Michel Platini je nepreklicno odstopil s položaja predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), ki jo je vodil od leta 2007. Francoski funkcionar odhaja neslavno po odmevnem korupcijskem škandalu, v katerega se je zapletel skupaj z nekdanjim dolgoletnim predsednikom Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Seppom Blatterjem.

CAS: Platini ni nedolžen

Etična komisija Fife je obema visokima uradnikoma že decembra lani prepovedala opravljanje dela v nogometu za nadaljnjih šest let, potem ko je sodu izbilo dno sumljivo izplačilo dveh milijonov švicarskih frankov (dobrih 1,85 milijona evrov). Znesek je Platini prejel šele leta 2011, čeprav je bilo plačilo namenjeno za njegovo svetovalno delo v Blatterjevi pisarni med letoma 1999 in 2002. Tako Blatter kot Platini sta bila neprepričljiva pri pojasnjevanju spornega nakazila. Napovedala sta pritožbo pred mednarodnim športnim razsodiščem (CAS), ki Platinija ni opralo vseh obtožb.

»Platini je plačilo za delo prejel po več kot osmih letih od konca delovnega razmerja. Izplačilo ni legitimno, saj ne temelji na uradnem dokumentu, ki bi bil sestavljen v času njegovega pogodbenega razmerja,« so med drugim zapisali pri mednarodnem športnem razsodišču, ki je Platiniju sicer znižalo kazen prepovedi udejstvovanja v nogometu s šestih na štiri leta. Ravno CAS je bil zadnja rešilna bilka za ožigosanega Michela Platinija, ki je po novem udarcu dokončno odstopil z mesta predsednika Uefe.

Platini se očitno ne počuti osramočenega, saj je v izjavi za javnost zatrdil, da je razsodba CAS zelo nepravična. Spomnimo, da je Platini nameraval kandidirati na februarskih volitvah za predsednika Fife, a se za najvplivnejši položaj v nogometu ni mogel potegovati ravno zaradi kazni etične komisije. »Breme je preveliko, zato sem se odločil za odstop. O nameri sem obvestil tudi nacionalne evropske zveze. Življenje je polno presenečenj. Sam sem jih že precej izkusil. Zdaj se bom posvetil svoji obrambi pred švicarskim sodiščem, saj želim dokazati, da sem nedolžen,« je pojasnil 60-letni Michel Platini.

Angel Maria Villar novi šef Uefe?

Uefa je po Platinijevem odstopu dokončno obglavljena zgolj mesec dni pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Po poročanju tamkajšnjega športnega časopisa L'Equipe bo Uefa v najkrajšem možnem času razpisala nove volitve, pred katerimi mora zagotoviti trimesečno kampanjo vseh kandidatov. Morda bodo datum volitev razpisali že prihodnji teden na posvetu vrha organizacije v Baslu, kjer bo tudi finale evropske lige med Liverpoolom in Sevillo. Nekateri mediji napovedujejo, da bi Uefa novega predsednika lahko dobila sredi septembra na zasedanju držav članic v Atenah.

Med najresnejšimi kandidati za vroči stolček v evropski nogometni družini je 66-letni Španec Angel Maria Villar. Rojeni Bask je po Platinijevi kazni lani postal vršilec dolžnosti predsednika Uefe, španski tisk pa poroča, da je Villar že pripravil kandidaturo za polni mandat na čelu te organizacije. Villar je po končani profesionalni igralski karieri, v kateri je večinoma nastopal za Athletic iz Bilbaa, postal vplivni nogometni funkcionar. Deloval je v španski nogometni zvezi, povzpel pa se je tudi v organe Uefe in Fife. Neuspeh je doživel pri predstavitvi kandidature za organizacijo svetovnega prvenstva 2018, ki ga je Španija nameravala izvesti s Portugalsko.