Gozdovi, že tako hudo poškodovani od žleda pred dvema letoma, so utrpeli še snegolom. Saj sneg sam po sebi drevju ne naredi škode na pomlad, če le ni preveč olistano. A tokrat je že večina drevja pognala listje in obremenitve takega mokrega snega, ki se lepi na vse, na kar pade, so res velike. Klobuk dol tistim vejam, ki so zdržale! Morda so malo prožnejše kot pozimi, ker imajo v sebi že sokove. Sicer ne vem, kako ste občutljivi za te stvari, a mene globoko presune vsak pok, ki ga slišim, saj vem, da je ena veja manj. Pa dobro, ena veja, ampak pol drevesa, okleščena drevesa, sadovnjaki... Z malo cinizma bi lahko dodal, da je bil na srečo prej žled in drevesa ponekod niso tako košata in torej sneg ni mogel narediti toliko škode… Samo naj mi zdaj kdo reče, kako lepo vreme je bilo v sredo!

Ali imate občutek, kot da se je vreme zarotilo proti nam? Zagotavljam vam, da vreme ni ne hudobno ne dobrotljivo, ampak morda ena najpravičnejših stvari na tem svetu. Ne zmeni se za nikogar, ni preračunljivo, zgodi se, kar se pač zgodi, naključno, brez vnaprejšnjega razmišljanja in načrtovanja. Kar je včasih strašljivo, vsaj za nas, ki skušamo preživeti na tem svetu. Ampak najbrž velja enako za druga živa bitja (ki se pač s tem vprašanjem ne ukvarjajo preveč).

Morda dobivamo občutek prizadetosti, ker živimo ravno v času, ko se spreminjajo podnebne razmere. In ker je veliko znakov, da imamo tudi mi, ljudje, človeštvo, nekaj zraven. Večina ljudi seveda nima skoraj nič zraven. So prerevni, da bi njihov »ogljični odtis« kvaril sestavo ozračja. Mi pa smo v tej smetani, pa če se čutimo še tako revne. Če drugega ne, sodelujemo v tem vrtiljaku nenehne in dostikrat nepotrebne porabe od hrane do obleke, pa tudi ogrevanja in še bi lahko našteval. Seveda potem tu ni neke vrednostne sodbe, »da si zato zaslužimo take vremenske zmešnjave«, saj vreme tudi ne izraža vrednostnih sodb in izvršuje nekih kazni.

In samo za boljši konec: se vam morda svita, zakaj so včasih rekli pomladnemu snegu beraški gnoj? Spet malo cinično – ker lahko marsikaterega naredi za berača…