V evropski ligi je v zadnjem obdobju morda še bolj kot v ligi prvakov opazna španska prevlada. V zadnjih petih sezonah (vključno z letošnjo) je bilo med dvajsetimi polfinalisti kar osem španskih klubov, torej več kot tretjina. Španci so ob visoki udeležbi zaključnih bojev pogosto uspešni tudi na zadnji stopnici, saj so slavili v treh od zadnjih štirih finalov: leta 2012 je bil prvak Atletico, v zadnjih dveh sezonah pa Sevilla.

Sevillo bi lahko poimenovali kar kraljica evropske lige, saj je v zadnjih desetih sezonah kar štirikrat osvojila to drugo najmočnejše evropsko tekmovanje, Andaluzijcem pa odlično kaže tudi letos. Na včerajšnji prvi polfinalni tekmi so v gosteh remizirali s Šahtarjem z 2:2, torej jim na povratni tekmi pred njihovimi navijači za uvrstitev v nov finale, ki bo letos v Baslu, zadošča že remi z 0:0 ali 1:1.

V Lvovu je bilo za pričakovati zanimivo tekmo med ekipama, ki sta zelo učinkoviti in ne slovita ravno po trdni obrambi, kar se je tudi kasneje potrdilo s štirimi zadetki. Začetek tekme je bil po željah gostov, ki so z golom Vitola povedli že v 6. minuti. V nadaljevanju so pobudo prevzeli Ukrajinci in še pred odmorom uspeli obrniti izid v svojo korist, zadela sta Marlos in Stepanenko. V drugem polčasu so morali na plin spet stopiti gostje, če se niso želeli v Španijo vrniti z zaostankom. Za odprto igro in ambiciozen pristop je bila Sevilla nagrajena v 82. minuti, ko je enajstmetrovko v izenačujoči in pomemben drugi gostujoči zadetek pretvoril njen prvi strelec Gameiro. Andaluzijci v domačem prvenstvu letos igrajo nekoliko slabše, kot bi si želeli in pred zadnjimi tremi krogi za mesti, ki vodijo v Evropo, zaostajajo tri točke, jim gre pa zato toliko bolje v njim ljubi evropski ligi, kjer verjetno le redki upali staviti, da ne bodo spet v finalu, kjer bo v igri poleg lovorike tudi nastop v ligi prvakov.

Liverpool tokrat stavil na obrambo, a se opekel

Liga prvakov bi bila velika nagrada tudi za Liverpoolčane, ki s sezono ne morejo biti preveč zadovoljni, zato bi s slavjem v evropski ligi in uvrstitvijo med evropsko elito to močno popravili. A po izjemni povratni tekmi proti Borussii Dortmund, ko so nadoknadili tri gole zaostanka in izločili favorita tekmovanja, tokrat proti Villarrealu niso bili tako razpoloženi za igro. Moštvo Jürgena Kloppa so sicer nekoliko oslabile poškodbe in kazen Mamadouju Sakhoju, toda to je lahko bolj slab izgovor po včerajšnjem porazu z 0:1.

Redsi vso tekmo niso kazali preveč želje po zmagi in zadetkih, saj so predvsem pazili na to, da gola ne prejmejo. Ker je imelo podoben pristop tudi domače moštvo, tekma ni navdušila in je ponudila le redke trenutke vznemirjenja za navijače (v drugem polčasu sta obe moštvi zadeli okvir vrat), a ko je že vse kazalo na to, da golov na Madrigalu ne bo, se je v zadnjih minutah srečanje razživelo. V 87. minuti je obramba Liverpoola prvič kapitulirala, a Cedric Bakambu ni uspel premagati Simona Mignoleta, manj kot minuto kasneje pa je imel še lepšo priložnost na nasprotni strani Alberto Moreno. Po kotu Villarreala je krenil v protinapad in pretekel več kot pol igrišča pred vsemi domačimi branilci, toda s strelom visoko prek vrat ni navdušil. Namesto gola in zmage je Liverpool nato okusil celo poraz, saj je v 92. minuti Villarreal izpeljal lepo akcijo in jo kronal z golom rezervista Adriana.

Klopp pričakoval več težav na Madrigalu

Kljub neugodnemu izidu in bolečemu porazu v zadnjih trenutkih tekme pa strateg Liverpoola ni bil preveč razočaran. Klopp računa na to, da bo njegovo moštvo ob bučni podpori s tribun na Anfieldu uspelo nadoknaditi zaostanek: »Seveda nisem preveč vesel, ker smo gol dobili v skoraj zadnji sekundi tekme. Tudi prejeti gol po protinapadu v 92. minuti nima preveč smisla. A to je bila šele prva tekma, prvi polčas dvoboja. Nismo imeli sreče in smo izgubili z 0:1, toda tudi oni morajo še na Anfield, kjer vedo, kako močni smo. Če sem pošten, sem pričakoval, da bomo imeli na prvi tekmi v gosteh precej več težav. A smo se branili zelo dobro in sedaj o nasprotniku vemo precej več. Imeli smo tudi svoje priložnosti in občasno igrali dober nogomet. Villarreal se večkrat ni bil sposoben braniti pred našimi napadi, zato sem prepričan, da ta dvoboj še zdaleč ni odločen.«

Marcelino: Nismo zmagali zgolj po sreči

Trener Villarreala Marcelino ni skrival veselja ob zmagovitem zadetku, po tekmi pa je bil prepričan, da si je rumena podmornica zmago povsem zaslužila. »Tekma traja do zadnjega sodnikovega piska in do takrat lahko dosežeš ali prejmeš gol. Tokrat smo imeli mi to srečo, da smo zadeli povsem ob koncu. Uspel nam je dober rezultat, za katerega pa do konca povratne tekme ne bomo vedeli, če je bil dovolj dober za nas. Mislim pa, da rezultat ni nepošten in da nismo Liverpoola premagali zgolj po sreči. Vedeli smo, da bo zelo težka in izenačena tekma z visokim ritmom. Na srečo smo jo z golom v zaključku uspeli odločiti v svojo korist. Odigrali smo zelo dobro tekmo na visokem nivoju, predvsem smo se dobro branili, zato sem na svoje igralce zelo ponosen. Smo še daleč od finala, a vsekakor bližje, kot smo mu bili v 88. minuti,« je povedal Marcelinho.

(Foto: Reuters)

Tudi včerajšnji junak Adrian na povratni tekmi pričakuje težko delo: »Bilo je pomembno, da nismo prejeli gola in da smo do konca poskušali zmagati, saj smo morali unovčiti prednost domače tekme. Rezultat je dober, a vemo, da nas na Anfieldu čaka težka tekma, saj je Liverpool tam zelo močan. Toda če želimo v finale, moramo danes začeto delo dokončati v Liverpoolu.«