Hotel Lek, ki ima na obrobju Kranjske Gore 42-letno tradicijo, je od danes naprodaj. Okoli milijon evrov njegov lastnik, švicarsko farmacevtsko podjetje Novartis, kamor sodi tudi slovenska farmacevtska družba Lek, pričakuje za nepremičnino in za družbo, v katero sodi vseh 30 zaposlenih, obe sta prosti vseh bremen. Izkupiček od prodaje bodo namenili svoji osnovni dejavnosti – farmaciji, pojasnjuje Tomaž Dvoršak, direktor upravljanja nepremičnin in storitev v Leku.

Od drugih se loči po uspešnem poslovanju

Čeprav to ni edini kranjskogorski hotel, ki je naprodaj, pa so v Leku prepričani, da je edinstven. Poleg lege zunaj središča turističnega kraja, a hkrati le nekaj minut od njega, ga od drugih hotelov po njihovem loči tudi izjemno uspešno poslovanje. Lani so zabeležili več kot 31.000 nočitev, 11 odstotkov več kot predlani. Med gosti so prevladovali domačini in Angleži. Zasedenost sob so lani povišali za pet odstotkov, prihodke pa za štiri odstotke in so znašali 1,8 milijona evrov, medtem ko je bil lanski dobiček pred davki 49.150 evrov, je dokaze o dobrem poslovanju hotela nanizala njegova direktorica Lidija Dokl.

Za kupca si lastniki želijo nekoga, ki bo znal ceniti tradicijo hotela in ki ima ustrezen turistični sloves v evropskem prostoru. Ključnega pomena bo 3- do 5-letni poslovni načrt, iz katerega se bo videlo, kakšen razvoj naj bi doletel hotel in kakšni bodo načrti novega lastnika z zaposlenimi. Prav ti hotelu dajejo poseben pečat, je prepričan Dvoršak, ki je v hotelu, tako kot mnogi zaposleni v Leku, redno letoval tudi sam. »Odlikujeta jih toplina in pristen neposreden odnos z gostom. Nekaj tega nam jih je uspelo naučiti, večinoma pa so to njihove osebnostne odlike. To so ljudje, ki živijo s hotelom,« je poudaril. Prav zaradi njih ter slovesa o dobri prehrani in sladicah se hotel z 72 sobami in 144 posteljami ponaša z mnogimi stalnimi gosti, med katerimi so tudi športne reprezentance, ki sodelujejo na največjih športnih tekmovanjih.

Zaposleni v negotovosti

»Ni mi vseeno, kakšen bo kupec hotela. Mislim, da je to priložnost za kako družinsko podjetje, ki bo tradicijo s posebnostmi nadaljevalo kljub široki hotelski ponudbi v Kranjski Gori. Dejavnost hotelirstva in turizma v zadnjih letih zaznamuje ogromen napredek, ki pa mu multinacionalka, katere glavna dejavnost je farmacija, ne more več slediti,« pravi Dvoršak in pojasnjuje, da je to botrovalo tudi Novartisovi odločitvi o prodaji tega hotela. Enaka usoda je že doletela hotela v Španiji in Švici, medtem ko naj bi še enega v Španiji multinacionalka vendarle obdržala. A kot zatrjuje direktorica korporativnega komuniciranja v družbi Lek Katarina Klemenc, je družba prodajo izpeljala »odgovorno do zaposlenih«.

Tudi Lekove zaposlene, večina jih prihaja iz Kranjske Gore in okolice, z Jesenic in iz Žirovnice, o vseh odločitvah vodstvo redno obvešča, saj razumejo njihovo skrb ob negotovi prihodnosti. Zaveza o ohranitvi njihovih zaposlitev pa bo stvar pogovorov, pravi Dvoršak. Doslej so imeli zaposleni v tem hotelu boljše plače od kolegov iz drugih hotelov, priznava Doklova, a je bilo ugodnosti zanje zadnja leta zaradi optimizacije poslovanja vse manj. Ugodnosti pri bivanju v hotelu pa so imeli tudi Lekovi zaposleni.

Do prodaje bo hotel deloval nemoteno. Po besedah Dvoršaka pričakujejo »klasičen prodajni proces«, ki ga želijo končati še letos. Da gre tej prodaji zaupati, pa je prepričan tudi župan občine Kranjska Gora Janez Hrovat, saj so iz Leka občino o tem obvestili takoj po tem, ko so sprejeli takšno odločitev. »To je dokaz zaupanja, ki temelji na dolgoletnem tvornem sodelovanju Leka in kranjskogorske lokalne skupnosti,« je poudaril župan.