Edvin Pejović, nekdanji lastnik družbe Pejo Šampionka, ki je danes v stečaju, bo moral v stečajno maso vrniti 2,2 milijona evrov oziroma skupaj s pripadajočimi obrestmi več kot 3,6 milijona evrov. Stečajna upraviteljica Majda Šantl je bila prepričana, da je s sumljivimi kompenzacijami in plačili v svojo korist oškodoval družbo in njeno kasnejšo stečajno maso, zato je proti njemu vložila tožbo. Sodnik novogoriškega okrožnega sodišča ji je v večini zahtevkov pritrdil. Pejović se je zoper razsodbo pritožil, primer se seli na višje sodišče. Za komentar nas je preusmeril na svojega odvetnika, ki pa na naša vprašanja ni odgovoril.

Skrhani odnosi že po nakupu

Stečaj družbe Pejo Šampionka iz Bukovice pri Novi Gorici je eden tistih, ki izdatneje zaposluje slovenska sodišča. Najhujša bitka se bije med nekdanjim lastnikom Edvinom Pejovićem in kasnejšima kupcema – beograjsko družbo Beohemija in obalnim podjetnikom Sebastjanom Vežnaverjem. Odnosi med njimi so se skrhali že kmalu po nakupu. Pejović je novemu vodstvu podjetja že nekaj mesecev po prodaji očital, da želi Šampionko namerno pahniti v stečaj, Beohemija pa njemu, da je ob prodaji prikril in zamolčal precejšen del obveznosti Šampionke, ki so potem podjetje povlekle na dno. Srbska družba zato zahteva razveljavitev kupoprodajne pogodbe in vračilo štirih milijonov evrov kupnine, Pejović pa od Beohemije plačilo še preostalih dveh milijonov evrov neplačane kupnine. Odločitev sodišča o morebitni razveljavitvi kupoprodajne pogodbe in vrnitvi kupnine v srbski družbi pričakujejo v kratkem.

Tožbe so v primeru Peja Šampionke in povezanih podjetij vlagale tudi banke upnice. V začetku maja bo sodišče obravnavalo tožbo Nove Ljubljanske banke proti Vežnaverju. Banka od njega kot fizične osebe zahteva 3,5 milijona evrov, ker da je Šampionko namerno poslal v stečaj. »Pričakujem razsodbo v svojo korist. Ti očitki namreč ne vzdržijo. Šampionka je bila že nekaj časa insolventna in druge izbire ni bilo, to dokazujejo tudi sodni izvedenci,« zatrjuje Vežnaver.

Na desetine tožb in ovadb

S sodnimi postopki se ukvarja tudi stečajna upraviteljica Peja Šampionke. Vložila je 13 izpodbojnih tožb, poleg Pejovića je med drugim tožila tudi Vežnaverja in tožbo dobila. Šampionki že vrača 30.000 evrov. »Šlo je za nepoznavanje zakonodaje,« pravi Vežnaver. S svojim delom je stečajna upraviteljica očitno trn v peti Edvinu Pejoviću, saj je proti njej podal 12 kazenskih ovadb. »Razen ene, ki je še v teku, so vse zavržene. Deležna sem bila tudi šestih poskusov razrešitve s položaja stečajne upraviteljice in predloga ministrstvu za pravosodje, da mi odvzame licenco. Nič od tega mu ni uspelo,« pojasnjuje Šantlova.

Delavci poplačani

Dobrih 3,6 milijona evrov, ki jih mora po odločitvi prvostopenjskega sodišča v stečajno maso vrniti Pejović, bi upraviteljici prišlo prav. Lahko bi poplačala navadne upnike, ki doslej še niso dobili povrnjenega niti centa terjatev. Zaposleni so jo v tem stečaju dobro odnesli. »Že leta 2009 so dobili poplačane vse plače in prispevke ter 70 odstotkov odpravnin. Vsi razen dveh, ki sta ponudbo zavrnila, so delo dobili v podjetju Prologistic, ki je po stečaju odkupilo prostore, opremo in zaloge Peja Šampionke,« pojasnjuje Šantlova. Prologistic je kasneje šel v stečaj, njegovo delo pa danes nadaljuje koprska družba Šampionka, ki jo vodi Anamarija Stančič.