Inovativni robotski, ki namesto nas opravijo delo, klasični ležeči, pokončni, ki so prijaznejši do naše hrbtenice, vodni, ki omogočajo sesanje brez vrečke in odstranjujejo alergene snovi, ročni, ki se izvrstno obnesejo pri čiščenju manjših površin ali avtomobila… Kateri sesalnik pa vam najbolj ustreza?

Tišji in energijsko učinkovitejši

Pri Gorenju pravijo, da kupci stavijo tako na kakovost kot na ceno. Kot najbolj prodajane izpostavijo suhe sesalnike z vrečko ali brez, ki predstavljajo več kot polovico vseh prodanih sesalnikov. Pravijo, da uporabniki še vedno najraje izpraznijo posodo ali zamenjajo vrečko po uporabi. Akumulatorski sesalniki omogočajo večjo avtonomijo, saj ne potrebujejo električnega kabla, sesalniki z vodno filtracijo pa se posebej dobro izkažejo pri filtraciji mikroskopsko majhnih delcev, poudarjajo.

Vas zanima, katere so karakteristike najkakovostnejših sesalnikov? »Velik napredek je bil narejen na področju učinkovitega pobiranja prahu in trdnih delcev, kar omogoča vgradnjo tišjih in energijsko učinkovitejših motorjev. Velik napredek smo dosegli tudi pri filtraciji, kjer so filtri HEPA postali stalnica, uporabljajo pa se tudi boljši materiali,« odgovarjajo pri Gorenju. Sesalniki prihodnosti bodo še zmogljivejši, energijsko varčnejši in učinkovitejši, dodajajo. Trend samodejnih (robotskih) sesalnikov bo v prihodnje prav tako še naraščal.

Alergikom v Gorenju priporočajo sesalnike z vodno filtracijo, ki je izjemno učinkovita pri filtriranju mikroskopsko majhnih delcev. Pri sesalnikih za suho sesanje so na voljo tudi posebne vrečke, posebej prilagojene preprečevanju alergijskih reakcij. Privlačni so tudi sesalniki brez vrečk oziroma ciklonski sesalniki. Odlikuje jih zbirna posoda, ki jo po sesanju preprosto izpraznite, očistite in ponovno uporabite.

Ni vse v moči

»Ob delovanju sesalnika vsesan umazan zrak priteka v zbirno posodo v obliki vrtinca in ustvarja centrifugalno silo, zaradi katere prah, delci in umazanija udarijo ob steno in padejo na dno. Zrak nato potuje skozi učinkovit filtracijski sistem sesalnika, ki odstrani tudi mikroskopsko majhne delce prahu in se očiščen vrne nazaj v prostor,« delovanje ciklonskih sesalnikov opišejo pri vodilnem evropskem izdelovalcu aparatov za dom.

Strokovnjaki iz Velenja ob tem poudarjajo, da moč sesalnika ni pogoj za njegovo učinkovito delovanje in da bo naše stanovanje čisto tudi pri nižji moči sesalnika: »Nova evropska uredba znižuje predvsem energijsko potrato, saj je 900 vatov popolnoma dovolj za doseganje odličnih rezultatov pobiranja prahu in delcev. Poudarek je torej na zasnovi sesalnika, ki mora predpisano moč izkoristiti v kar največji meri.«

Kupce zato pred nakupom informirajo o novi uredbi, pojasnijo jim njen namen in posledice. Večina uredbo sprejema z razumevanjem, saj ljudje tudi sami postajajo čedalje bolj pozorni na podatke na obvezni energijski nalepki, torej na učinkovitost in porabo električne energije.

Cena ni vedno zagotovilo kakovosti

Kako pa je z vzdrževanjem sesalnika? Na kaj moramo biti še posebej pozorni? »Sesalniku moramo predvsem redno menjati vrečko oziroma posodo ter filtre. Če tega ne počnemo, bo sesalnik deloval pod večjimi obremenitvami in slabše, kar lahko privede do okvar,« poudarjajo velenjski strokovnjaki.

Okvare pri sesalnikih so redke in so večinoma posledica nepravilne uporabe, zato je priporočljivo, da se na servis obrnemo le v primeru okvare. Sesalnik zamenjajte, ko več ne opravlja svoje funkcije, torej ko preneha učinkovito pobirati prah in delce s tal. Vrečke menjujte, ko so polne, filtre pa enkrat ali dvakrat na leto, odvisno od tega, kako pogosto sesalnik uporabljate.

In kako je s cenami? Je visoka cena sesalnika res zagotovilo za njegovo kakovost ali je možno kakovosten sesalnik kupiti tudi za manjše denarce? Organizacije za varstvo potrošnikov so o tem opravile številne raziskave, ki so pokazale, da cena ni vedno tudi glavni pokazatelj kakovosti. Zelo dober domač sesalnik je moč kupiti že za 150 evrov, seveda pa lahko za še zmogljivejše oziroma globinske sesalnike v žep sežete tudi desetkrat globlje.