Komaj 19-letni Tim Gajser na stezo v Kegumsu do tega vikenda ni imel najlepših spominov. Motokrosist iz Pečk pri Makolah si je pred dvema letoma na dirki za pokal narodov poškodoval hrbtenico, a že s sobotno zmago v kvalifikacijah je napovedal vrhunski dosežek. Slovenec je bil že tretjič zapored najhitrejši v kvalifikacijah, Francoz Romain Febvre pa je bil šele peti, pri čemer je za Gajserjem zaostal za enajst sekund.

Slovenski motokrosist prve vožnje ni najbolje začel, a je nato potreboval le nekaj krogov, da se je s tretjega mesta po tretjini dirke prebil na prvo. Gajserju je šlo na roko tudi dejstvo, da je v ozadju naredil napako aktualni svetovni prvak Febvre, ki je po padcu zdrsnil na šesto mesto, do cilja pa je napredoval le na peto. Francoz je imel pred preizkušnjo za VN Latvije pred Gajserjem tri točke prednosti, a slovenski šampion je z zmago in 25 točkami začasno prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku za SP (241 točk, Febvre 235).

V drugi vožnji je sprva kazalo, da še z eno Gajserjevo visoko uvrstitvijo ne bo nič. Ko je vozil na drugem mestu, je najprej padel z motorjem, za nameček pa ga je zadel še Nagl. Ko se je pobral, je bilo Gajserjevo izhodišče pred nadaljevanjem zelo slabo – le 23. mesto. A v nadaljevanju je znova pokazal mojstrstvo, z divjo vožnjo pa je tekmece prehiteval kot po tekočem traku. V predzadnji minuti je prehitel tudi Nagla in se prebil na četrto mesto, kar je bilo glede na uvrstitve na prvih treh (1. Febvre, 2. Cairoli, 3. Van Horebeek) še dovolj, da je prišel do skupne zmage v Kegumsu, zgolj s točko naskoka pred Italijanom Antoniem Cairolijem (42) in dvema pred Febvrom (41).

»Drugo vožnjo sem začel solidno, a nato naredil neumno napako. Pri tem me je zadel še Nagl, zato nisem mogel takoj nadaljevati. Nato sem našel idealne linije za vožnjo prek grbin. Vesel sem, da sem na koncu prehitel še Nagla in prišel do četrtega mesta,« je dejal Tim Gajser, ki je dosegel že četrto zmago v sezoni: pred tem je bil najhitrejši v Katarju, Mehiki in Argentini. Naslednja dirka bo v nedeljo v Teutschenthalu v Nemčiji. dek, sta