Skupščina uporabnikov Roga v javnem pismu nasprotuje vsakršnemu posegu, ki z njo ni usklajen, hkrati pa poziva k iskanju skupne rešitve. Ljubljanski župan Zoran Janković vztraja, da so bili o uporabi dogovorjeni le do začetka prenove in da na mestu tovarne ne bo zazevala nova gradbena luknja.

Preteklo soboto je potekel rok za izselitev iz Studia Samorog, ene od stavb v tovarni Rog, že letos predvidenih za rušenje. Umetnica, ki jo uporablja, se ob podpori skupščine uporabnikov ni izselila, ampak je zaprosila za podaljšanje uporabe. »Skupaj odločno nasprotujemo samovoljnim posegom občine in smo v postopku izdelave lastne vizije razvoja prostora, ki demokratično nastaja znotraj skupščine in izhaja iz potencialov obstoječih vsebin,« je skupščina pisala občini in jo pozvala, da prepozna kakovost obstoječih praks ter jih tudi infrastrukturno podpre.

»Občina je slepa za dejstvo, da tovarna Rog že danes predstavlja pomemben del kulturnega mozaika Ljubljane, da že je socialni, kreativni, športni in kulturni center, predvsem pa, da ima kot taka ogromen potencial za prihodnost.« Menijo, da lahko skupaj, če bosta občina in župan pripravljena na konstruktiven dialog, z bistveno manjšimi sredstvi Ljubljani ponudijo mnogo več od načrtovanega centra sodobnih umetnosti. Pri tem ne gre »za še eno Metelkovo«, opozarjajo rogovci, o čemer pričata tudi nabor in raznolikost dejavnosti, ki potekajo v nekdanji tovarni koles. »Potencial Roga smo mi, njegovi uporabniki, ki nam je v desetih letih samoorganiziranja uspelo zgraditi prostor z edinstveno in mednarodno prepoznano identiteto.«

Dejavnosti v Rogu: Reciklirani skejt park, dvorana vzdihljajev, aktivistični boj...

Socialni center Rog

Je družbeno angažiran prostor, primarno namenjen političnemu organiziranju, ki je bilo integralni del najpomembnejših iniciativ zadnjih let v Sloveniji. Med drugim deluje v smeri gradnje avtonomnih gibanj in iniciativ, kot so izbrisani, migranti in prekarni delavci, v zadnjem času pa intenzivno dela predvsem z begunci in prosilci za azil, za katere prireja tečaje slovenščine in angleščine ter spoznavanja in druženja z ljudmi iz različnih kultur. Je del evropske mreže socialnih centrov.

Skejt park Rog

Leta 2006 je nastal prvi pokriti skejt park v Sloveniji, zgrajen iz odpadnih gradbenih materialov s prostovoljnim delom skejterske scene. Pred kratkim se je razširil tudi s skejtersko skledo (bowl). Še zdaj velja za enega večjih na Balkanu, povezan pa je s številnimi mednarodnimi organizacijami in posamezniki. Občasno organizira glasbene dogodke, druženja in tekmovanja v skejtanju ter sorodnih disciplinah.

Koncertna dvorana

Je glavni klubski prostor v tovarni, poznan tudi po imenu dvorana vzdihljajev, ki je v desetih letih priredil na stotine koncertov večinoma alternativnih in neuveljavljenih skupin iz Slovenije in tujine. Dvorana gosti tudi številne festivale in redne jam sešne, ki potekajo vsako sredo zvečer. Težave s hrupom so rogovci rešili z odpisanimi jogiji iz študentskih domov, s katerimi so zvočno izolirali stene, kar je dvorani zagotovilo kultno ime ter pomirilo policijo in sosede.

Živko Skvotec

Tukaj so zatočišče našli študenti filozofije in drugih družbenih ter humanističnih ved, zato je prostor namenjen predvsem kritičnemu razmisleku, teoriji in debati. V njem potekajo redni filozofski bralni krožki in filmske projekcije, pospremljene s pogovori, občasno pa organizirajo tudi simpozije in okrogle mize na teme prostora in lastnine, migracij ter militarizacije Evrope.

Modri kot

Je prostor, v katerem eksperimentirajo z novimi hibridnimi oblikami druženja, zabave in umetniškega ustvarjanja. V njem redno potekajo bralne uprizoritve dramskih tekstov in ambientalne sobote, ki branje poezije združujejo z živo glasbeno podlago in sodelovanjem publike, ki interaktivno (so)oblikuje poezijo. Novost so tako imenovani politični monologi z intervencijo, nekakšne vaje v ulični politični retoriki.

Cirkusarna

Ker cirkusanti v Ljubljani niso našli prostora s primerno visokim stropom po dostopni ceni, so si v Rogu uredili svojo Cirkusarno. Iz odpadlih pnevmatik in palet so zgradili vzmeten pod, primeren za akrobatske vaje, in prostor opremili s trapezom in svilnatimi trakovi. V njem dvakrat tedensko potekajo vaje cirkuške akrobatike in treningi plezanja po svili, občasno pa prirejajo tudi manjše koncerte in cirkuške predstave.

