Stadion in športne dvorane v Kranju ter gimnastični center v Ljubljani so vadbeni objekti, v katerih Peter Prevc in druščina pod nadzorom selektorja Gorana Janusa, pomočnikov Janija Grilca in Nejca Franka ter specialista za atletsko pripravo Matjaža Polaka na teden opravijo sedem do osem treningov. »Fantje so prišli z dopusta spočiti in brez odvečnih kilogramov. Novost so treningi gimnastike, pri kateri gremo od osnov pa vse do akrobatike. Veliko je stabilizacijskih vaj, ki so najboljša preventiva pred poškodbami. Prihodnji teden bomo začeli s skoki na 80-metrski skakalnici v Planici,« je v imenu strokovnega vodstva spregovoril Jani Grilc, glede na starost najbolj izkušen reprezentančni trener.

Peter Prevc je počitnice preživel v Vietnamu in nekaterih sosednjih državah. V primerjavi z ZDA, kjer je bil pred tem dvakrat na dopustu, je spoznal povsem drugačen svet. Pravi, da ljudje delajo od zore do mraka, pa nihče ne deluje žalostno in potrto. Najbolj presenečen je bil, ko so mu med potovanjem po podeželju vsi mahali.

Peter Prevc živi le iz tedna v teden

Po vrnitvi z dopusta ga je pričakala novica, da Elan ne bo več proizvajal skakalnih smuči. Peter Slatnar se sicer v teh dneh pripravlja na začetek proizvodnje smuči pod novo blagovno znamko. »Še dan pred slabo novico sva se z vodjem servisne službe Tonijem Justinom dogovarjala za sestanek, na katerem bi se pogovorili o sodelovanju v novi sezoni. Ko je bila odločitev sprejeta, nisem imel nobenega vpliva, ampak sem le umaknil in čakal razplet dogodkov. Novi zgodbi s smučmi za zdaj zaupam, več pa težko povem, ker jih moram najprej preizkusiti. Pri tem delu opreme gre razvoj naprej. Ne vem, ali bi s smučmi, s katerimi sem lani zmagoval, v novi sezoni še skakal tako dobro,« se je o vroči temi razgovoril Peter Prevc. Pravi, da je nepozabno lansko sezono podoživel le enkrat, ko je opravil analizo, da bo v naslednji sezoni še boljši.

»Zgodba s poletnimi treningi je zelo podobna kot lani. Telo je že navajeno na takšen ritem, da mora spomladi delati več. Živim iz tedna v teden, zato tudi še nimam načrta, na katerih tekmah poleti bom nastopil. Najbolj zanimivo je na treningih gimnastike za izboljšanje motorike, saj naši gibi niso najbolj koordinirani. Novost je dobrodošla, malo se drug drugemu tudi nasmejemo, ko koga kam tudi vrže. Ko pogledam trening ritmičnih telovadk, šele vidim, kako veliko dela me čaka glede gibljivosti. Če bom ostal na enaki ravni, kot sem bil v minuli sezoni, rezultati v naslednji zimi ne bodo tako dobri. Glede uvrstitev je navzgor veliko manj manevrskega prostora kot navzdol,« je realist Prevc, ki je medtem, ko je bos tekel in skakal čez ovire na nogometnem igrišču, doživljal ovacije otrok, ki so ga prišli obiskat na trening. Nato se je z njimi usedel na zelenico, potrpežljivo klepetal in se smejal. Očitno je bilo, da se je z njimi hitro ujel, ker ima veliko izkušenj z najmlajšima sestrama. Na današnjem nogometnem derbiju v Stožicah, ki si ga bo ogledal po televiziji, kot navijač Maribora pričakuje zmago vijoličastih. Njegov dolgoletni trener in gorenjski rojak Jani Grilc pa bo v Stožicah stiskal pesti za Olimpijo.

Kranjec plaval z morskimi psi

Robi Kranjec je med dopustom spočil točno toliko, kot je potreboval, obenem pa izpopolnil svoje znanje v potapljanju. Na družinskih počitnicah v Indoneziji je hčerko Piko učil plavati brez rokavčkov, opravil dva tečaja potapljanja in užival v plavanju v družbi kar osmih belih koralnih morskih psov, ki pa niso nevarni za človeka.

»Najbolj nestrpno čakam, kako se bodo na skakalnici obnesli novi čevlji, ki jih je razvil Peter Slatnar. Občutki ob prvem preizkusu so bili fantastični. Počutil sem se, kot bi obul copate. Upam, da bo čevelj revolucionarna novost, s katero bomo Slovenci v prednosti pred konkurenco,« je povedal Robert Kranjec. Bil je glavni pobudnik, da so vadbo popestrili s treningi akrobatike, na katerih je veliko prevalov, premetov in salt. Pričakuje, da mu bo pri skokih koristila prav izkušnja s potapljanja, kjer je pred vodo preživel tudi po eno uro. »Veliko je vzporednic s skoki. Pri potapljanju je zelo pomembno, da pravilno dihaš in si popolnoma umirjen, ker se le tako lahko približaš ribam. V vodi moraš plavati s tokom, pri nas pa letiš z vetrom,« je dodal Kranjec, ki ga čez deset dni čaka operacija, med katero bodo iz poškodovanega komolca potegnili žice.