Preostali tekmi 8. kroga v košarkarski ligi za prvaka sta postregli s presenečenjema. Zlatorog z zmago proti Krki ostaja v drugem delu neporažen na domačem parketu in se je Novomeščanom maščeval za poraz v 3. krogu, ko so klonili ravno za točko. Ponujenega, da bi sama zasedla vrh lestvice, ni izkoristila Olimpija. V Stožicah je po neverjetnem strelskem večeru gostov še drugič klonila proti Rogaški.

Bolj kot dogajanje na slovenskih košarkarskih parketih pa je bilo včeraj zanimivo v Londonu. V angleški prestolnici je imela skupščino ECA, ki ima pod svojim okriljem evroligo in evropski pokal, nanjo pa je povabila tudi Olimpijo. Na skupščini je ECA potrdila sistem tekmovanja za prihodnjo sezono tako v evroligi kot evropskem pokalu. V slednjem bo nastopalo 24 klubov, prisotni pa so bili predstavniki vseh, tudi treh italijanskih Trenta, Reggia Emilie in Sassarija, ki naj bi pred dnevi pod pritiski italijanske zveze klonili in se zavezali Fibini ligi prvakov, a je bila to le strategija za začasno pomiritev razgretih strasti. Poleg tega so omenjeni trije kolektivi z ECA podpisali pogodbe o sodelovanju, tako da prehod v drugo tekmovanje, ki sicer ni v njihovih namenih, nikakor ne bi bil tako enostaven, kot se domneva. »V evropskem pokalu bodo od letošnje sezone ukinjeni vse prijavnine in sodni stroški. To pomeni, da bo tekmovanje cenejše za okoli 150.000 evrov,« je povedal direktor Olimpije Matevž Zupančič. Ljubljančani si s sedmim mestom mesta v evropskem pokalu niso priigrali, a so neuradno izredno blizu posebnemu povabilu. To je mogoče razbrati tudi iz tega, da so poleg Crvene zvezde, Budućnosti, Cedevite in Partizana iz jadranskega tekmovanja edini dobili povabilo na skupščino, kjer je bilo tudi celotno vodstvo lige ABA.

Slednja po umiku priznanja srbske, hrvaške in pred kratkim tudi slovenske zveze nikakor ni razpadla, kot se je interpretiralo v nekaterih medijih. Po lastniškem prestrukturiranju na zahtevo Fibe Europe v lanski sezoni je tekmovanje dobilo njeno priznanje, ki ga ta, kljub nekaterim drugačnim podatkom, (še) ni umaknila. Če se bodo njeni pritiski in pritiski zvez nadaljevali, so klubi v skrajnem primeru pripravljeni zapreti ligo in izstopiti iz državnih tekmovanj. Več o prihodnosti evropskih tekmovanj bo znano v torek, ko bodo za skupno mizo v Münchnu sedli vodilni pri ECA in Fibi Europe.

Liga Nova KBM, za prvaka, 8. krog: Olimpija – Rogaška 96:101 (23:27, 54:50, 71:76, Davis 30, Ferme 20; Robinson 19, Zagorac 18), Zlatorog – Krka 81:80 (16:18, 36:39, 56:59, Vašl 25, Booker 18; Ivanov 24, Mulalić 15), že odigrano: Helios – Tajfun 63:68.