Tor s pridom uporabljajo aktivisti po vsem svetu, vedno bolj pa postaja priljubljen tudi med navadnimi uporabniki. Priljubljenost mu dviguje relativno enostavna uporaba na mobilnih napravah, kjer uporabniku praktično ni treba skrbeti za to (razen obveznih posodobitev), in vedno večje število odprtokodnih operacijskih sistemov, ki uporabo avtomatizirajo na namiznih računalnikih in prenosnikih.

Rast števila uporabnikov na obeh straneh zakona

Priljubljenost omrežja tor raste na obeh straneh zakona. Tako mediji poročajo o policijskih akcijah, v katerih oblasti zasegajo večje količine mamil, ki jih preprodajalci prodajajo s pomočjo omrežja tor, pa tudi o tem, da do omrežja facebook prek vmesnika tor dostopa že več kot milijon uporabnikov, predvsem iz represivnih držav, kjer ima facebook pomembno vlogo pri organizaciji disidentov.

Toda študije opozarjajo, da omrežja tor nikakor ne bi smeli kriminalizirati in ga označiti kot omrežje kriminalcev, saj ga med drugim še vedno podpira tudi ameriška vlada in za razvoj vsako leto prispeva več milijonov ameriških dolarjev.

Avtomatska kriminalizacija

Na drugi strani popularizacije se prebujajo tudi oblasti s pričakovano avtomatsko kriminalizacijo vsakogar, ki uporablja omrežje tor. Ameriške in britanske oblasti s predlogi zakonodaje in ukrepi varnostno-obveščevalnih služb spremljajo uporabnike tora, nekdanji razvijalci tora pa za vlado razvijajo zlonamerno kodo, s katero skušajo prodreti v to anonimno omrežje in v njem poiskati specifične uporabnike.

Analitiki opozarjajo, da gre za zastraševalno taktiko, ki naj bi teroriste odvračala od uporabe tega omrežja, kar jim za zdaj ne prinaša uspeha. Mediji namreč poročajo, da teroristična organizacija Islamska država svojim članom uporabo omrežja tor odsvetuje, nedvomno zaradi poročil o sodelovanju in nadzoru oblasti.

Je omrežje tor primerno zame?

Z vedno več dokazi o vladnem nadzoru in množičnem zbiranju podatkov in vedno enostavnejšo uporabo omrežja tor, predvsem na pametnih telefonih, res ni nobenega razloga, da tega ne bi začeli uporabljati že danes. Samo malo težja je uporaba na namiznih računalnikih, vendar so na srečo na spletu podrobna navodila za uporabo, zadeve pa se premikajo tudi na področju strojne opreme, s katero lahko na omrežje tor hkrati povežete več naprav.

Je prihodnost že anonimna?

V zadnjem času je opaziti, da se vedno več ponudnikov programskih in strojnih rešitev ozira po implementaciji določene stopnje anonimizacije v svoje proizvode.

Glede na vedno več poročanj o vladnem nadzoru in množičnem zbiranju prometnih podatkov ter vedno večje zahteve javnosti in aktivistov to ni nič čudnega, saj kaže na industrijske trende, ki se podrejajo povpraševanju in zahtevam trga.

Treba je biti torej glasen in jasen ter opozarjati na osnovno potrebo po zasebnosti ter varnosti. In pokazati, da smo to vrednoto pripravljeni podpreti tudi z denarnicami. Potem bo vse lažje.