V novomeškem zdravstvenem domu niso ugotovili napak pri obravnavi 64-letne Jožice Horvat iz Straže, ki je 14. marca umrla zaradi sepse. Ministrstva za zdravje za zdaj niso prepričali, da so res ravnali, kot bi morali. Od zdravstvenega doma pričakujejo dopolnitev dokumentacije, hkrati pa so že napovedali redni nadzor nujne pomoči v novomeškem urgentnem centru in v sektorju za hitre preglede tamkajšnjega zdravstvenega doma. Opraviti ga nameravajo še ta mesec. Za kazensko ovadbo zaradi po njegovem malomarnega ravnanja se je medtem odločil soprog pokojnice Stjepan Horvat, ki meni, da bi lahko zanjo storili bistveno več.

Zdravstveni dom: Nepravilnosti ni bilo

Horvatova je umrla po tem, ko po klicu na 112 njenih težav sprva niso ocenili za nujne. Prvič je Stjepan Horvat na to številko poklical v petek, 11. marca. Klic so označili za hišni obisk, zdravnik, ki jo je pregledal po večurnem čakanju na pomoč, pa ji je dal protibolečinsko terapijo. Do nedelje zjutraj se je bolničino stanje bistveno poslabšalo, a tudi takrat klic ni obveljal za nujno stanje, ko bi bilo ogroženo življenje. V bolnišnico so jo tako prepeljali šele popoldne, a ji tam niso več mogli pomagati. Umrla je dan kasneje. Obdukcija je pokazala gnoj v desnem kolenu, na katerem je bila operirana lani jeseni.

V zdravstvenem domu trdijo, da so ob klicih na 112 ravnali ustrezno. Po včerajšnjih besedah direktorice zdravstvenega doma Alenke Simonič je interna strokovna komisija ocenila, da sta bila oba klica pokojničinega moža, tako v petek kot v nedeljo, pravilno opredeljena kot hišna obiska. »Torej sta bila glede na nujnost vseh ostalih klicev striažirana pravilno. Na podlagi pregledov celotne dokumentacije ni bilo ugotovljenih nepravilnosti,« je oceno komisije povzela Simoničeva.

Ministrstvo: Iz poročila ne moremo razbrati ustreznosti ravnanja

V zdravstvenem domu so vso dokumentacijo in mnenje komisije poslali na ministrstvo za zdravje, kjer pa od njih pričakujejo dopolnitev. »Iz poročila Zdravstvenega doma Novo mesto ne moremo razbrati ustreznosti ravnanja dispečerja v nedeljo, 13. marca 2016, ko je prišlo do ponovne ocene, da gre za hišni obisk. Prav tako ne moremo razbrati ustreznosti načina obravnave, razen posredno iz poročila Splošne bolnišnice Novo mesto,« so opozorili. Ko bodo prejeli ustrezne dopolnitve o opravljenem nadzoru, bodo presodili še, ali bodo ob nadzoru novomeške nujne pomoči k nadzoru pozvali še zdravniško zbornico. Ta lahko z izrednim zunanjim strokovnim nadzorom presoja, ali so zdravniki ravnali ustrezno.

Stjepan Horvat je prepričan, da tako osebni zdravnik kot eden od zdravnikov v ekipi nujne pomoči pri obravnavi njegove soproge nista dala vsega od sebe. Po njegovem mnenju je šlo za malomarno ravnanje. Ali bo ob kazenski ovadbi vložil tudi odškodninsko tožbo, se še ni odločil.

Zdravljenje Jožice Horvat preverjajo tudi v bolnišnici

Za interni nadzor zdravljenja Horvatove, ki pa še ni zaključen, so se odločili tudi v novomeški splošni bolnišnici. Pri tem ne preverjajo obdobja hospitalizacije Jožice Horvat tik pred smrtjo, torej po klicu in prevozu v bolnišnico (tudi na ministrstvu za zdravje v pojasnilih bolnišnice o tem času niso zaznali odstopanj od priporočil, op. p.).

Pod drobnogled so po besedah strokovne direktorice Lučke Kosec vzeli lansko jesen, ko je bila Horvatova operirana. »Želeli smo videti, ali je na sistemski ravni perioperativnega oz. oboperativnega zdravljenja vse potekalo tako, kot mora. Zanimalo me je predvsem, kako je bilo z antibiotiki, celjenjem rane in kontrolnimi pregledi.« Koščeva pričakuje poročilo v kratkem, na podlagi izsledkov pa se bodo po potrebi lotili izboljševanja postopkov zdravljenja.

Na zdravniški zbornici z izsledki notranjega nadzora zdravstvenega doma še niso seznanjeni. Predsednik zbornice prim. Andrej Možina pričakuje, da jih bodo o njih obvestili. Tako novomeški kot novogoriški primer smrti bolnikov (pri slednjem je šlo za zamenjavo medicinskih plinov) pa po njegovem kažeta na nujnost sprememb pri nadzorih v zdravstvu. »Ta primera dokazujeta, da je treba z zakonodajo uvesti možnost sistemskih nadzorov, ki omogočijo pregled nad večjim številom udeleženih in različnih strok v zdravstvu,« je dejal Možina.

Nina Knavs, Dragana Stanković