»Šlo je za šolanje, za seminarje. Prodajal in zaračunal sem svoje znanje, za vse skupaj pa je medicinska fakulteta vedela. Da sem račune za svoje storitve v tujino pošiljal z glavo fakultete, pa je bila napaka. Moja površnost. Nisem vedel, da sem delal kaj narobe,« je zdaj že nekdanji predstojnik Inštituta za anatomijo na medicinski fakulteti Dean Ravnik razlagal sodnici delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, na katerem Univerzo v Ljubljani toži, češ da ga je po razkritju odmevne afere neupravičeno odpustila.

Zgodba se je razkrila lansko jesen, ko so inšpektorji Finančne uprave Republike Slovenije pri pregledu poslovanja medicinske fakultete naleteli na nekaj hudo sumljivih računov z glavo fakultete, a s podpisom Deana Ravnika in tudi njegovim osebnim bančnim računom.

Dvakrat plačan

Ravnikov primer bo očitno postal vzorčni primer, kaj vse gre v slovenskem zdravstvu lahko narobe. Za kaj gre? Dean Ravnik je bil 23 let predstojnik omenjenega inštituta in nedvomno svetovno priznan strokovnjak na področju anatomije človeškega telesa. Na Univerzi v Ljubljani (natančneje na medicinski fakulteti) je bil zaposlen kot redni profesor in bil kot javni uslužbenec uvrščen v 53. plačni razred. Poleg tega je imel z univerzo sklenjeno še pogodbo za dopolnilno dejavnost za opravljanje raziskovalnega dela. In bil za to dodatno plačan, je sam potrdil na sodišču. Profesor Ravnik pa je v prostem času organiziral še številne seminarje in predavanja za tuje stranke. Po večini v prostorih fakultete, kjer je bil zaposlen. Kot se je že včeraj razkrilo na sodišču, je za tuje stranke med drugim pripravljal tudi dele človeških teles in jih v tujino tudi pošiljal ter za to dodatno delo tudi zaračunal. Na računih, ki jih je pošiljal strankam, pa je uporabil kar glavo medicinske fakultete. »Mi trdimo, da je zaračunaval storitev, za katero ga je pravzaprav fakulteta že plačala. S tem je fakulteto oškodoval za najmanj 30.000 evrov, sumi pa se, da je bilo tega denarja še več,« je razloge, zakaj mu je univerza lani oktobra odpovedala delovno razmerje, razkril odvetnik fakultete Urban Vrtačnik.

A Ravnik, ki ga na sodišču zastopa odvetnik Klavdij Novak iz odvetniške pisarne Čeferin, trdi, da ne samo da ni bilo razlogov za odpoved, pač pa je univerza to storila tudi prepozno. Za sporne račune je namreč vodstvo medicinske fakultete vedelo že 21. septembra lani, ko je bil opravljen inšpekcijski nadzor, Ravnik pa je dobil odpoved šele 7. oktobra. Sodišče je Deana Ravnika včeraj tudi zaslišalo. Povedal je, da je inšpekcija res odkrila pet spornih računov, da pa jih je še dodatnih osem prinesel celo sam, ko je ugotovil, da je uporaba glave medicinske fakultete za račune, ki so bili potem plačani na njegov osebni bančni račun, lahko sporna. »Za vsak posel sem jaz zaračunal za svoje strokovno delo, fakulteta pa za uporabo prostorov in materiala. Za vsako zadevo torej obstajajo dvojni, povsem enaki računi. Eden zame in eden za fakulteto. Ničesar nisem skrival, še celo dekan Dušan Šuput je prišel na kakšnega od teh seminarjev, ki so ponavadi potekali prek konca tedna. Po odkritju računov me je dekan poklical k sebi in mi rekel, naj odstopim z mesta predstojnika. To sem tudi storil, a me je potem nepričakovano doletela še odpoved. V petnajstih minutah sem pospravil svoje stvari in odšel,« je pripovedoval profesor, ki je danes nezaposlen.

Hrbtenico poslal v Izrael

Zdelo se mu je povsem logično, da račune za opravljeno storitev opremi z glavo fakultete. »Tam sem delal, bil sem javni uslužbenec,« je razlagal Ravnik. Odločno je zanikal, da bi prodajal dele trupel. Potem pa je odvetnik fakultete sodišču in Ravniku pokazal nekaj teh računov. »Ta račun je napisan na vaše ime. Tu piše 'preparacija človeškega trupla'. Kaj ste zaračunali?« je zanimalo odvetnika. »Jaz sem truplo pripravil za stranko, da je na njem lahko delala.« »Kje ste to delali?« »Na inštitutu.« Odvetnik je potem pokazal še račun, naslovljen na fakulteto, kjer so očitno isti stranki zaračunali isto storitev, se pravi »pripravo človeškega trupla«. Na enem od računov pa je konkretno zapisano, da gre za pripravo hrbtenice. »Ja, to sem delal tri dni in ta vzorec sem potem poslal v Izrael,« je razložil Ravnik in na vprašanje odvetnika še odgovoril, da je vzorec vzel na inštitutu. Ali je fakulteta dobila kaj denarja za »prodajo« tega vzorca, je zanimalo odvetnika. »Ne, trupel se ne prodaja. Prodaja se le znanje,« se je zapletal Ravnik.

Kako so potekali vsi ti čudni posli med fakulteto in tujimi naročniki ter med predstojnikom fakultete, ki je v prostem času opravljal storitve za tuje naročnike, in kako so se izdajali računi za vse skupaj in predvsem za kaj (za trupla ali znanje), bosta na prihodnjih zaslišanjih pojasnjevala tudi dekan medicinske fakultete, vodja računovodstva in še kdo. Vmes pa poteka tudi preiskava zaradi sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja in ponarejanja listin. Na delovnem sodišču bo nova razprava 31. maja.