Tel Aviv slovi kot eno od najprijaznejših mest za ambiciozna zagonska podjetja. V njem deluje tudi biomedicinsko podjetje MobileODT, ki je na osnovi uporabe kamere na pametnem telefonu razvilo optično diagnostično napravo in programsko opremo za odkrivanje raka na materničnem vratu.

Svetovna zdravstvena organizacija je raka materničnega vratu razglasila za eno od najsmrtonosnejših pa tudi najlažje preprečljivih oblik raka med ženskami. Razvoj nenormalne spremembe celic, ki se lahko v materničnem vratu razvijejo v rakavo tvorbo, je skoraj v celoti mogoče preprečiti z enkratnim, nezahtevnim posegom, ki v povprečju stane približno 25 evrov. Vseeno pa ta bolezen pomori ogromno žensk, leta 2012 so denimo našteli več kot 270.000 žrtev. Kar 85 odstotkov jih umre v državah v razvoju, predvsem v Južni in Srednji Ameriki ter v vzhodni Afriki. Ženske imajo v teh delih sveta zelo omejen dostop do preventivnih pregledov materničnega vratu, ki lahko rešujejo življenja. Zato je ta oblika raka v teh delih sveta ena od najsmrtonosnejših, obenem pa je najpogostejši bolezenski vzrok za smrt med ženskami na ruralnih območjih revnejših držav.

Cenejši, manjši, enako zmogljiv

Podjetje MobileODT, ki sta ga leta 2012 ustanovila David Levitz in Ariel Beery, poskuša s pomočjo pametnega telefona prispevati h globalnemu obvladovanju raka materničnega vratu. Od ustanovitve podjetja sta partnerja za razvoj instrumenta oziroma storitve zbrala že več milijonov dolarjev zagonskega kapitala. Njuna tehnološka rešitev je presenetljivo preprosta, poceni, dostopna in glede na svetovno razširjenost pametnih telefonov tudi globalno uporabna. MobileODT je majhna, lahko prenosljiva verzija kolposkopa, medicinskega instrumenta za mikroskopsko povečavo slike materničnega vratu. Klasični medicinski kolposkop je za večino zdravstvenih institucij v državah s slabo razvitimi zdravstvenimi sistemi predrag, saj stane od osem do dvanajst tisoč evrov.

Pametni telefoni z vgrajenimi odličnimi kamerami so postali tako vsakdanji, da večina od nas le še redko pomisli na moč, ki jo nosimo v žepu. Z izkoriščanjem optike in svetlobnih virov v kamerah na pametnih telefonih je izraelski start up ustvaril inovativno alternativo tradicionalnemu kolposkopu in znižal ceno na sprejemljivih 1800 dolarjev. Če klinika kupi pet ali več njihovih aparatov, znaša cena za en aparat 800 dolarjev. Ariel Beery pravi, da ni njihov aparat, čeprav je občutno cenejši in manjši od klasičnega medicinskega kolposkopa, nič manj zmogljiv, saj ima vse potrebne algoritme za obdelavo slik, obenem pa omogoča storitve računalništva v oblaku, prek katerega lahko zdravniki pošiljajo slike v druge medicinske ustanove v nadaljnjo diagnostično analizo.

Tehnologija primerna tudi za druge preiskave

MobileODT ima potencial, da z izboljšanjem pregledov in njihovo večjo dostopnostjo v državah v razvoju reši na tisoče življenj. Vendar obstajajo tudi ovire. Ginekolog Peter Thompson je uporabljal mobileODT med zdravniškim terenskim delom in raziskovanjem v Gvatemali. »Najbolj žalostno je, da smo našli ženske, ki bi jih lahko pregledali že pred leti. Če ženska v Gvatemali zboli za rakom materničnega vratu, je, četudi v zgodnjem obdobju razvoja bolezni, verjetnost uspešnega izida zdravljenja zelo nizka,« je dejal Thompson, ki opozarja tudi na nujnost usposabljanja medicinskega osebja za izvajanje preventivnih pregledov.

Lani je MobileODT začel dvanajst pilotnih programov na različnih koncih sveta. Predvsem skuša pridobiti več vlagateljskih sredstev v Keniji in vzhodni Afriki, kjer je rak materničnega vratu najpogostejša oblika raka med ženskami. Doslej je izraelski start up prodal več kot 150 svojih mobilnih kolposkopov, ki jih uporabljajo v Keniji, Nikaragvi, na Haitiju in še v petnajstih drugih državah. Medtem ko čakajo na odobritev instrumenta pri ameriški agenciji za hrano in zdravila FDA, so v podjetju razvili aplikacijo, s katero dokumentirajo posledice pri žrtvah spolnih napadov, uporaba inovativnega instrumenta pa je spodbudila tudi razvoj aplikacij za preiskave pri drugih obolenjih, ki se izvajajo analno, oralno in prek kože.