Grad Strmol je kulturni spomenik državnega pomena in kot protokolarni objekt gosti državne goste. Lahko ga najamete tudi za poroko, očitno pa tudi za reklamo, ki buri duhove in povzroča zgražanje: »Lahko samo rečem, da ob tej reklami vsakič znova poskočim od jeze, da je mogoče Strmol tako neokusno predstaviti,« pravi nekdanji direktor javnega zavoda Brdo Iztok Purič, ki je bil gonilna sila pri odkupu in prenovi Strmola.

Ta je zdaj postal vsebina daljše in krajše različice reklamnega sporočila za mineralno vodo, kjer je grad predstavljen kot – stranišče. »Oznaka za to je neokusno. Očitno mora država tržiti dobesedno vse, tudi na tak način, da pride do denarja,« trdi Peter Hribar iz družine, ki je pisala zgodovino gradu, tudi tragično zgodbo zakoncev Hribar med drugo vojno.

Pomanjkljiv scenarij

Kako je mogoče sploh tržiti kulturni spomenik in kdo je dovolil reklamo, kjer se prelepo ohranjen prenovljeni grad upodablja kot stranišče oziroma prostor za olajšanje? Direktorica Javnega zavoda Brdo Špela Munih Stanič, ki upravlja Strmol, je pojasnila, da so pred snemanjem pridobili scenarij, ki pa je bil pomanjkljiv. »Po pismih in klicih o neprimernosti smo zahtevali prekinitev predvajanja reklame in se po sestanku z agencijo dogovorili za prilagoditev okolja oziroma take spremembe, da Strmol ni več prepoznaven. Snemanje reklam na naših objektih pa je tržna dejavnost z opredeljenimi splošnimi pogoji,« je povedala Munih Staničeva. Sporna reklama je predvajana včasih v daljši, včasih v krajši obliki, daljša inačica jasno nakazuje na kraj dogajanja – Strmol.

Na Ministrstvu za kulturo pravijo, da jih za mnenje o reklami ni nihče vprašal in da je bila odločitev v rokah protokolarnega servisa Brdo. Poudarili so, da varstveni režim pri razglasitvi gradu za državni kulturni spomenik opredeljuje posege v spomenik, ne omejuje pa uporabe imena in podobe.

Na vprašanje o ceni snemanja direktorica Brda ni odgovorila, po neuradnih podatkih pa je bil govor o tem tudi na eni od sej upravnega odbora javnega zavoda. Naj ob tem spomnimo še na drug spodrsljaj, zaradi katerega naj bi Staničeva po lastnih zagotovilih nedavno ponudila odstop. Gre za zaprto sejo vlade na Brdu, ki je postala javna, saj so bili v dvorani mikrofoni odprti in se je razprava slišala na ozvočenju.

Strmol skušajo na Brdu tržiti kot elitno lokacijo za poroke, tam so bivali bogati poslovneži in diplomatski gostje, prirejajo pa tudi družabne dogodke. Grad, ki je po strokovno vodeni obnovi eden najbolje ohranjenih gradov v Sloveniji, je odprt tudi za obiskovalce.