Dvourni sprehod po Ljubljani bi bil nekaj povsem običajnega, če se vmes ne bi ustavljali in si pobliže ogledovali sten ljubljanskih ulic. Ljubljana grafiti tour namreč že drugo leto turiste in lokalne prebivalce vabi na vodene oglede ulične umetnosti, kjer jih seznanja z zgodovino in sporočili raznovrstnih grafitov. »Ideja je nastala spontano, potem ko sem se vrnil iz tujine. Tudi raziskovalno sem se sicer ukvarjal z grafiti, nato pa želel ljudem na inovativnejši in prijaznejši način približati tisto, kar jih vsakodnevno obdaja,« o začetkih pripoveduje Sandi, vodja in ustanovitelj Ljubljana grafiti tour, ki več od svojega imena ne želi razkriti. Brezplačen vodeni pohod po Ljubljani se začne vsak dan ob 14. uri pred Akademijo za glasbo na Starem trgu 34, od tam pa se pot skozi središče mesta nadaljuje vse do Metelkove.

Za oglede se odločajo predvsem mladi, ki sta jim ta forma in sam kontekst najbliže. Kaj pa jih sicer najbolj prepriča? Domen Žalac, študent sociologije, pravi, da se ti, potem ko dobiš odgovore zakaj, kje, kdo in kaj sploh predstavlja določen grafit, odpre nov svet. Megi Baptista, ki prav tako študira sociologijo, pa nadaljuje, da čeprav ne gre za živo bitje, z njo vzpostavlja neko povezavo: »Razumem, zakaj se nekateri ne strinjajo z grafitiranjem. Če ne poznaš sporočilnosti, ozadja, ga ne moreš odobravati.«

Prvi grafiti v Ljubljani so se pojavili z OF

Zgodovinsko ozadje ulične umetnosti dodobra pozna Helena Konda, podiplomska raziskovalka grafitov in nekdanja vodja grafitarskih delavnic. Sodobni ljubljanski grafiti segajo v čas druge svetovne vojne, ko so stene ulic krasili partizanski, okupatorski, kolaborantski pa tudi politično nevtralni predhodniki grafitov. Povezani so bili s štirimi akcijami Osvobodilne fronte, najbolj pestro pa je bilo pod italijansko oblastjo. Ceste so bile zasute z lističi in stene popolnoma popisane, pojasni Konda. Drugi val grafitiranja je sledil v 70. letih z uporniškim pankom in kljukastimi križi, ki so bili v prvi vrsti provokacija. »Najprej so grafitarje zgolj grdo gledali, nato pa zaničevali, preganjali, tudi zapirali in pretepali,« pripoveduje Kondova. Dodaja, da so danes razmere popolnoma drugačne: »Še vedno obstaja preganjanje z denarnimi kaznimi, ampak ker je tega že toliko, se je treba prav potruditi, da opazimo kaj novega.«

Ustvarjanje na grafitarskih in hiphopovskih delavnicah

Česa novega pa se na grafitarskih delavnicah po vodenem ogledu lahko naučijo tudi obiskovalci. »Prezentiramo,« na vprašanje, kaj tam počnejo, odgovori Sandi. Tako imenovani šablonarji prikažejo tehnike in produkcijski proces šabloniranja, vse od izdelave šablon do raznoraznih trikov, kako narediti grafit bolj inovativen, preprost ali kompleksen. Udeleženci se na delavnicah poigravajo z barvami, raznoraznimi tehnikami in s spreji v svet pošiljajo svoja lastna sporočila.

Kaja Deskovič, vodja kluba Gala Hala, kjer potekajo grafitarske delavnice, pravi, da v sklopu Ljubljana grafiti tour tudi pripravljajo več hip hop dogodkov. Letos kot novost pripravljajo projekt Mladi repetek, namenjen osnovnošolcem od 5. do 9. razreda. Že 31. maja pa se v Kranju odpira razstava priznanega uličnega umetnika Banksyja. »Gre za superzvezdo, ki jo jemljemo kot točko, na kateri se spajata politični in estetski vidik grafitov, in kot izhodišče, ki ga uporabimo za prikaz lokalne uličnoumetniške in grafitarske umetnosti,« zaključi Sandi.