Predsednik nogometnega kluba Olimpija Ljubljana Milan Mandarić je nedavno razkril, da ga zanima prenova Plečnikovega stadiona. »Škoda je, ker objekt propada, čeprav veliko ponuja,« je za časnik Ekipa SN dejal Mandarić. Priznal je, da ko se na poti v službo in iz nje vozi mimo Plečnikovega stadiona, ni prijetno videti, kaj se je zgodilo s tem legendarnim objektom. Mandarić se zato želi ob prvi priložnosti na to temo sestati s poslovnežem Jocem Pečečnikom, direktorjem in večinskim lastnikom družbe Bežigrajski športni park (BŠP), ki si zadnjih devet let prizadeva graditi na tem območju.

Pečečnik ni obupal nad svojim projektom za Bežigradom

Želeli smo preveriti, kako natančno želi Mandarić sodelovati pri prenovi Plečnikovega stadiona: bi stadion hotel le toliko spraviti v red, da bi lahko nogometaši Olimpije na njem trenirali, ali pa bi želel sodelovati pri celoviti prenovi? Odgovorov nismo dobili, saj je tiskovni predstavnik ljubljanskih nogometašev Aljoša Vekić dejal, da bo Mandarić pojasnila podal šele po tem, ko se bo sestal s Pečečnikom. Ta je zatrdil, da se je s srbskim poslovnežem na čelu nogometne Olimpije pripravljen sestati kadar koli, saj ga podpira pri njegovem delu. »Verjamem, da mu v Ljubljani ni lahko. Verjamem, da bo popeljal Olimpijo do lige prvakov,« je dodal.

Pečečnik je sicer zagotovil, da nad svojim projektom na območju Plečnikovega stadiona nikakor še ni obupal. »Že nekaj časa imam zagotovljena vsa finančna sredstva, vendar mi država ne pusti graditi. Ko dobim gradbeno dovoljenje, bom preveril, ali ima devet let star projekt še isto ekonomiko. Če bo treba, bom projekt popravil in prilagodil ter ga nato izvedel,« je dejal Pečečnik, ki pa je na vprašanje, ali bi bil Mandariću morebiti pripravljen prodati svoj delež v družbi Bežigrajski športni park, odgovoril pritrdilno. »Če si gospod Mandarić zelo želi moj delež v družbi BŠP, mu bom v dobro nogometa in s spoštovanjem do njega svoj delež z veseljem prodal za enak denar, kot sem ga v projekt vložil, sicer pa ostajam pri načrtu, da bom v naslednjih 15 letih načrt uresničil,« je povedal Pečečnik.

Občine ne skrbi sodelovanje med Pečečnikom in Mandarićem

Mandarić je za Ekipo SN povedal tudi, da na obnovljenem Plečnikovem stadionu vidi možnost za ureditev nekakšnega centra za treninge Olimpijine članske ekipe. Toda mnogi se sprašujejo, kako bi bilo, če bi Mandarić resnično vložil denar v obnovo Plečnikovega stadiona; ali ne bi potem nemara celotne ekipe iz Stožic preselil nazaj na stadion, kjer je bila dolga desetletja Olimpija doma? To pa bi pomenilo, da bi nogometna zelenica na stožiškem stadionu z okrog 14.000 sedeži bolj kot ne samevala, saj je največ obrabijo ravno nogometaši Olimpije. Zato smo na Mestni občini Ljubljana, ki je prav tako manjšinska solastnica družbe BŠP, preverili, ali jih skrbi morebitno dogovarjanje med Mandarićem in Pečečnikom o obnovi Plečnikovega stadiona.

Na mestnem oddelku za šport so zatrdili, da jih morebitno sodelovanje med Pečečnikom in Mandarićem ne skrbi. Dodali so, da je ljubljanski župan Zoran Janković Mandariću predlagal, da ga bo seznanil s Pečečnikom. »Vsako pobudo, ki prispeva k ureditvi bežigrajskega stadiona, podpiramo,« so dejali na oddelku za šport. Prav tako nas je zanimalo, ali Mandarić drugod po Ljubljani pogleduje za dodatnimi površinami za trening članske ekipe, ker v Stožicah nima ustreznih športnih površin. V sklopu projekta bi moralo biti zgrajeno ogrevalno nogometno igrišče, a ker je občinski partner pri gradnji športnega centra zapadel v finančne težave, še preden bi dokončal vse javne površine, to igrišče nikoli ni bilo urejeno. Konkretnega odgovora na to vprašanje z oddelka za šport nismo prejeli, so pa na splošno povedali, da »glede na število nogometašev v vseh kategorijah vadbenih igrišč za nogomet v Ljubljani primanjkuje«.