Stiniva Vis, Hrvaška

Takole pravijo strokovnjaki: Stiniva je najbolj zanimiv, najlepši zaliv na otoku Vis. Leži južno od ceste, ki povezuje zaselka Podšpilje in Plisko Polje. Zaliv je dolg okoli 600 metrov, ob vhodu ima 100 metrov širine, z obeh strani pa je obdan z visokimi stenami. Na obali je nekaj nenaseljenih ribiških hišic, morje v zalivu pa je zanimivo, ne samo za kopalce in tiste, ki hočejo porjaveti, ampak tudi za potapljače. Zaliv je zaščiten kot naravni rezervat. In kaj menijo ocenjevalci? »Kopanje na Visu je nepozabno doživetje, tudi zaradi jasnosti morja, ki obdaja otok. Morje na Visu ostane v spominu, čeprav ga je nemogoče opisati,« se je zapisalo mojstrom iz European Best Destinations. Lahko le dodamo, da je med Slovenci Vis vse bolj priljubljen, lahko bi rekli, da je Vis novi Hvar, in ne bodite presenečeni, če boste na Visu srečali svojega soseda. Mimogrede, Vis (90 km

2

, 3700 prebivalcev, dolžina obale 77 km) je kakih 45 kilometrov oddaljen od kopna. Na otok vozi katamaran iz Splita ali iz Ancone, imajo pa tudi manjše letališče.

Tossa de Mar Costa Brava, Španija

Če citiramo: »Najjužnejši del Costa Brave ponuja turistom neverjetno paleto zgodovine, umetnosti in zabave.« In če smo natančni, obala mesta v provinci Girona ponuja tri izjemne plaže – Platja Gran, ki ima 380 metrov dolžine in 60 metrov širine, La Mar Menuda in El Codolar. Tossa de Mar je sicer v Kataloniji, 100 kilometrov od Barcelone, in po drugi strani 100 kilometrov od meje s Francijo. Ocenjevalci ob drugih lepotah Tosse del Mar (6000 prebivalcev) še posebej izpostavljajo izjemno lokalno kuhinjo.

Concha San Sebastian, Španija

Kontxa Hondartza po baskovsko ali Playa de La Concha po špansko pomeni Obala školjke ali samo Školjka. Jasno, gre za obliko zaliva, še eno od premnogih znamenitosti tega mesta. Stroka ocenjuje, da so ravno različne plaže v San Sebastianu morda najzanimivejša urbana zabava v vodi. In kaj dodajamo mi? V vsakem primeru, če se boste šli kopat v Baskijo, ne pozabite, da je letos San Sebastian evropska prestolnica kulture. To, da so tudi svetovna prestolnica sodobne kreativne kuhinje, pa ni treba več poudarjati.

Berlenga Grande Arhipelag Berlenga, Portugalska

Kakih 10 kilometrov zahodno od mesta Peniche je Berlenški arhipelag, oaza neokrnjene narave, sestavljen iz treh otokov Estelasa, Farilhõesa in Berlenga Grande, ki je hkrati tudi največji in ima edini prebivalce čez vse leto. Pravijo, da je Berlenga kot narejena za tiste, ki iščejo mir daleč od običajnega vrveža. So pa seveda omejitve. Otok lahko obišče največ 350 oseb hkrati. Spektakularna narava, ki je kakopak zaščitena. Berlenga Grande je bolj kot raj za plavalce zaščiteno območje morskih rastlinskih in živalskih vrst.

Cala Acciarino Otočje Lavezzi, Korzika

Isuli Lavezzi po korziško je arhipelag, sestavljen iz kakih sto manjših otočkov v nevarni ožini Bonifacio med Korziko in Sardinijo. Skupaj imajo več kot 5000 hektarjev in največjo višino 50 metrov. Otoki so iz ogromnih granitnih blokov, ki omogočajo izjemno bogato morsko življenje. Gre pa seveda za pokrajino, ki je strogo zaščitena, zato strokovnjaki opozarjajo, da imejte s sabo tudi vrečke za smeti, da boste odnesli, kar boste za kopanje ali potapljanje prinesli. In še: utegnete imeti težave s signalom za mobitel.

Kavalikefta Lefkada, Grčija

Ocenjevalci, ki so Kavalikefto postavili na šesto mesto v Evropi, se ne morejo odločiti, ali jim je bolj všeč čudovita pokrajina ali mala pristanišča, marine, kjer se azurno morje meša belim peskom, ki v zalivih krasi slikovite ribiške vasice. Pravijo, da je ena najlepših stvari jadranje okoli otoka in iskanje skritih kotičkov osamljenih plaž in morskih jam. Jasno, še bolje, če s seboj prinesete potapljaško opremo.

Armação de Pêra Algarve, Portugalska

Na jugu Portugalske je še ena plaža, ki jo uvrščajo med najlepše. Zakaj? »Podnebje je milo in sončno skozi vse leto.« Armação de Pêra je sicer vas, kjer naj bi vse teklo še po starem, a zdi se, takole od daleč, da ribiške ladjice že nadomeščajo številni turisti, z njimi pa restavracije, kavarne in hoteli. V vasi kljub vsemu še ni pristanišča, čeprav so v primerno velikem zalivu. Radi pa se pohvalijo s prelepo naravo in pisanim podmorskim svetom, ki vabi k potapljanju in podobnim športom.

Apella Karpatos, Grčija

Karpatos je grški otok med Kreto in Rodosom. Ima 6500 prebivalcev in 102 kilometra dolgo obalo. In če hočete v višino, najvišji vrh ima kar 1214 metrov. Otok je poln izvirov, borovih gozdov, vinogradov in oljk, da o morskih jamah in zanimivih živalih, ki prebivajo na njem, niti ne govorimo. Peščena plaža Apella leži v zalivu 18 kilometrov severno od Pigadia, glavnega mesta Karpatosa, ima bel pesek in azurno, neverjetno čisto morje. Z avtom jo boste težko dosegli, najboljši način je dostop z ladjo iz pristanišča v Pigadiji.

Santa Maria dell'Isola Tropea, Italija

Če se po norih avtocestah Kalabrije iz osrednje Italije ali z letališča v Reggio Calabrii upate zapeljati v Tropeo, vam na koncu poti ne bo žal. Dolga bela plaža, ki oklepa mesto, je ime dobila po slikoviti cerkvici na pečini nasproti mesta. Ocenjevalci pravijo, da je ob ležanju na plaži nujno videti pisani podmorski svet. Hkrati pa menijo, da je Tropea eno najlepših mestec v Italiji, predvsem zaradi značilnih cerkva in plemiških palač. Naj dodamo: če boste tam, velja okusiti eno najbolj ostro začinjenih kuhinj Evrope.

Ksamil Otočje Ksamil, Albanija

Štirje otoki skupaj merijo nekaj več kot 7 hektarjev, pravijo, da najbolj neokrnjene narave v vsej Albaniji. Vse leto jih krasijo bujno zelenje, kristalno modra voda in plaže, ki niso ravno polne turistov, saj so otoki dostopni le s čolnom. Hkrati so del zaščitenega naravnega parka Butrint, ki je na seznamu Unescove dediščine. Treba pa je omeniti, da, kolikor je to presenetljivo, so obale otokov Ksamil zadnjih pet let serijsko na vrhu lestvic najlepših evropskih plaž.