Še pred dnevi bi se ob omembi imena Leicester City le poznavalci angleškega nogometa spomnili kakšne osvojene lovorike tega kluba (v vitrinah ima le tri ligaške pokale in nekaj lovorik za zmago v nižjih ligah), odslej pa bodo lisice, kot pravijo članom kluba, za vedno z zlatimi črkami zapisane v zgodovino angleškega nogometa. Že pred zadnjima krogoma letošnje premier lige imajo namreč na prvem mestu neulovljivo prednost sedmih točk pred Tottenhamom, ki je zadnje upanje, da jih prehiti, izgubil ob ponedeljkovem remiju s Chelseajem. Takoj po koncu londonskega derbija se je začelo nepopisno slavje in rajanje na ulicah Leicestra, evforija pa bo tam verjetno trajala vsaj do začetka prihodnje sezone. Prvi naslov prvaka v zgodovini kluba je gotovo najslajši, a radost privržencev Leicestra je lahko še toliko večja, ker je naravnost neverjetno, da je lisicam do njega sploh uspelo priti.

V obdobju, ko nogometu in svetu vlada denar, je nepredstavljivo, da je lahko krona za najboljšega na Otoku pripadla Leicestru, ki je v zadnjih letih v primerjavi z večjimi angleškimi klubi minimalno vlagal v moštvo. Za ključnih 14 igralcev, s katerimi je italijanski trener Claudio Ranieri pokoril vso konkurenco v premier ligi, je Leicester odštel zgolj 22 milijonov funtov, kar je manj, kot nekateri evropski velikani danes porabijo celo za rezerviste.

Stavnice se še nikoli niso tako opekle

Za takšen uspeh lisic v Angliji ni bilo prave podlage in lahko govorimo o športnem čudežu ali kar največji športni senzaciji v zgodovini, saj je bil Leicester še pred dvema letoma drugoligaš, lani pa si je šele z dobrimi rezultati v zadnjih štirih krogih zagotovil obstanek v premier ligi. Da bo leto dni kasneje brez omembe vrednih kadrovskih sprememb z dna lestvice poletel vse do vrha, ni pričakoval (skoraj) nihče. O tem pričajo tudi velikanska izplačila stavnic, ki tistim neverjetnim optimistom, ki so lani poleti upali staviti na Leicestrovo končno zmago, te dni izplačujejo vrtoglave dobitke, ki so jih same omogočile s ponujeno gigantsko kvoto 5000:1. Zgolj nekaj največjih britanskih stavnic bo ob več kot deset milijonov funtov, kar bo pošteno osiromašilo njihove račune. Letošnji razplet v premier ligi jim je zadal največji finančni udarec v zgodovini.

Da gre za največjo športno senzacijo vseh časov, lahko potrdimo ravno s pomočjo stavnic. Še nikoli se v športu ni zgodilo tako veliko in odmevno presenečenje, ki bi ga glede na ponujene kvote lahko enačili s tem. 999:1 je najvišja kvota doslej, ki je osrečila najpogumnejše stavce na ameriške športe, ko je leta 2011 moštvo St. Louis Cardinals postalo prvak bejzbolske lige MLB. 500:1 je najvišja kvota, ki je bila donosna pri posamezni nogometni tekmi. Šlo je za presenetljivo zmago Američanov z 1:0 proti reprezentanci Anglije na nogometnem svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 1950. 300:1 so imeli leta 1999 pred začetkom sezone kvoto za zmago na Super Bowlu kasnejši prvaki lige NFL St. Louis Rams, 250:1 pa je bila zadeta najdonosnejša kvota vseh časov na konjskih dirkah v Veliki Britaniji. »Le« 150:1 je bila leta 2001 kvota za zmago Gorana Ivaniševića na Wimbledonu in enaka tudi leta 2004, ko je Grčija senzacionalno postala evropski nogometni prvak. Morda še boljšo primerjavo ponujajo aktualne kvote za morebiten uspeh Slovenije na mundialu leta 2018 v Rusiji, kamor se naši nogometaši sploh še niso kvalificirali, a denimo stavnica Bwin za uspeh Katančevih fantov ponuja zgolj kvoto 350:1, torej skoraj petnajstkrat manj, kot so stavnice ponujale za Leicestrov naslov prvaka.

Bo Gary Lineker držal besedo?

Kljub odlični celotni sezoni pa v končni uspeh dolgo niso verjeli niti mnogi največji navijači kluba. Med njimi je tudi nekdanji angleški reprezentant Gary Lineker, ki za lisice navija že od mladih nog, za klub pa je sedem let tudi igral. »Mislim, da gre za največjo športno senzacijo v zgodovini. Ne morem se spomniti ničesar, kar bi preseglo uspeh Leicestra. Še bolj neverjetno in neopisljivo je vse skupaj, ko to uspe tvoji najljubši ekipi. Ni je kvote, pri kateri bi si upal na začetku sezone staviti na naslov Leicestra. Tudi če bi mi ponudili 10 milijonov proti ena, bi dejal, da je škoda denarja za takšno stavo,« je izjavil za BBC, kjer so se ravno zaradi njega znašli v neprijetnem položaju. Lineker je namreč strokovni gost oddaje Tekma dneva, v kateri komentira dogajanje v premier ligi, sredi sezone pa je napovedal, da bo, če bo Leicester postal prvak, v studio prišel zgolj v spodnjicah. Dogodek, ki bo verjetno razburkal družbena omrežja, naj bi bil v soboto, če Lineker le ne bo prelomil obljube.

Družbena omrežja so zaradi Leicestra na Otoku pregorevala že v ponedeljek zvečer, ko je bilo konec dvomov o tem, kdo bo prvak. Tamkajšnji tviteraši so zaradi zmagoslavja lisic objavili več kot 5,5 milijona tvitov, aktivnost na twitterju v Veliki Britaniji pa je bila takrat skoraj dvakrat višja od povprečne.