Pri 50-letni bolnici so nedavno odkrili tumor na srcu. Potrebna je bila hitra operacija, ki jo je opravil prof. dr. Tomislav Klokočovnik, predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja UKC Ljubljana, z ekipo. Tumor so izrezali in po besedah Tomislava Klokočovnika se gospa počuti odlično.

Posega so se lotili tako, da je kirurg srce izrezal iz prsnega koša in tumor odstranil. Ker je bil tumor zelo velik, je del srca manjkal; manjkajočo steno preddvora srca je kirurg rekonstruiral z biološkim materialom, ki ga sicer uporabljajo za rekonstrukcijo srčnih zaklopk in pri drugih posegih. »Popravljeno« srce je nato ponovno vsadil v prsni koš. Operacijo so opravili s pomočjo zunajtelesnega krvnega obtoka, pri čemer so pacientki med operacijo vzdrževali normalno telesno temperaturo, srce pa so operirali v posodi z ledom zunaj prsnega koša.

Tako avtotransplantacijo srca je prvi na svetu uspešno opravil ljubljanski kardiokirurg prof. dr. Miro Košak leta 1985, a so takrat na 19 stopinj Celzija ohladili celo telo pacienta, je pojasnil Klokočovnik. Po 30 letih je bila to druga avtotransplantacija srca, ki so jo izvedli v UKC Ljubljana, saj so tumorji na srcu in njihovo operativno zdravljenje zelo redki. »Nikoli pa še nismo videli tako velikega tumorja,« je povedal kirurg.

Na vprašanje, zakaj niso pacientki raje presadili srca umrlega darovalca, je Tomislav Klokočovnik pojasnil, da je bil tumor žal maligen, rakava bolezen pa ni združljiva s presaditvijo organov umrlih darovalcev.

Operacije malignih tumorjev srca so lahko tehnično izredno zahtevne, saj se sme odstraniti le toliko tumorskega tkiva, da je črpalna funkcija srca še mogoča in zadovoljiva. S takšnimi operacijami lahko bolniku uspešno podaljšajo življenje in mu zagotovijo kakovost življenja. Poseg, ki so ga izvedli, je zahtevnejši od presaditve srca umrlega darovalca, saj tam vedno odvzamejo nekoliko več tkiva, tukaj pa zaradi rezov rezerve v tkivu ni oziroma je tkiva manj in ga je treba ustrezno prilagoditi, je pojasnil kirurg.

Presaditev srca zahteva timsko delo, v katerem sodelujejo kardiokirurgi, kardiologi, anesteziologi, inštrumentarke, perfuzionisti in drugo medicinsko osebje. Ekipo, ki je operirala pacientko, so sestavljali prof. dr. Tomislav Klokočovnik, asist. dr. Matija Jelenc (prvi asistent), Dean Pirc (anesteziolog), Dora Jurčić, dipl. med. sestra, in Magdalena Hrovat, zdr. teh. (inštrumentarki), ter Boža Matušek (perfuzionistka), so sporočili iz UKC Ljubljana. lo