Zapleti z dimnikarji so slovenska značilnost, v Žireh pa dimnikarja iščejo z lučjo pri belem dnevu. Država želi podeliti koncesijo za opravljanje teh nujnih storitev, a doslej se na dva razpisa ni prijavil nihče, ki bi izpolnjeval pogoje oziroma bi lahko to pomembno dejavnost zakonito tudi opravljal. Zdaj je na vrsti že tretji razpis, ki naj bi bil na koncu uspešen.

Kot pravijo poznavalci razmer, se na razpis zagotovo niso prijavili tisti, ki na črno še vedno in redno ometajo dimnike po hišah in tudi računajo po svoje. V Žireh pravijo, da poznajo imena in priimke, registrske tablice vozil in še kaj o tistih, ki uspešno odganjajo obrtnike in podjetnike s tega področja, da bi sploh delali v tej občini. Andrej Poljanšek z občine Žiri prav tako opozarja na probleme na terenu in poudarja, da občina želi to dejavnost urediti zakonito. »Res čakamo na podelitev koncesije, kar je dejansko stvar države, a občina z okoli 1400 gospodinjstvi to dejavnost potrebuje in želimo jo urediti na zadovoljstvo občanov.«

Mi državi, oni v žep

Uroš Verač ima dolgoletne izkušnje, koncesijo ima za sosednjo občino Gorenja vas - Poljane, dimnikarsko podjetje ima tudi njegov sin. Sam se do zdaj ni prijavil na razpisa, ker meni, da si država zasluži lekcijo. V tretje naj bi se s svojim podjetjem vendarle prijavil. Ker obenem kot predsednik zastopa tudi dimnikarski ceh, mu je problem več kot le trn v peti. »Na eni strani je dimnikar, ki je zaposlen in mora na leto zaslužiti 36.000 evrov, da podjetje pokrije vse stroške. Imeti mora uradne instrumente, strokovno znanje, plačani morajo biti davki državi za plače in vse drugo. Na drugi strani pa je priložnostni dimnikar, ki pride v hišo, opravi svoje, ne izda računa in ne jamči v nobenem primeru za svojo storitev,« trdi Verač.

Ekonomska računica v tekmi s tistimi, ki delajo na črno, ne zdrži, slednji računajo manj in s tem pritegnejo občane, da jim ometejo dimnike – pa čeprav brez sleherne gotovosti, da je delo strokovno opravljeno, in brez plačila davkov. Kot pravi Verač, je država predpisala vse naloge dimnikarjev od obvestila o obisku do izdaje računa, a se jim na Žirovskem dogaja, da so uspešni le pri dveh od osmih hiš, kjer so prejeli obvestilo o obisku dimnikarja.

Za povrh dimnikarji v Poljanski dolini zaman opozarjajo inšpekcijske službe na delo na črno oziroma na nespoštovanje zakonov na tem področju. Inšpektorji celo zahtevajo od njih točne podatke o kršitvah, potem pa ukrepi ne sledijo dogajanju na terenu. Bolje je v občini Gorenja vas - Poljane, kjer so tudi občani sprejeli dimnikarje kot tiste, ki jim pomagajo pri varnem delovanju kurilnih naprav.