Goldberg, ki je bil v spopadu predstavnik judovsko-krščanske civilizacije, je volitve predstavil kot versko vojno. Khana je obtožil, da je islamist, podpornik terorizma in ima stike z znanimi teroristi. Edini resen argument je bil ta, da ima Khan muslimansko ime in je potomec migrantov. Britanski premier David Cameron je v parlamentu uporabil isti argument in volilce pozval naj glasujejo za Goldberga in proti terorizmu.

V spopadu civilizacij je to edini argument, ki kaj velja. Enačba je preprosta: migrant plus musliman je enako terorist. V Londonu, ki je doživel v zadnjih letih nekaj terorističnih napadov, bi to moralo veljati enako trdno kot Pitagorov izrek. Londončani pa so šli na volitve v največjem številu doslej in gladko glasovali, kot da ne verjamejo v nobenega boga ali da jim je zanj popolnoma vseeno. V demokraciji se ne odločaš na podlagi vere ali etnične pripadnosti, ampak na podlagi kredibilnosti kandidatov in njihovih programov.

Kaj je v politiki lahko močnejše od razlike med verami? Druge razlike. Goldberg je milijonar, ki je sin milijonarja in v sorodu z bankirsko družino Rotschild. Khan je sin voznika avtobusa, ki se je v Veliko Britanijo priselil iz Pakistana. Preden je vstopil v politiko, se je preživljal kot pravnik, ki je specializiran za zaščito človekovih pravic.

Bil je spopad in zmagala je civilizacija. Razredni boj je porazil versko vojno.