Načrtovana prodaja družbe Vipap Videm Krško, ki je v lasti češkega ministrstva za finance, je spodletela. Potem ko so v preteklih letih večkrat napovedovali začetek prodajnega postopka ene od največjih izdelovalk papirja pri nas, so odkup družbe leta 2013 sprva ponudili slovenski državi. Ker se ta za nakup ni odločila, so Čehi pred približno enim letom začeli s prodajnim postopkom in objavili mednarodni javni razpis. A interesa za prevzem Vipapa Videm za zdaj ni. V krški družbi so nam namreč pojasnili, da nobena od zainteresiranih strank ni oddala zavezujoče ponudbe. So pa Čehi lani lastništvo 96,5-odstotka delnic (preostali delež sestavljajo lastne delnice) preknjižili na fiduciarni račun, odprt v tujini pri Clearstream Banking.

Lanske izgube ne razkrivajo

Razmere na trgu proizvajalcem papirja še zdaleč ne gredo na roke. Poleg naraščanja cen celuloze se je po težkem letu 2014 na evropskem tržišču povpraševanje po grafičnih papirjih lani znižalo za 3,9 odstotka. Zaradi padcev naklad je za osem odstotkov padlo povpraševanje po časopisnih papirjih. Ravno pri proizvodnji časopisnih in grafičnih papirjev na reciklirani osnovi se Vipap Videm uvršča med vodilne družbe na trgih jugovzhodne Evrope. Ker povpraševanja proizvodnih zmogljivosti niso znižali, je bila njihova izkoriščenost, upoštevajoč celotno panogo, bistveno nižja, so pojasnili v družbi. To pa se je pokazalo v poslovnem izidu.

Koliko izgube so lani pridelali, v družbi še niso želeli razkriti. Z izjemo leta 2012, ko jim je uspelo ustvariti 76.000 evrov čistega dobička, od leta 2010 družba posluje v rdečih številkah. Pred lanskoletno izgubo je prenesena izguba iz preteklih let dosegala skoraj 15 milijonov evrov. So pa v Vipapu Videm pojasnili, da se je denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki kaže, koliko sredstev družbi ostane za naložbe, dividende in plačilo dolgov ter obresti, lani zvišal za 3,2 odstotka na dobrih šest milijonov evrov. Po drugi strani so se prihodki od prodaje lani znižali za tri odstotke in so znašali okrog 90 milijonov evrov. Za predstavo: leta 2011 so prihodki od prodaje presegli 107 milijonov evrov. Koliko so konec lanskega leta znašali dolgovi do bank in dobaviteljev, v družbi niso razkrili.

Napovedi o stabiliziranju

V Vipapu Videm letos načrtujejo stabilen razvoj prodaje. »Tržišče časopisnih papirjev kaže na uravnoteženo razmerje med povpraševanjem in ponudbo, kar govori v prid dvigu cen,« so povedali v družbi. In dodali, da so se cene časopisnih papirjev letos že zvišale, poznavalci panoge pa ponovni dvig napovedujejo v drugi polovici leta.

Pred kratkim je vodenje Vipapa Videm prevzel Stefan Eibl Török, ki je bil pred tem vrsto let odgovoren za prodajo in trženje v avstrijski papirnici Laakirchen Papier. Do njegovega prihoda je družbo slabo leto, kot vršilka dolžnosti, vodila Jožica Stegne, pred tem članica uprave. Vodenje Vipapa Videm je začasno prevzela po upokojitvi dolgoletnega predsednika uprave Miloša Habrnála. Spomnimo, v last Čehov je Vipap Videm Krško prešel že sredi leta 1996. Takrat je naša država družbo prodala češkemu holdingu ICEC iz Ostrave, leta 2008 pa jo je od Československa obchodni bank prevzelo češko ministrstvo za finance.