V košarkarski Olimpiji nič novega, bi lahko dejali. Potem ko je v ligi za prvaka po štirih zaporednih zmagah Ljubljančanov, od katerih so bile tri zares prepričljive, kazalo, da so se prebudili, je sledil nov globok padec. Zaporedna poraza proti Rogaški in Heliosu sta odprla stare rane zmajev, ki celotno sezono nikakor ne morejo zadržati konstantno dobre forme, kar je seveda posledica tudi manka kakovosti, kar pa se v slovenskem državnem prvenstvu nikakor ne bi smelo poznati. Olimpija sedaj za prvo mesto po ligi za prvaka v zadnjem krogu potrebuje zmago proti Krki in mora hkrati upati, da bodo Domžalčani v gosteh ugnali Zlatorog, ki je včeraj premagal Tajfun.

Potem ko je Olimpija Helios na prvem obračunu v 4. krogu v Stožicah porazila s kar 51 točkami razlike, je bilo že vnaprej jasno, da se kakšen podoben scenarij v dvorani Komunalnega centra ne more pripetiti. V prvi vrsti zato, ker Domžalčani pred domačimi navijači igrajo povsem drugače kot v gosteh, v drugi pa zato, ker so Ljubljančani na zadnjih dveh tekmah pokazali vnovičen padec v formi. Proti Tajfunu so v zaključku zmago še izvlekli, zataknilo pa se je v prejšnjem krogu proti Rogaški, ki je odnesla poln izkupiček iz Stožic. Takrat je bila za zmaje usodna prva četrtina, v kateri so nasprotniku dovolili, da se je razigral. Tudi sinoči je bila zgodba podobna, saj je Helios večino prvega polčasa narekoval ritem na parketu in držal rahlo prednost. Gostom je največ preglavic pod obročema povzročal Marjan Čakarun, ki je v prvih 20 minutah dosegel 16 točk.

Olimpija si je precejšnjo luknjo izkopala na začetku drugega polčasa, v katerega je vstopila povsem mlahavo in gostiteljem tudi zavoljo številnih zgrešenih prostih metov in prepuščenih skokov v napadu dovolila, da se odlepijo na 14 točk prednosti. Na začetku zadnje četrtine so gostje prišli na minus štiri, nato pa so znova na površje priplavali vsi limiti moštva trenerja Gašperja Potočnika. Njegovi košarkarji so namreč v napadu padali iz napake v napako, v obrambi pa kazali povsem brezkrvno igro, s katero do konca obračuna pričakovano niso mogli ogroziti sladkega maščevanja Heliosa.

»Več kot očitno je, da nihanja v naši igri še vedno nismo odpravili, pa se počasi že bliža konec sezone. Težava je v koncentraciji in pristopu igralcev. Bolj moramo biti osredotočeni, čvrsti in odločeni, začenši s situacijami ena na ena. Šele potem pride taktika. Pred tremi tedni smo z enako postavo blesteli, danes pa stvari delujejo, kot da ne bi delali ničesar na treningih,« je jezno razlagal trener Olimpije Gašper Potočnik in pristavil: »Vsi porazi v državnem prvenstvu so nedopustni. S tem ne podcenjujem nasprotnikov, a sem prepričan, da imamo kakovost, s katero bi ob pravem pristopu in razmišljanju morali zmagovati.« Strateg Heliosa Jakša Vulić je bil z veliko zmago razumljivo zelo zadovoljen. »Tokrat smo po statističnih kazalnikih odigrali briljantno tekmo in prišli do izredno pomembne zmage.«

Liga Nova KBM za prvaka, 9., predzadnji krog: Helios – Olimpija 83:70 (20:19, 44:38, 63:58, Čakarun 24, Robertson 13; Lešić 14, Zagorac 10), Tajfun – Zlatorog 67:74 (17:21, 36:44, 54:62, Parks 19, Čebular 14; Abrams 17, Jurak 15), Krka – Rogaška 77:66 (20:16, 35:30, 57:47, Lalić 20, Lapornik in Rebec po 11; Remekun 15, Davis 13).