Olimpijska sezona v atletiki se bo s serijo največjih mitingov začela danes v Dohi. Katar bo tradicionalno gostil prvi miting za diamantno ligo, ki bo imel tudi slovenski pridih. Na njem bo nastopila Martina Ratej, ki je slovenski rekord v metu kopja dosegla prav v Dohi.

V Mednarodni atletski organizaciji se pod vodstvom Sebastiana Coeja v zadnjem letu ukvarjajo predvsem s čiščenjem starih grehov in prizadevanji za boljšo podobo v javnosti, ki so jo skalile številne dopinške afere. Odkrite, prikrite in neodkrite. Olimpijska sezona je kot naročena, saj nihče ne dvomi, da bo atletika na največji tekmi leta doživela svojih pet minut slave, s katero bo lažje graditi nove temelje. Novost na mitingih diamantne lige bo v tej sezoni ta, da si bo točke po novem razdelilo najboljših šest tekmovalcev v vsaki disciplini. Doslej so se lahko na tabli z rezultati najboljših prebrali le po trije. V tehničnih disciplinah bodo imeli pravico do šestih metov le najboljši štirje po treh serijah, medtem ko bodo vsi drugi nastopajoči tekmovanje končali po treh poskusih.

Martina Ratej je zadnja leta najuspešnejša slovenska atletinja na mitingih najvišje ravni, predlani pa je v skupnem seštevku mitingov za diamantno ligo v metu kopja zasedla drugo mesto. Lanska sezona je bila za Konjičanko najslabša v letih, odkar se je prebila med najboljše metalke kopja. V ekipi so se odločili za spremembo in so prvič izpustili zimsko sezono, v upanju, da bo čim bolje pripravljena na julijskem evropskem prvenstvu v Amsterdamu in na avgustovskih OI v Riu de Janeiru.

»S tega stališča je miting v Dohi na našem koledarju nekoliko prehitro. A si je Martina želela nastopiti, kar je glede na njeno preteklost v Katarju razumljivo. Sanjski začetek sezone bi bil, če bi vrgla kopje prek 60 metrov, kar ji lani ni uspelo na nobenem mitingu diamantne lige,« je po zadnjem treningu pred odhodom v Doho dejal trener Andrej Hajnšek.

Načrt najboljše slovenske metalke kopja v tej sezoni je, da bo 22. maja nastopila na mitingu diamantne lige v Rabatu, zadnji majski konec tedna pa se bo predstavila na spomladanski klasiki v Slovenski Bistrici, kjer številni pokažejo, kako uspešno so trenirali v zimski sezoni. Na slovenskem Štajerskem pa naj bi kopje Martine Ratej po Hajnškovih besedah že poletelo proti 65 metrom. Torej daljavi, ki dviga apetite vseh vpletenih, prisotnih in spremljajočih ljubiteljev slovenske atletike in športa.