Potem ko je Telemach, ki je v lasti ameriškega finančnega sklada KKR, prevzel Tušmobil, nadaljuje osvajalski pohod na slovenskem trgu, hkrati se hitro širi tudi v državah, nastalih iz nekdanje Jugoslavije.

Pred kratkim se je Telemachu uspelo dogovoriti z lastniki Maxtela o nakupu tega ponudnika optičnih kablov. Razen Telemacha sta se za prevzem Maxtela potegovala še Skupina Telekom Austria, ki je v Sloveniji lastnica Simobila, in Telekom Slovenije.

V ozadju Maxtela naj bi bil Janko Jenko

Skoraj 70-odstotni lastniški delež Maxtela obvladuje švicarska družba Perano Consulting, 11,4-odstotnega direktor družbe Robert Nikolić, preostali pa predstavlja lastni družbeniški delež. Po zatrjevanju naših virov naj bi v ozadju Perana Consultinga stal nekdanji kadrovik Državljanske liste Janko Jenko in aktualni predstavnik države v nadzornem svetu družbe SIJ – Slovenska industrija jekla v tričetrtinski lasti Rusov. Jenko je zatrdil, da ni lastnik Perana Consultinga: »Ta švicarska družba je v lasti avstrijskega državljana Wilhelma Reichmanna.« Avstrijec je bil v preteklosti, ko je bil Jenko solastnik in podpredsednik uprave Voljatela, iz katerega je nastal Tušmobil, njen podpredsednik.

Vstop Državljanske liste v koalicijo pred leti sovpada z domnevno navideznimi lastniškimi spremembami Maxtela. Takrat je namesto luksemburškega Malloru Ventures in gibraltarskega Quick Max Limited lastnik Maxtela postal Perano Consulting. Od leta 2004 dalje, ko sta Malloru Ventures in Quick Max pridobila lastništvo Maxtela, pa je bil Jenko v njem prokurist. Na tem mestu je ostal do druge polovice leta 2012. V Maxtelu je bil zaposlen tudi Igor Maher, nekdanji vidni član Državljanske liste, v širši javnosti pa je postal poznan kot minister za infrastrukturo. S tega položaja ga je že po nekaj dneh odnesla afera s črno gradnjo.

Maxtel je eden močnejših ponudnikov optičnega omrežja v Ljubljani z okolico in Kranju. Po Nikolićevih pojasnilih je bilo zaradi enkratnega dogodka minulo leto izjemno uspešno. V družbi so namreč na javnem razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pridobili posel povezovanja osnovnih in srednjih šol ter vrtcev z optičnim omrežjem, financiran z evropskimi sredstvi.

Enkratni posel zvišal prihodke

Predvsem zaradi tega posla, nadaljuje Nikolić, so se prihodki od prodaje lani zvišali za okoli 800.000 evrov, na približno dva milijona evrov. Kljub enkratnemu nakazilu ministrstva ustvarjeni prihodki še niso razvidni iz pred dnevi objavljenih lanskoletnih poslovnih rezultatov. Ker bo moral Maxtel še 25 let vzdrževati omrežje, se bodo prihodki porazdelili v tem obdobju, je dodal Nikolić. V lanskoletnih bilancah je Maxtel prihodke od prodaje knjižil v višini 1,25 milijona evrov, kar na letni ravni predstavlja rast za slabe tri odstotke. Pri tem se je čisti dobiček zvišal za okoli osem odstotkov, na 266.000 evrov. Maxtel je razmeroma nezadolžena družba. Od vsote vseh sredstev v višini 2,7 milijona evrov je imela namreč družba konec lanskega leta okoli 20 odstotkov dolžniškega kapitala.