Uvod v že 101. medsebojni obračun velenjskega in celjskega kluba je bila tekma legend iz mest ob Paki in ob Savinji, ki se je končala z zmago domačih veteranov s 16:15. Na parketu je bil tudi nekdanji ostrostrelec, zdaj 43-letni Branko Bedekovič, ki je v klubski karieri igral tako za Velenje kot Celje. Fant iz Razkrižja je še lani aktivno igral rokomet v Gradcu v avstrijski regionalni ligi, še vedno pa je vrhunsko telesno pripravljen, saj vsakodnevno kolesari in teče ter je po koncu kariere shujšal za deset kilogramov. Branko Bedekovič, po poklicu policist, ki pa se že nekaj časa ukvarja z nepremičninami, je tik pred včerajšnjim pravim derbijem napovedal: »No, bolj malo spremljam slovensko ligo. A ker Gorenje igra doma, mislim, da bo zmagalo.« Drugačnega mnenja je bil Luka Dobelšek, nekdanji igralec Gorenja in zdajšnji član pivovarjev, ki je zaradi bolečin v vratu že nekaj časa na bolniški, saj je napovedal zmago Celjanov s šestimi zadetki razlike.

Za prva vala navdušenja v dvorani, ki se je prvič uradno predstavila v povsem prenovljeni podobi in v klubskih barvah, rumeni in črni (poleti bodo uredili še razsvetljavo), je poskrbel dežurni napovedovalec. Najprej je sporočil, da so nogometaši velenjskega Rudarja premagali Maribor s 3:2, nato pa še, da so med gledalci na tribunah selektor Veselin Vujović, novopečene državne prvakinje iz Zagorja in nekdanji hokejski selektor Matjaž Kopitar. Precej manj navdušenja med domačimi navijači so poželi njihovi ljubljenci na igrišču, ki so po desetih minutah zaostajali že za štiri zadetke (2:6), do takrat pa je celjski vratar Urban Lesjak zbral že sedem obramb.

»Ni živleja brez Veleja« je pisalo na zidu za enim izmed golov v dvorani, pravega življenja pa ni bilo niti v igri Gorenja. Gostje pod vodstvom strelsko razpoloženega Žiga Mlakarja (do 25. minute pet zadetkov brez zgrešenega strela) so zlahka držali in višali svojo prednost, ki je bila – tudi zaradi treh zgrešenih sedemmetrovk Velenjčanov – najvišja prav ob koncu polčasa (17:10). Takrat je kazalo, da bodo gostje prekinili niz 17 zaporednih tekem Gorenja brez poraza (16 zmag in remi) od decembra 2015, a so Velenjčani čudežno vstali od mrtvih. Štiri minute pred koncem so izenačili na 25:25, po ponovnem izenačenju na 26:26 pol minute pred koncem je Celjan Gal Marguč zapravil strel za zmago, Mario Šoštarič pa v zadnji sekundi streljal od daleč, a se Lesjak ni dal presenetiti. Domači trener Marko Šibila tako ostaja neporažen na klopi Gorenja, njegov celjski kolega Branko Tamše pa neporažen na 22. zaporednem medsebojnem derbiju kot trener Gorenja in/ali Celja.

»Ne želim uporabiti grde besede, kaj smo mi naredili sami s sabo. V prvem polčasu smo igrali fantastično, v drugem pa naredili veliko neumnosti, ki so nas na koncu skoraj stale zmago. Škoda za izgubljeno točko v Velenju, a po drugi strani je res, da bi lahko v končnici izgubili tudi to. Razlog za padec? Ne vem,« je dejal celjski vratar Urban Lesjak, ki je zbral 15 obramb, medtem ko Ivan Gajić (po tekmi si je na sredini igrišča skoraj skočil v lase s trenerjem Šibilo, a so ju razdvojili) sploh ni stopil na igrišče. Gorenjev igralec Mario Šoštarič je pojasnil razloge za slab začetek: »V prvem polčasu nam je ponagajal velik pritisk, ki je bil na naših ramenih. A med polčasoma smo si rekli, da moramo dvigniti glave, dihati drug za drugega, pustiti srce na igrišču in to smo tudi storili. Delitev točk je glede na prikazano najpravičnejša. Sodnika? Ne želim in nočem ocenjevati njunega dela. O naslovu prvaka bo odločala šele zadnja tekma v Zlatorogu, a verjamem, da je čas, da lovoriko vrnemo v Velenje.«

Izidi 5. kroga: Gorenje – Celje 26:26 (10:17), Koper – Maribor 28:26 (14:13), Loka – Ribnica 30:30 (16:18), pari prihodnjega kroga (sobota, 14. maj): Koper – Gorenje (19), Celje – Ribnica (19.30), Loka – Maribor (20).