Potem ko do izteka roka za nakup Cimosa ni prispela nobena zavezujoča ponudba, ki bi zadovoljila pričakovanja lastnikov – Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), Slovenskega državnega holdinga (SDH) in državnih komercialnih bank –, zdaj kaže, da bo Cimos le dobil ustreznega kupca. V zadnjem poskusu prodaje družbe so prodajalci stopili v stik z vsemi ponudniki, ki so lani oddali nezavezujoče ponudbe, in jim ponudili prevzem koprske družbe. Odziv je bil presenetljiv.

Za pogajalsko mizo sta ponovno sedla španska multinacionalka CIE Automotive in münchenski finančni sklad Orlando Management, smo izvedeli neuradno. CIE Automotive, ki ima v 16 državah po svetu v lasti 80 tovarn, se je pred meseci že omenjal kot eden od favoritov za prevzem Cimosa. V lanskem letu je CIE Automotive čisti dobiček zvišal za 59 odstotkov, na 129 milijonov evrov. Po načrtih naj bi se dobiček do konca leta 2020 podvojil. Prihodki od prodaje pa so se lani zvišali za 22 odstotkov, na 2,63 milijarde evrov.

Razen s CIE Automotive in Orlandom Managementom naj bi se v DUTB, ki kot skoraj polovični lastnik Cimosa usmerja prodajni postopek, o nakupu družbe pogovarjali še z italijanskim finančnim skladom Palladio Finanziaria. Slednji je oddal zavezujočo ponudbo, vendar le za nakup najperspektivnejšega programa turbopolnilnikov, s katerim v Cimosu dosežejo med 30 in 40 odstotkov prihodkov od prodaje na leto, in proizvodnega programa kinematike. Ker Cimos turbopolnilnike izdeluje v več tovarnah, je bila ponudba Italijanov nesprejemljiva. Toda po novem je Palladio Finanziaria pripravljen prevzeti celoten Cimos. V primeru, da bodo Italijani izbrani, bodo nakup financirali s pomočjo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), Koper pa bi postal njihov razvojni center. Po naših informacijah naj bi bil Palladio Finnanziaria sprejemljiv lastnik tudi za Cimosove kupce v avtomobilski industriji.

Pogajanja naj bi še vedno potekala tudi z bosanskim državljanom Nijazom Hastorjem, v Sloveniji znanim kot lastnikom propadlega Preventa Globala. V nezavezujoči ponudbi je Hastor za Cimos po neuradnih informacijah ponujal 250 milijonov evrov, v zavezujoči pa niti sto milijonov evrov. Ta znesek sicer ne zadošča niti za pokritje dolgov. Po uradnih podatkih je namreč matična družba konec lanskega leta bankam dolgovala 158 milijonov evrov, dobrih 40 milijonov evrov pa še dobaviteljem. Konsolidirane obveznosti Skupine Cimos pa naj bi po naših informacijah 31. decembra 2015 znašale okrog 230 milijonov evrov.

V primeru, da Cimosovi lastniki ne bodo našli ustreznega prevzemnika, v Cimosu in DUTB že pripravljajo podroben načrt za menedžersko-delavski odkup, pri prevzemu pa bi sodelovali vsi zaposleni. Vprašanje je, ali bi takšen odkup, zaradi visokega finančnega zalogaja in nujno potrebnih vlaganj v razvoj, sploh lahko uspel. Toda druge možnosti za zdaj ni na obzorju. Ker je država družbi že odobrila izdatno državno pomoč, Cimos nanjo določeno obdobje ne more več računati.