Skupina državljanskih preiskovalnih novinarjev, ki se loteva različnih preiskav z analizo vsem dostopnega materiala na internetu, je pretekli teden objavila še en prispevek o eni svojih priljubljenih tem, vojni v Ukrajini. V njem trdi, da je identificirala vozilo oziroma protiletalsko baterijo, s katero naj bi julija 2014 nad vzhodom Ukrajine sestrelili boeing 777 družbe Malaysia Airlines. Skupina trdi, da baterija pripada ruski vojski, in sicer 53. protiletalski raketni brigadi s sedežem v Kursku.

Rusko zunanje ministrstvo, ki se je s skupino novinarjev, poimenovano Bellingcat, v preteklosti že spustilo v javne polemike, je navedbe zanikalo. Ocenilo je, da se z njimi poskuša »v množični zavesti ustvariti sliko, ki je zelo daleč od resničnosti«.

Odkrili naj bi prebarvano številko

Nizozemski preiskovalni odbor je v oktobra lani objavljenem sklepnem poročilu preiskave zapisal, da je letalo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur nad vzhodom Ukrajine strmoglavilo, ker ga je zadela raketa tipa buk ruske izdelave. Umrlo je vseh 298 potnikov in članov posadke. Nič pa v poročilu niso zapisali o tem, kdo naj bi izstrelil raketo z območja, kjer je divjala vojna med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki.

Bellingcat je že novembra lani trdil, da je raketo izstrelila baterija, ki pripada 53. brigadi iz Kurska. Takrat so se zanašali na to, da so baterijo opazili v bližini območja, s katerega je bila izstreljena raketa. Zdaj navajajo, da so dokončno ugotovili identifikacijsko številko vozila (ena številka doslej ni bila znana, ker je bila prebarvana). Na podlagi številnih malenkosti, kot je denimo primerjava kablov na vozilu, trdijo, da je edina mogoča oznaka vozila 332, kar bi pomenilo, da gre za tretji bataljon, baterijo številka dve z dvema lansirnima rampama. Rusko zunanje ministrstvo trdi, da to ni noben dokaz, ker da so enake oznake obdržali v skoraj vseh vojskah nekdanje Sovjetske zveze.

Kdo je Bellingcat?

Ruska vlada se tudi sprašuje, kdo natančno stoji za skupino Bellingcat, ki deluje iz Velike Britanije. »Njena nastanek in identiteto moramo še ugotoviti,« je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. Vseeno se je rusko zunanje ministrstvo z Billingcatom v preteklosti že spustilo v zelo podrobno polemiko o tem, kdo naj bi sestrelil letalo.

Bellingcat se na spletu predstavlja kot skupina državljanskih preiskovalnih novinarjev. Ustanovil jo je Eliot Higgins, in sicer 15. julija 2014, le dva dni pred sestrelitvijo malezijskega letala. Šteje približno osem ljudi, z analizo materiala na družbenih omrežjih in drugje na spletu pa preiskuje predvsem rusko vojaško udejstvovanje v Ukrajini ter dogodke v Siriji. Higgins je med prvimi trdil, da sirska vojska uporablja sode bombe, primitivna eksplozivna telesa, ki lahko terjajo visok davek med civilnim prebivalstvom. Higgins sodeluje tudi z ameriškim možganskim trustom Atlantic Council.

BBC ni povedal nič novega

Nekaj prahu je prejšnji teden dvignil tudi dokumentarni film britanske televizije BBC. To pa predvsem zato, ker so britanski rumeni mediji napovedovali, da bo oddaja razkrila, da je malezijski boeing sestrelilo ukrajinsko lovsko letalo. Kar ne drži, saj film ni povedal nič novega, ampak je prišel do enakega sklepa kot nizozemsko poročilo. »Dokumentarni film sem pogledal z zanimanjem, a mislim, da nam ni povedal nič novega in ni ničesar dokazal. Zame pa v resnici ni najpomembneje, kaj je povzročilo strmoglavljenje letala, ampak zakaj je nekdo to storil,« je za otoške medije povedal Barry Sweeney, ki je v sestrelitvi letala izgubil sina.

BBC v oddaji tudi navaja zahodne vire, ki ocenjujejo, da Rusija namenoma širi čim več teorij zarote, da bi se v poplavi teh izgubila prava kritična misel. Iz Rusije namreč prihajajo različne teorije o nesreči – da je malezijski boeing sestrelil ukrajinski lovec, da ga ni sestrelila raketa buk ruske izdelave, nato pa, da ga je sestrelila prav ta raketa, a z območja, ki je bilo tedaj pod nadzorom vladne vojske.

Ruska vlada se je odzvala tudi na dokumentarni film. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova je dejala, da jih BBC ni prosil za noben uradni komentar, kakor trdijo v oddaji. Zaharova je tudi ostro kritizirala britansko televizijo, češ da njene izkušnje iz preteklosti kažejo, »da leva roka ne ve, kaj počne desna« ter da so v njej številna notranja razhajanja o tem, kako naj se lotijo kakšne teme. ba