tlakovcev, ki z rotiranjem ščetin in curkom odstranjuje sloje umazanije. Krtače med delom ni treba tiščati v tla, odlično pa se obnesejo tudi ščetine na obodu, ki ustavljajo vodne kapljice in curek. Zato lahko čistimo tudi tik ob fasadi in stenah, saj umazana voda ne škropi naokrog. Okrogla krtača nam je bila všeč tudi zato, ker tlak očisti brez skrbi za poškodbe. Pri uporabi šob z ozkim curkom moramo biti previdni, saj je curek dovolj močan, da poškoduje tudi beton. Okrogla krtača je zato odlična za prvo sezonsko čiščenje umazanije, potem pa lahko prah in blato sproti odstranjujemo s ploskim curkom, ki deluje skoraj kakor vodna metla. Na nastavku lahko nastavimo različno širino pranja – od točkovnega do kar okrog pol metra širokega ploskega curka.