Šest let mineva od dneva, ko so v Splošni bolnišnici Celje kupili robotski sistem da vinci in z njim kot prvi v Sloveniji začeli opravljati operacije raka prostate. Lani so v bolnišnici opravili že tisoči tovrstni poseg, ob tem pa vseskozi poudarjajo številne prednosti.

Tovrstni posegi so za paciente veliko prijaznejši od klasičnih ali laparoskopskih operacij, čeprav so ti posegi dražji. Bolniki po njih hitreje okrevajo in se prej vrnejo v normalno življenje in delovno okolje. Ker je posameznik manj časa bolniško odsoten, nekaj prihrani tudi zavarovalnica. Tudi v tem primeru pa se je zapletlo pri denarju, saj zavod za zdravstveno zavarovanje bolnišnici do sredine leta 2013 ni priznaval celotnega stroška take operacije, ki je 2400 evrov dražja od laparoskopske ali klasične, ki stane štiri tisočake.

Zavarovalnica bolnikom denar vrnila

Zavarovalnica je torej bolnišnici priznavala le toliko, kolikor stane klasična ali laparoskopska operacija, razliko pa je morala kriti bolnišnica sama. Nekaj časa so v bolnišnici to reševali z donacijami, ko pa je bilo donacije vse težje zbrati, so bili tudi bolniki pripravljeni seči v žep in prispevati 1500 evrov. A to ni dopustno, zato je zavod za zdravstveno zavarovanje vsem, ki so ta znesek doplačali, denar vrnil, vrnjeni znesek pa so pri obračunu odtegnili bolnišnici in ji nakazali manj denarja. Obenem pa so bolnišnici očitali pridobitništvo in proti njej vložili tožbo v višini 152.000 evrov.

A sodišče je zdaj razsodilo v prid bolnišnice. Kot je dejal vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Marjan Ferjanc, so takšno odločitev tudi pričakovali, saj ni bila prva. Kljub temu je Ferjanc previden, saj »sodba še ni pravnomočna in se ZZZS nanjo še lahko pritoži.« Kot nam je pojasnila Marina Senčar, direktorica celjske območne enote ZZZS, se je natanko to tudi zgodilo, saj so se na sodbo zdaj, ko so se lahko, tudi pritožili.

»Za prvih 40 primerov doplačil za robotske operacije prostate smo vložili posamične tožbe za plačilo pogodbene kazni v višini 1200 evrov po primeru. A ker je šlo za spore male vrednosti, nismo mogli uveljavljati pritožbe na višjem sodišču. Zato smo preostalih 126 primerov združili v eno tožbo, ki smo jo na prvostopenjskem sodišču iz enakega razloga prav tako izgubili, saj sodišče meni, da v ravnanju bolnišnice ni mogoče zaznati elementov pridobitništva. Razlika je ta, da smo se tokrat na sodbo lahko pritožili,« pojasnjuje Senčarjeva in dodaja, da četudi jim pridobitniškega ravnanja ne bo uspelo dokazati niti na višjem sodišču, so zadovoljni, saj je iz razsodbe razvidno, da zaračunavanje doplačil onkološkim bolnikom za samooklicane nadstandardne operacije ni sprejemljivo, sporna je le višina pogodbene kazni.

»To je pomembno tudi zato, ker drugače ne moremo zaščititi svojih zavarovancev. Če bi namreč izvajalci lahko samostojno odločali, katera storitev je nadstandardna in kakšna je višina doplačila, kmalu ne bi bilo več zdravstvene storitve, ki je ne bi bilo treba doplačati iz lastnega žepa,« opozarja Senčarjeva. Cene operacij prostate so od 1400 do malo manj kot 3900 evrov, kar pa ni odvisno od metode operacije, če gre torej za laparoskopsko ali klasično, pač pa od diagnoze, zahtevnosti posega in spremljajočih diagnoz, morebitnih nadaljnjih zapletov in podobno.