Galerija Kljub vsemu

Je ena redkih galerij, ki je vedno obljudena. Poleg likovnih in fotografskih razstav prireja pesniške literarne večere, tradicionalni Rogovski nogometni turnir, projekcije dokumentarnih filmov in potopisna predavanja. Galerija Kljub vsemu se lahko pohvali s profesionalno galerijsko razsvetljavo in vgrajenim straniščnim kotličkom.

Studio Samorog

Je atelje in razstavni prostor za kozmologijo in vizualno umetnost pod vodstvom intermedijske umetnice in kulturne antropologinje Brede Pivk. Ta je dobila občinski nalog, da se mora izseliti do konca aprila, saj naj bi se stavbo letos porušilo. A Pivkova še vztraja in trenutno dela za svojo razstavo Kozmos percepcij.

Zelenica

Zelenica je galerijski prostor, namenjen razstavljanju rogovcev, študentov akademije za likovno umetnost in preostalih neuveljavljenih umetnikov. Prireja druženja in branja teoretskih del s področja likovne umetnosti, lahko pa se pohvali tudi z ustrezno restavriranimi okni.

Nogometna dvorana

Prostor je zaščiten z rešetkami in namenjen vajam ter turnirjem dvoranskega nogometa. V njem potekajo tudi redni treningi tai chija, qi gonga in kung fuja, ki potekajo štirikrat tedensko. Rogovci zaradi velikega zanimanja in želje po rekreaciji v sosednjem prostoru načrtujejo telovadnico z oblazinjenim podom in primerno opremo, ki bi bila ves dan odprta za obiskovalce.

Društvo Gor

Pristaši kulture hip hopa so v drugem nadstropju tovarne uredili prostor za vadbo breakdancea in druženje. Zaradi profesionalizacije svoje dejavnosti so odprli Društvo Gor in se nedavno preselili v primerno opremljene nove prostore. Prostor v Rogu, kjer so začeli, so prepustili svojemu podmladku. Zraven stoji manjši skejt park z nekaj rampami in večnamenskim prostorom za druženje.

Boris plac

Majhen ateljejski in razstavni prostor, kjer občasno potekajo tudi družabni dogodki, filmske projekcije, diskusije in zabave. Lepo urejena predsoba poleg galerije se ob večjih dogodkih razširi s premikom stene, ki se odpre v večnamenski prostor.

Grafitarji

V drugem nadstropju si je prostor za delo uredil grafitarski kolektiv 1107. Surova in večja dela opravljajo v veliki delavnici, ki je namenjena tudi skupnim projektom. Manjša delavnica je namenjena načrtovanju, izdelavi modelov, grafiki in fotografiji. Kolektiv je poskrbel za večino grafitov, ki krasijo stene stopnišč in drugih prostorov Roga.

SISTAZ plac

Skupina prijateljic, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, si je v tretjem nadstropju uredila prostor za ustvarjanje in druženje. V njem potekajo breakdance, glasbeno udejstvovanje, ilustracija in slikanje, šivanje, popravljanje oblačil in drugo. Poleg občasnih zabav dekleta organizirajo tudi delavnice in jam sešne.

Atelje X

Gre za večji atelje v tretjem nadstropju, v katerem ustvarja špansko-ekvadorsko-finska naveza ustvarjalcev. Uredila si je hibridni produkcijski prostor, namenjen vizualni in intermedijski umetnosti. Prostor občasno gosti mednarodne ustvarjalce, zabave, družabne, pa tudi skejterske dogodke, saj tudi temu prostoru ne manjka rampa half pipe.

Dejavnosti na območju tovarne Rog

Rastko Pečar, uporabnik Roga

PODATKI

PREDVIDENO ZA RUŠENJE V LETU 2016

Studio Samorog

skladišča, projektni prostor

prazno

prazno

AKTIVNOSTI

Socialni center Rog

Živko Skvotec

(zgornja polovica)

Galerija Kljub vsemu

skatepark

in

kovačija in obrtna delavnica*

med

(nekdanja kolesarska

delavnica)

(levo spodaj)

skupno stranišče*

Cirkusarna

(levo) +

Modri kot

iranska veganska kuhinja*

PRITLIČJE

1. NADSTROPJE

2. NADSTROPJE

3. NADSTROPJE

Društvo Gor,

skatepark 2

Sistaz plac

telovadnica*,

Galerija Zelenica,

nogometna dvorana

(levo)

neodvisno gledališče*

Boris plac

študentski ateljeji

ateljeji

(sredina)

skatepark – Rog bowl

grafitarski

delavnici

Atelje X

Rogova delavnica

za vzdrževanje,

kolesa, kamnoseštvo

(desno)

koncertna dvorana

ateljeji in delavnice

(skrajno desno)

* v načrtu rogovcev