Množičnemu oblizovanju prstov in občudovanju čokoladnih mojstrovin vseh oblik in velikosti kar ni bilo konca. Da o razvajanju brbončic z vrhunskimi vini ne izgubljamo besed. Vse, tako sladke dobrote kot vino, so združili v eno v Podčetrtku, na drugem festivalu vina in čokolade, ki pa je bil na neki način tudi glasbeni festival, saj so se na njem prepletali tako zvoki citer kot tudi harmonike in godb na pihala, skupine Mi2 in drugih. V občini, na čelu katere je Peter Misja, tudi prvi mož Turistične zveze Slovenije, organizator festivala pa njegov sin Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, vedo, kako v osrčje Kozjanskega privabiti še več ne le tujih, temveč tudi domačih gostov.

»Zelo prijetno sem presenečen nad ponudbo,« je dejal Martin Čretnik iz Šentvida, ki je prišel na festival v družbi soproge in vnukinje. Nasploh so bili otroci tisti, ki so prišli na svoj račun. Ne le, da so se sladkali, s čokolado so tudi ustvarjali, sploh pa niso mogli odtegniti oči od risanih junakov in različnih živali iz čokolade. A da ne bomo krivični, na svoj račun so prišli tudi odrasli, saj so ob čokoladi žlahtno kapljico ponujali številni vinarji, ki so vsi zatrjevali, da sta vino in čokolada prijatelja.

Kivijeva marmelada s čokolado

»Že lani je festival izpolnil naša pričakovanja. Nič drugače ni bilo letos, ko nas je obiskalo nekaj tisoč ljudi,« je bil ob koncu zadovoljen Boštjan Misja. Na festivalu se je predstavilo kar 64 različnih ponudnikov, med njimi je bila tudi Irena Pečnik iz Sedlarjevega, ki je poleg zaseke, paštete, domačih salam in drugih dobrot prvič ponujala domačo kivijevo marmelado s čokolado. »Malo sem eksperimentirala in kiviju, ki ga imamo doma, dodala temno čokolado,« je razložila. Idejo pa je dobila lani na prvem čili festivalu v Šmarju, ko so ljudje dobesedno razgrabili marmelado, pa tudi med s čilijem in drugimi dodatki.

»Vino in čokolada že od nekdaj povezujeta naše kraje, zato se ni bilo težko odločiti za tak pregrešen festival, ki pa se mu bo konec septembra pridružil še eden, in sicer festival piva. Bomo pripravili en tak oktoberfest,« razkrije načrte župan. Da so prav tovrstni dogodki odlični za promocijo, se strinja tudi Boštjan Plešec iz Depale vasi. »Začetki so bili težki, saj mi na Nizozemskem, kjer so delali kalupe za čokolado, niso želeli razkriti nobenih skrivnosti, ki se tičejo izdelovanja čokolade. Zato sem se večinoma učil sam in znanje nabiral tudi na raznih seminarjih,« pove Plešec, ki je letos prvič med izdelki ponujal tudi čokoladno pico. Da je festival edinstven promocijski dogodek, meni tudi Mateja Videtič iz domače čokoladnice v Olimju, kjer čokolado vsako leto obogatijo z ducatom novih okusov. Med letošnjimi novostmi pa izpostavi marelični, brusnični in malinov ganaše. Da se k čokoladi najbolje poda orehovo vino, nas poskuša prepričati Manca Omerzu, medtem, ko drugi prisegajo na merlot ali sladek muškat. Okusi so pač različni in vsak je na festivalu gotovo našel pravo kombinacijo zase.