Stavba na obrobju Lesc, v kateri bo zaživela prva restavracija s hitro prehrano McDonald's na zgornjem Gorenjskem, dobiva končno podobo. Objekt, v katerega so že vgradili okna, te dni spominja na mravljišče. Za gradbena dela skrbi šest delavcev domžalskega Gradbenega podjetja Aslani, d. o. o., za preostala dela pa so zadolženi različni podizvajalci, nam je pojasnil vodja gradbišča Sead Majstorovič. »Podizvajalci urejajo vodovodne inštalacije, električno napeljavo in podobno. Dela potekajo po načrtih,« je dejal in poudaril, da jim zimsko vreme ob koncu meseca ni preveč nagajalo, nadležen je bil le močan jutranji veter pod Karavankami.

Na hamburger junija,dela končana do 20. maja

»Dela moramo končati do 20. maja,« je pojasnil Majstorovič. V McDonald's Slovenija so nam po tem, ko smo jim ista vprašanja zastavili tretjič, vendarle izdali, da odprtje restavracije načrtujejo junija. Z odgovori na preostala vprašanja pa so kljub naši vztrajnosti skopi. Tako ni znano, za koliko gostov bo prostora v restavraciji, so nam pa izdali, da bo poleg restavracije v Lescah tudi kavarna in možnost nakupa izdelkov iz avtomobila. Vodja gradbišča nas je ob tem opozoril, da gre za »razmeroma velik objekt«.

Ker bo nova restavracija s hitro prehrano ob avtocestnem izvozu za Bled, so v slovenski podružnici multinacionalke potrdili, da pri obisku računajo na turiste, ki se bodo okrepčali med daljšo potjo na počitnice, a so dodali, da si obetajo tudi precejšnji obisk lačnih in okrepčila potrebnih okoliških prebivalcev.

Z oglasi, tudi na družbenih omrežjih, pa v McDonald's Slovenija k sodelovanju vabijo nove sodelavce. Kot pišejo, iščejo ljudi, ki so »delavni, iznajdljivi, samoiniciativni in bi radi napredovali«, ponujajo pa jim »fleksibilen delovni čas, dinamično timsko delo, nagrajevanje najboljših in možnost napredovanja ter redno in dobro plačilo«. Kot nam je v kratkih odgovorih zapisala Vanda Magdič iz podjetja McDonald's Slovenija, je odziv na oglas »več kot zadovoljiv«. Koliko novih sodelavcev bodo potrebovali, nam niso odgovorili, zapisali so le, da bodo med njimi tako študenti kot redno zaposleni, slednji, pri izboru katerih so jim pomagali na zavodu za zaposlovanje, se v svoje bodoče delo že uvajajo in se zanj izobražujejo.

Gorenjci živijo bolj zdravo od slovenskega povprečja

Medtem ko so mnogi prebivalci zgornje Gorenjske nove ponudbe veseli, saj gre za prvo McDonald'sovo restavracijo med avstrijskim Beljakom in Kranjem, pa nanjo padajo tudi kritike. »Ni nam všeč, da bomo imeli pred nosom restavracijo s hitro prehrano,« nam je včeraj zjutraj po obisku ene od bližnjih trgovin zaupala obiskovalka. »Sem v trgovino, ki je oddaljena od doma, hodimo zato, da doma jemo bolj zdravo, zdaj nam bodo pa pred nos postavili restavracijo z nezdravo hrano,« je ogorčena.

A samo bližina takšne restavracije ne bo ogrozila sicer dobrega zdravja Gorenjcev, povezanega s prehranjevanjem, je prepričana prim. Alenka Hafner, dr. med., spec. javnega zdravja in predstojnica kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Čeprav imajo takšno restavracijo Kranjčani že več kot 16 let, skupaj z drugimi Gorenjci ohranjajo boljši življenjski slog in boljše zdravje ter se ustrezneje prehranjujejo kot v drugih območjih države. To so po besedah Hafnerjeve pokazali tudi podatki zadnje raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog iz leta 2012.

Na Gorenjskem se na primer neustrezno prehranjuje 22,3 odstotka prebivalcev, v vsej državi je takšnih oseb dobre štiri odstotke več. Tudi manj debelih je na Gorenjskem – 16 odstotkov, v Sloveniji pa več kot dva odstotka prebivalcev več. Sladkorno bolezen so zdravniki odkrili pri 5,6 odstotka Gorenjcev, medtem ko je v vsej državi sladkornih bolnikov za odstotek več.