Sejem so si ogledali tudi predstavniki pohištvenega salona Elementare iz Ljubljane, ki pri nas med drugim zastopa številne priznane italijanske blagovne znamke. In kot poudarjajo sami, tokrat niso iskali novih partnerjev, temveč so preizkušali stare in nove produkte v pričakovanju navdušenja ali pač razočaranja. In kakšna je njihova izkušnja poznavalcev podrobnosti pohištvene opreme, ki jih lahko neizkušeni opazovalci ob razstavnem blišču hitro spregledamo? Poglejmo nekaj drobcev.

Navdušil jih je denimo model kuhinje York, ki združuje večno klasiko z novim industrijskim trendom. Detajl, ki ga naredi posebnega, je med drugim obdelava ličnice hladilnika. Učinek šolske table nam omogoča pisanje nakupovalnih listkov, sporočil… Na neki način prevzema funkcijo magnetov na prosto stoječem hladilniku.

Drugi posebej opažen primer Infinity Diagonal se postavlja z izrazitim detajlom diagonalne ličnice visečih elementov in z manj izrazitim, vendar nikakor ne zanemarljivim detajlom zaključka ličnic. Rezane so pod kotom, na poševnem delu pa se zgodi kovinski vstavek, ki poskrbi, da se fronta z leti manj obrabi. Detajl tako ustvari estetski in funkcionalen moment. Na osnovi pestre izbire barv in materialov se lahko poigravamo z različnimi stili, prostorskimi učinki in funkcionalno zasnovo.

Manj so bili navdušeni nad novo kuhinjo AKB 08, ki sicer zanimivo združuje več različnih materialov s trendnim kovinskim okvirjem. Preveč detajlov in ostrih robov opozarja na težave pri čiščenju in nepotrebno nervozo, kar iz praktičnega vidika ne navdušuje. Ravno tako jih ni navdušil koncept združitve kuhališča in nape na višjem nerjavnem pultu. Ergonomija narekuje nižje kuhališče, pomivalno korito pa višje. Zato ker na kuhalno ploščo polagamo posode, ki so višji elementi, v katere nam mora biti omogočen pogled. Hkrati pa je ideja za višje korito dobra, saj elemente tokrat zlagamo v korito, ki je nižji del.

Posebej zanimiv je sistem kuhinje Genius Loci, kjer pult lahko postane predal in obratno. Kuhinja tako dobi dodatne shranjevalne prostore in poskrbi za čudovite detajle. Površinska obdelava ličnice predala je lahko lesena, kovinska, z intarzijo, izrezljana, poudarjena ali diskretna. Možnosti izbire, tudi barv, je ogromno.

Primer zase je sistem New Logica, ki prinaša v kuhinjo visoko tehnologijo, da jo je kar težko opisati. Središče kuhinje je zaprto v omaro, kar je primerno za tiste, ki v domačem odprtem dnevnem prostoru ne želijo gledati pip, grelnih plošč, krožnikov…, ampak kuhinja deluje kot del omare v dnevni sobi. Letos so na sejmu tudi sicer posebno pozornost namenili tehnologiji FTK (Technology For the Kitchen). Ta postaja vedno tišja, vizualno pa nekoliko bolj glomazna. Kavni aparati in mikrovalovne pečice so obvezno vgrajeni v kuhinjsko omaro. Pečice so po novem dvojne. Med drugim je bilo mogoče videti tudi pečico, ki ima vgrajeno kamero, tako da lahko po telefonski aplikaciji spremljamo proces pečenja, podobno tudi pri drugih gospodinjskih aparatih, kjer opravila nadzorujejo pametni telefoni.

Skratka, glede na videno v Elementare menijo, da je smer oblikovanja še vedno združevanje starega z novim. Nekakšno mehčanje sodobnega minimalizma z industrijskimi elementi ali klasičnimi, vintage, retro elementi. Veseli jih tudi, da je les še vedno v trendu in da oblikovalci še najdejo nove načine uporabe in oblike tega vsestranskega materiala. Opazili pa so še, da so se v kompozicije ambientov ponovno vključile vitrine. Poleg velike količine odprtih polic bodo zdaj predvidoma na voljo tudi raznorazne vitrine, ne zgolj v klasičnem, ampak tudi v sodobnem stilu. Za vse tiste, ki ste se vedno spraševali – le kdo v takem stanovanju briše prah … (ku)