Bayern je leta 2013 osvojil trojno krono, ko je pod vodstvom Juppa Heynckesa v Nemčiji prekinil dveletno prevlado Jürgena Kloppa in njegove Borussie Dortmund ter obema domačima lovorikama dodal tudi tisto najbolj cenjeno, pokal za zmago v ligi prvakov. Heynckes je nato odšel v pokoj, na klop Bayerna pa je prišel Pep Guardiola, takrat gotovo najbolj cenjeni trener na svetu, ki si je po dominaciji z Barcelono vzel eno leto premora, v München pa prišel svež in motiviran, da še nadgradi uspehe (kolikor je to sploh mogoče) iz predhodne sezone in Bayern pretvori v največjo nogometno velesilo v Evropi.

Popravljal tisto, kar ni bilo pokvarjeno

Pričakovano se je lotil spremembe načina igre Bayerna in jo začel prilagajati svoji nogometni filozofiji, kjer vse temelji na čim večji posesti žoge, pa čeprav se zdi skoraj noro, da bi se kdo pri moštvu, ki si je pokorilo Evropo, lotil tako drastičnih sprememb. Zdi se, da prihod Guardiole na klop Bayerna že od začetka ni bil najbolj po godu navijačev, ki niso nikoli osvojili njegovih pogledov in želja glede nogometne igre, nezadovoljstvo pa je raslo z vsakoletnim ponesrečenim naskokom na evropski prestol in ni skrivnost, da bo mnogim privržencem bavarskega velikana odleglo, ko bo Guardiola čez nekaj tednov pomahal v slovo, na njegovo mesto pa prišel Carlo Ancelotti.

Težko bi Španca sicer označili za neuspešnega trenerja pri Bayernu, saj so trije naslovi državnega prvaka v treh letih vendarle lep uspeh, a kaj ko je Bayernova prevlada v Nemčiji sprejeta kot nekaj povsem normalnega, dogajanje in razmerje moči v Bundesligi pa težko primerljivo z ostalimi najmočnejšimi ligami v Evropi. Bavarci svojo premoč ohranjajo tudi tako, da skrbno bdijo nad tem, da njihovi glavni konkurenti ne postanejo premočni, o čemer v zadnjih letih pričajo selitve nekaterih ključnih igralcev Borussie Dortmund (Mario Götze, Robert Lewandowski) k Bayernu in kar so bo verjetno poleti nadaljevalo tudi s prestopom kapetana črno-rumenih Matsa Hummelsa. Prevlada je tako zagotovljena in že samoumevna, a navijači zgolj z domačimi lovorikami niso več potešeni, zato si toliko bolj želijo uspehov v ligi prvakov, po čemer se bo tudi sodilo uspešnost triletnega mandata Guardiole in kar je bilo znano že ob njegovem prihodu. »Vem, pri čem sem. Vem, da če ne bom osvojil lige prvakov, ne bom izpolnil pričakovanj,« je lani oktobra dejal pred tekmo z Arsenalom.

(Foto: Reuters)

V polfinalu vselej ista zgodba

In pri naskoku na ligo prvakov je Guardioli trikrat spodrsnilo. Ker gre za šest polfinalnih tekem in šest neuspešnih poskusov vztrajanja pri isti filozofiji in taktiki (ob štirih porazih je Bayern s premajhno razliko dobil le dve povratni tekmi), je težko govoriti o slučaju ali pomanjkanju sreče, temveč gre že skoraj za pravilo. Bayern v vseh treh polfinalih na gostujočih tekmah ni dosegel zadetka, doma pa je bil kljub pobudi preveč ranljiv v obrambi, kar so nasprotniki (Real Madrid, Barcelona in letos Atletico) izkoristili za dosego finala vrednih zadetkov v gosteh ter ga izločili.

Guardiola: Prihodnost Bayerna je perfektna

Guardiola je bil po neuspehu proti Atleticu razočaran. Pravi, da svojim igralcem ne more očitati pomanjkanja truda in želje, a je ponovno ostal z grenkim priokusom in občutkom, da bi lahko iztržil več. »Za to ekipo sem dal življenje, od prve do zadnje minute je bilo tako. Boril sem se zanjo in z njo ter dal vse od sebe, da bi nam uspelo. A znova nam ni uspelo priti v finale lige prvakov, toda vseeno sem zelo ponosen na svoje moštvo. Igrali smo dobro in tako, kot smo želeli, zmanjkal pa nam je en gol. V čast mi je bilo trenirati te igralce, v času pri Bayernu pa sem zelo užival in prepričan sem, da je prihodnost kluba s temi igralci sijajna. Sem zadovoljen z našimi predstavami, čeprav morda na koncu nismo dosegli vseh ciljev, a sem zadovoljen s celotno zgodbo. Delal sem po svojih najboljših močeh in zato je vse dobro. Tudi igralci to vedo,« pravi Guardiola.

»Lovorike so zgolj številke in statistika. Želel sem priti v finale lige prvakov, česar nisem dosegel, a to ne spreminja mojega mnenja o svoji uspešnosti pri Bayernu. Seveda smo žalostni, ker smo izpadli, a smo že odločeni, da gremo v soboto v Igolstadt, da postanemo prvaki bundeslige. Ali je ta poraz z Atleticom največje razočaranje v moji karieri? Ni. Razočaran si lahko le, ko ne igraš dobro,« je dodal Pep, ki se bo lahko sedaj začel povsem posvečati prihodnji avanturi, ki ga čaka na klopi Manchestra Cityja.