Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu skupine B v Šleziji pred velikim izzivom. Na današnjem sklepnem dejanju tekmovanja se bo ob 16.30 pomerila z Avstrijo, ki velja za tradicionalnega nasprotnika. Zmagovalec prestižne sosedske tekme bo osvojil zlato kolajno na turnirju v Katovicah in se uvrstil v elitni razred šestnajsterice najboljših reprezentanc sveta. V skupino A morebiti vodi tudi drugo mesto, a je vse odvisno od razpleta predtekmovanja na majskem šampionatu v Rusiji.

Slovenija doslej pokazala največ

Slovenija ima pred dramatičnim zaključkom prvenstva usodo povsem v svojih rokah, saj ji vsakršna zmaga proti Avstriji (po rednem delu, podaljšku ali kazenskih strelih) zagotavlja uresničitev cilja. Morebiti bi se slovenski hokejisti rešili tudi v primeru poraza, a bi bili odvisni od razpleta na drugih tekmah. Slovenija tako razburljivega sklepnega dejanja na prvenstvu drugega kakovostnega razreda še ni doživela, saj je pred zadnjim krogom v igri za napredovanje kar pet reprezentanc. Za zdaj je znano le, da se v tretji kakovostni razred seli Japonska, ki v Katovicah sploh še ni zmagala. Zanimivo, kako so po začetnih porazih z Italijo in Korejo oživeli gostitelji Poljaki, potem ko so ugnali udarna favorita prvenstva Slovenijo in Avstrijo.

Ravno poraz proti Poljski je nekoliko skazil podobo slovenske reprezentance, ki je doslej osemkrat nastopala v najvišjem hokejskem razredu. Druge tri tekme je Slovenija po igri in rezultatu opravila z odliko ter med vsemi šestimi udeleženci turnirja doslej pokazala največ. Pred odločilnim dnem v Katovicah je Slovenija upravičila vlogo osrednjega favorita za prvo mesto, a bo vendarle trepetala do konca. Resda je proti Avstriji v zadnjih petih letih nanizala številne zmage – najodmevnejšo 4:0 je dosegla v olimpijskem Sočiju, a zgodovina medsebojnih tekem danes popoldne ne bo igrala odločilne vloge. Med tekmecema ni pravzaprav nobenih neznank, po kakovosti igralskega kadra pa je v rahli prednosti Slovenija.

Krošelj v prednosti pred Kristanom

Selektor Nik Zupančič je poudaril, da bodo njegovi varovanci pripravljeni na največjo tekmo prvenstva. Pri izbiri vratarja za obračun z Avstrijo ni nobenega dvoma, saj je Gašper Krošelj v izrazito boljši formi od Roberta Kristana. Krošelj je s 96,4 odstotka ubranjenih strelov celo vodilni vratar turnirja, medtem ko je Kristan z 82,8-odstotno uspešnostjo na zadnjem mestu. Največjo odgovornost na tekmi s tako visoko pomembnostjo bi moral prevzeti prvi slovenski napad v postavi Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič. Doslej se je z učinkovitostjo najbolj izkazal kapetan Jan Urbas (dva gola in štiri podaje), med branilci pa s preudarnostjo izstopa Sabahudin Kovačevič. »Počitek pred tekmo z Avstrijo nam je dobro koristil. Zmagala bo ekipa, ki bo igrala enostavno in pametno. Verjamem, da bo to Slovenija,« pravi Kovačevič.

Slovenska vrsta je včerajšnji zadnji trening pred današnjim zaključkom tekmovanja posebej posvetila igri z igralcem več, ki je zatajila predvsem na tretji tekmi proti Poljski. Slovenija je imela doslej med vsemi reprezentancami največ priložnosti z igralcem več – kar 24 –, dosegla pa je sedem golov. »Matematika je enostavna. Kdor bo zmagal, bo osvojil prvo mesto. Imamo nekaj fantov z izkušnjami, mlajši val pa ima veliko željo in motivacijo. Z vnemo hokejistov sem zelo zadovoljen. Opazno je, da se trudijo in želijo zmagati,« je iz Katovic sporočil slovenski selektor Nik Zupančič, ki je od leta 2010 kot pomočnik Matjaža Kopitarja sodeloval pri seriji zmag nad Avstrijci. Slovenija je pred dvema mesecema in pol na turnirju evropskega izziva v Innsbrucku nazadnje premagala severne sosede s 6:2.