V Kamniku bodo v letošnjih počitnicah ponudili počitniško varstvo tudi otrokom s posebnimi potrebami. Pilotni projekt so na željo staršev učencev Osnovne šole 27. julij Kamnik v sodelovanju s šolo pripravili v društvu Počitniško varstvo Kamnik, kjer že deseto leto zapored organizirajo počitniško varstvo za šolarje od 1. do 5. razreda vseh kamniških osnovnih šol, a otrokom s posebnimi potrebami doslej te možnosti niso mogli ponuditi.

Poskusni teden

»Namen projekta je zagotoviti možnost počitniškega varstva vsem otrokom v občini Kamnik, vključno z otroki s posebnimi potrebami,« poudarjajo na občini, kjer tudi sicer posvečajo osebam s posebnimi potrebami veliko pozornosti in skrbijo, da je mesto tudi arhitektonsko prilagojeno invalidskim vozičkom. Zato tudi odločitev za povečano kakovost počitniškega varstva v mestu, kjer je med drugim tudi specializirani javni zavod za vzgojo, izobraževanje in celostno usposabljanje otrok in mladostnikov z gibalno oviranostjo ali različnimi dolgotrajnimi obolenji Cirius Kamnik, ne preseneča.

Poskusni teden počitniškega varstva za otroke s posebnimi potrebami, ki je namenjen učencem Osnovne šole 27. julij, bodo preizkusili v tednu med 4. in 8. julijem. Vključili bodo lahko šest otrok. »Če bo pilotni projekt izpolnil pričakovanja in cilje, se lahko varstvo za otroke s posebnimi potrebami v naslednjih letih razširi na več poletnih dni,« še napovedujejo v društvu in na občini, kjer projekt počitniškega varstva sofinancirajo.

V znamenju pozabljenih risank

Poletno počitniško varstvo za vse kamniške šolarje se bo začelo 27. junija in bo trajalo do 31. avgusta. Tudi to varstvo bo potekalo na Osnovni šoli 27. julij v centru mesta in sicer vsak dan med ponedeljkom in petkom od 7. do 16. ure. »Zanimanje je že precejšnje,« je povedala Gordana Kotnik iz društva Počitniško varstvo in dodala, da vsako leto vključijo nekaj več otrok. Za vse zagotovo tudi letos, ko jih bodo lahko vključili okrog 50, ne bo prostora, opozarja Kotnikova in svetuje staršem, naj s prijavami pohitijo.

»Naše letošnje počitniške dni bodo kot rdeča nit programsko zaznamovale otroške risanke, ki smo jih že skoraj pozabili. Vsi termini bodo poimenovani po nekdaj znanih otroških risankah, kot so Smrkci, slikar Bojan, Pink Panter, Pojoča travica...« še razloži Gordana Kotnik in doda, da bo program zelo pester. »Hit bodo zagotovo tudi letos aktivnosti na bazenu, a ne bo manjkalo niti drugih športnih dejavnosti in ustvarjalnih delavnic, organizirali bomo tudi različne izlete,« napoveduje Kotnikova.

Za dopoldansko malico bodo morali poskrbeti starši, kosilo in popoldanska malica pa sta skupaj s programom, zavarovanjem in akontacijo vključena v ceno dnevnega varovanja, ki znaša osem evrov na dan. Prijave potekajo do 23. maja, število otrok pa bo omejeno. Prijavnico je mogoče dobiti na spletni strani matične šole, občine in društva: http://pocitniskovarstvo.si/.