Težko je natančno oceniti, za koga je izid 0:0 z uvodne polfinale tekme lige prvakov med Manchestrom Cityjem in Realom Madridom bolj ugoden pred nocojšnjim povratnim dvobojem. Španski predstavnik ostaja nesporni favorit, a je pred tednom dni v tekmi brez pravega blišča zapravil več priložnosti kot angleški tekmec.

Ronaldo nared, Benzema in Casemiro dobila rdečo luč

Prvi zvezdnik Reala Cristiano Ronaldo je zaradi poškodbe stegenske mišice izpustil zadnje tri tekme, njegov trener Zinedine Zidane pa je včeraj potrdil, da bo Portugalec po desetih dneh najrazličnejših terapij nocoj znova v udarni enajsterici. »Ronaldo bo igral, saj je stoodstotno pripravljen. Hitro se je pozdravil. Verjetno je odveč poudarjati, kako pomemben je Ronaldo za Real Madrid,« je rekel Zinedine Zidane, ki je moral za tekmo leta prečrtati poškodovana Karima Benzemaja in Casemira. Medtem ko v kadru kraljevega kluba ni bilo Ronalda, je Realu prvenstvene točke zagotovil Gareth Bale in troboj za naslov španskega prvaka podaljšal prav do konca sezone.

Ronaldo si je prejšnji teden s tribune ogledal polfinale lige prvakov proti Cityju. Vmes si je vzel čas tudi za intervju za Uefo, v katerem je razglabljal tudi o tem, da se je imel vedno za posebnega nogometaša. »Če sem ljudem všeč ali ne, številke govorijo zase. Zagotovo sem se že vpisal v nogometno zgodovino. Nisem si mislil, da se bo moja kariera tako hitro razvijala. Vedno sem trdo garal, da sem dosegel tako visoko raven. V času igralske kariere sem postal tudi boljši človek. Zelo uživam v svojem poklicu,« je o sebi govoril Cristiano Ronaldo in poudaril, da se počuti zelo privilegiranega, ker je postal prvi strelec lige prvakov vseh časov.

Tekmo bo varovalo 2093 policistov

Današnjo tekmo na stadionu Santiago Bernabeu bo sodil Slovenec Damir Skomina, ki ga imajo v Madridu v lepem spominu. Evropski vrhunec na klopi Manchester Cityja čaka tudi trenerja Manuela Pellegrinija, ki se poslavlja od kluba. Čilenec je dosedanji potek sezone za sinje modre ocenil kot nadpovprečen: »Osvojili smo ligaški pokal, v prvenstvu pa smo si zagotovili nastop v ligi prvakov tudi v prihodnji sezoni. Evropski polfinale je čudovit dosežek, saj City pred mojim prihodom nikdar ni prišel niti v izločilne boje.«

City bo v Madridu s postavitvijo 4-5-1 prežal na protinapade, saj že pred tednom dni ni pokazal pretiranih ambicij po kreaciji igre. Angleži so bili zadovoljni, ker niso prejeli zadetka, a Pellegrini tokrat opozarja na vrnitev Ronalda: »Absurdno bi bilo reči, da je Real Madrid enaka ekipa z Ronaldom ali brez njega.« Za Manchester zaradi poškodbe tokrat ne bosta igrala Yaya Toure in David Silva, ki veljata za ena najpomembnejših adutov.

Statistika angleških klubov na zelenici Realovega stadiona ni najboljša, saj je kraljevi klub dobil polovico od štirinajstih tekem. Real Madrid je izgubil le proti Arsenalu (2006) in Liverpoolu (2009), ko ga je vodil Rafael Benitez. Drevišnji obračun moštev, ki sta za okrepitve skupaj zapravili več kot milijardo evrov, bo tudi pod posebnim drobnogledom policije, saj bo za varnost po navodilu španskega ministrstva za notranje zadeve skrbelo 2093 policistov.