Iskanje kadrov za vodstvena mesta največje banke v državi je v polnem teku. Medtem ko se danes izteče razpis za predsednika uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), bo kadrovska komisija Slovenskega državnega holdinga (SDH) že ta teden začela presojati kandidature, ki so prispele na poziv za izpopolnitev izpraznjenih mest v nadzornem svetu banke. V SDH pojasnjujejo, da je »interes za članstvo v nadzornem svetu NLB zadovoljiv«, koliko prijav je prispelo na poziv, pa ne razkrivajo.

Izpopolnitev nadzornega sveta do konca junija

Kadrovska komisija SDH, ki jo vodi Luka Gaberščik, članici pa sta še Jagoda Vitez in Brigita Vončina, bo ta teden začela kandidacijske postopke, v SDH pa si bodo prizadevali, da bi bil nadzorni svet NLB popolnjen najkasneje do konca junija, so nam pojasnili v upravljalcu državnega premoženja.

Kot smo že poročali, bo SDH tokrat za tri izpraznjena mesta v nadzornem svetu NLB poiskal šest kandidatov in tako razširil nabor za končni izbor. Čeprav je SDH nadzornike NLB tokrat iskal z neposrednim pozivom, velja omeniti, da dopolnjuje vseskozi tudi lastno evidenco potencialnih kandidatov za nadzornike družb v lasti holdinga oziroma države. Iz katerega seznama bodo črpali imena kandidatov za nadzorni svet NLB, tako ni znano, je pa pričakovati, da bo SDH tokrat še pred imenovanjem nadzornikov največje banke »preveril« njihovo primernost pri regulatorju, torej Banki Slovenije oziroma Evropski centralni banki (ECB). S tem bi se ognili novim posledicam nesoglasij med SDH in bančnim regulatorjem glede tega, kdo je pristojen za nominacijo nadzornikov bank v državni lasti. Spomnimo, da naj bi bil neuradno prav to razlog zmešnjave, ki se je končala z odstopom kar treh članov nadzornega sveta NLB – Janka Gedriha, Antona Ribnikarja in Antona Macuha.

Razširitev nabora prodajnih metod banke?

Novega poloma na področju korporativnega upravljanja največje banke v državi si tako lastnik kot regulator ob prihajajoči privatizaciji banke ne bi smela privoščiti. Spomnimo, da je tudi Deutsche bank, ki jo je SDH izbral za svetovalko pri prodaji NLB, zahtevala stabilno vodstvo banke.

Še vedno pa ni povsem gotovo, ali se bo banka dejansko prodajala s prvo javno ponudbo delnic (IPO), kot predvideva strategija upravljanja državnih naložb. Deutsche bank namreč prav te dni končuje analizo razmer na kapitalskih trgih, s katero naj bi ocenila, ali je z IPO resnično mogoče doseči najvišjo vrednost za državo in razvoj banke. Na podlagi njenih ugotovitev bi lahko vodstvo SDH vladi predlagalo tudi drugačen način prodaje banke oziroma širši nabor modelov prodaje. Država se je ob sanaciji banke zavezala, da bo delež prodala do konca leta 2017, v strategiji pa še opredelila, da bo obdržala 25 odstotkov plus eno delnico. Z morebitnimi novimi metodami prodaje NLB bi lahko strategijo dopolnili že ob reviziji strategije upravljanja državnega premoženja, ki je predvidena v letu dni od njenega sprejetja, torej julija letos.