Pomlad nam je že naklonila nekaj zelo toplih in v prejšnjem tednu še več hudo kislih dni, po katerih marsikdo že sanja o vročih ob morju in zobanju slastnega morskega življa. Nekateri so si to sicer kljub čemernemu prazničnemu vremenu že privoščili, preostali in tisti, ki ne morejo čakati na poletne počitnice, pa si lahko ribjo pojedino privoščijo tudi doma.

Pred odhodom v ribarnico je nemara dobro pomisliti, da obstajajo številne divje, pogosto precej okusnejše ribe od dolgočasnih gojenih brancinov in orad, ki se tudi zaradi pomanjkanja domišljije najpogosteje znajdejo na gostilniškem ali domačem krožniku. Zakaj pa ne bi za spremembo pripravili denimo cipljev, cenovno ugodnih divjakov?

Sveži na voljo vse leto

Njihova glavna lovna sezona se je že iztekla, ampak sveži ciplji, ki jim v slovenski Istri pravijo tudi čevlji, so v naših ribarnicah in na ribjih oddelkih veleblagovnic po navadi na voljo vse leto. Pripravimo jih lahko na številne načine, posebno imenitni pa so spečeni v pečici.

Očiščeno ribo povprek dvakrat rahlo zarežemo, natremo z limonovim sokom in posolimo ter v stekleni posodi za eno uro shranimo v hladilnik. Če želimo, jo natremo z zelišči (peteršilj, rožmarin, šetraj), v zareze pa zataknemo na lističe narezan česen (kdor želi). V naoljen pekač položimo dve tanki rezini limone in nanju položimo ribo, ki jo pokapamo z olivnim oljem in za 40–50 minut porinemo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija. Postrežemo jo s kuhanim krompirjem, kosi popečene polente ali drugo izbrano prilogo. Ulovili bomo dve ribi na mah, če ciplje v pečici spečemo skupaj s krompirjem. Vendar moramo v tem primeru počakati, da se krompir že nekoliko popeče, šele nato nanj položimo osoljene in po želji s peteršiljem in česnom odišavljene ter z olivnim oljem namazane ribe, vse skupaj ponovno porinemo v pečico in pečemo še kakšne pol ure. Zraven cipljev iz našega morja ponudimo tipično primorsko vino – malvazijo ali refošk. In ker je pri zelenjavarjih že na voljo mlad koromač, morda ne bo napak poskusiti pripraviti dobrote po naslednjem receptu. Da ne bo vedno pečena riba, tržaška omaka in krompir z blitvo, kakor se je žal zacementirala domišljija večine gostincev…

Ciplji s koromačevim pirejem in refoškovo omako

Potrebujemo fileje 8 cipljev, 3 žlice olivnega olja, 1 dl belega vina (malvazija), morsko sol, sveže zmlet beli poper, 1 lovorov list, 1 vršiček rožmarina. Za koromačev pire še 400 g koromača, 80 g čebule, 3 žlice olivnega olja, 1 dl sladke smetane, 0,5 dl belega vina (malvazija), morsko sol, sveže zmlet beli poper. Za refoškovo omako še 4 dl refoška, 100 g masla, 2 dl smetane za kuhanje, 40 g šalotke, morsko sol, sveže zmlet črni poper, timijan.

Fileje po obeh straneh začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom. V ponvi na olju jih po obeh straneh na hitro opečemo. Dodamo lovorov list in rožmarin, zalijemo z vinom in kuhamo še dve minuti. Za pire v drug lonec vlijemo 3 žlice olivnega olja, dodamo drobno sesekljano čebulo, pristavimo in jo posteklenimo. Dodamo očiščen in narezan koromač. Prilijemo malvazijo, pokrijemo in zdušimo skoraj do mehkega, nato prilijemo sladko smetano, solimo in popramo ter zdušimo do mehkega in pretlačimo. Za omako drobno sesekljamo šalotko, jo stresemo v manjšo posodo, prilijemo refošk in začinimo s timijanom. Pristavimo in počasi kuhamo, da vino napol povre, nato prilijemo dva decilitra vode in kuhamo, da tekočina skoraj povre. Prilijemo smetano za kuhanje, dodamo maslo, solimo in popramo ter močno segrejemo. Koromačev pire razdelimo na krožnike, nanj nadevamo pečene fileje in oblijemo z vinsko omako. Ponudimo s popečenimi kruhki, regratovo ali radičevo solato in refoškom ali malvazijo, kakršno smo uporabili za kuhanje.