V letošnjih prvih treh mesecih je Telekom ustvaril za 159,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 2 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Čisti dobiček se je zvišal za 8 odstotkov na 13,5 milijona evrov. »V prvem trimesečju je bilo v družbi 2539 zaposlenih oziroma za 9 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Telekom je lani zapustilo 252, leto prej pa 206 zaposlenih. Število zaposlenih naj bi letos zmanjšali za dodatnih 226, do leta 2020 naj bi imeli v družbi manj kot 2000 zaposlenih,« je pojasnila delavska direktorica Vesna Lednik. Telekomova uprava pod vodstvom Rudolfa Skobeta, ki se je nedavno okrepila z novima članoma uprave Alešem Aberškom, (nekdanjim predsednikom uprave Save) in Rankom Jelačo (iz Atlantic Groupe), načrtuje, »da bo Telekom postal vitek operater, ki se bo sposoben soočati z vsemi spremembami v okolju in novimi potrebami uporabnikov«. Do leta 2020 naj bi postalo vodilno slovensko digitalno podjetje.

Telekom ne beži iz osnovne dejavnosti

»Uporabniki so pripravljeni plačati vse manj, zahtevajo pa vse kakovostnejše storitve. Gre pravzaprav za pritisk na celotno panogo, ki je v fazi konsolidacije in tudi stagnacije,« pravi Jelača. Kljub temu po njegovem mnenju obstajajo niše za rast prihodkov. Poleg storitev IKT (informacijsko-komunikacijskih tehnologij) so to interakcija več naprav in prihod na trg novih nekonvencionalnih naprav. Telekom si prizadeva vpeljati tudi nove storitve, kot so zdravstvo, zavarovalništvo, finance in energetika. Vendar prvi mož Telekoma zatrjuje, da družba ostaja v osnovni dejavnosti.

»Pri širitvi na področje zdravstva, zavarovanja in energetike ne gre za vlaganja v nove panoge, ampak za dogovore s partnerji. Tako bo Telekom prek svojih odnosov z naročniki in uveljavljenih plačilnih procesov na enem mestu ponujal nove storitve,« pravi Skobe. Vključili se bodo v projekt e-zdravje in tako omogočili na primer nakup zavarovanj in na način, na katerega so naročniki vajeni. Pogovori s potencialnimi partnerji že potekajo, so pa v različnih fazah. Skupina Telekom naj bi letos za naložbe namenila okoli 156 milijonov evrov, čisti poslovni izid pa naj bi znašal 34 milijonov evrov.