Slovensko občinstvo je pretekli konec tedna poskrbelo za zanimivo posebnost v skoraj svetovnem merilu. Medtem ko praktično povsod po svetu gledalci najbolj množično derejo na ogled Disneyjeve ekranizacije Kiplingove Knjige o džungli, so si slovenski gledalci minuli vikend najraje (blizu 10.000-krat) ogledali film slovenskega režiserja in poljske produkcije Planet samskih. To je nedvomno osvežujoč podatek, saj se zelo redko zgodi, da se filmi domačih avtorjev prebijajo v vrhove lestvic. Z upanjem, da bo ta fenomen vztrajal, se vrtita tudi že Prehod s Katarino Čas in Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca.

Puščavska lisica Nicole Kidman

Medtem pa naši filmoljubi vseh vrst z nestrpnostjo pričakujejo film Puščavska kraljica z Nicole Kidman v glavni vlogi in v režiji nemškega mojstra Wernerja Herzoga, ki pred tem pet let in pol ni posnel novega filma. Ep pripoveduje resnično zgodbo o britanski pustolovki in raziskovalki Gertrude Bell, eni najdrznejših in najvplivnejših žensk svojega časa, ki je znana tudi kot ženska različica Lawrencea Arabskega. Tudi ta se v filmu kakopak pojavi v svoji izvirni moški različici in v podobi Roberta Pattinsona. Pustolovski duh Bellovo žene po najbolj oddaljenih kotičkih Orienta, kjer si pridobi zaupanje veljakov nomadskih skupnosti in postane največja poznavalka razmer na Bližnjem vzhodu.

Kidmanova se je na snemanju izkazala kot prava puščavska lisica, ki je ni nič vrglo iz tira. Že prvi dan snemanja jo je Herzog presenetil s kadrom na stolpu v družbi menda nič kaj prijaznega jastreba, ki ga je isti dan našel skupaj z lastnikom ob cesti. Jastreb je skušal kljuniti zvezdnico, a je bil na srečo na vrvici, prizor pa je kasneje postal eden njenih najljubših. Režiserja je tudi prosila, da v film vključi kopanje njenega lika v puščavskem pesku, pri čemer ji je ta z veseljem ustregel. Tudi vremenskih nevšečnosti se ni ustrašila, saj so film snemali med dejanskim peščenim viharjem, hkrati pa so doživeli zelo redek pojav – sneg v puščavi, kar so prav tako vključili v film. Na berlinskem filmskem festivalu si je film prislužil nominacijo za zlatega medveda, vseh pet projekcij pa je bilo v nekaj urah razprodanih. Pri nas bo na sporedu Kinodvora od srede naprej.

Kino na zahtevo in filmske skomine

Kinodvor bo prihodnji teden znova preizkusil zanimivo nizozemsko filmsko pogruntavščino kino na zahtevo. Gledalci s seznama izberejo film, ki bi si ga želeli ogledati v kinu, in potencialne projekcije promovirajo prek družbenih omrežij. Ko je rezerviranih ali prodanih dovolj vstopnic, je projekcija potrjena. V četrtek in petek se bo tako po izboru Ljubljančanov ponovno zavrtel dokumentarec o ženskem pevskem zboru Kombinat. Film skozi razmišljanja znanstvenic, sopotnic in članic zbora raziskuje, ali nas sporočilo pesmi upora lahko nagovori še danes in pripomore k boju za boljši jutri, enakopravnost, dostojanstvo, pravico in svobodo.

Medtem se je Slovenska kinoteka navezovanja stika z občinstvom lotila na obrnjen način, z zbujanjem filmskih skomin. Tako bo nocoj, kot vsako zadnjo soboto v mesecu, na sporedu rubrika (Sko)mine, ki bo znova postregla s presenečenjem, eno od pozabljenih klasik iz zlatih časov videokaset. Naslova seveda niso vnaprej izdali, vrtijo pa filme kultnega, a večkrat dvomljivega slovesa, za katere smo mislili, da jih nikoli več ne bomo videli na velikem platnu.