Čeprav nas želijo prepričati, da smo vsi televizijski gledalci zasvojeni z resničnostnimi šovi, ni čisto tako. A žal je za vse tiste, ki še niso odkrili funkcije časovnega premika, gledanje televizije ob večerih lahko hudo naporno, saj večina domačih programov ponuja le resničnostni šov na resničnostni šov, vmes pa kakšno domačo nadaljevanko tipa lahke limonade.

Kaj pa če tega ne marate? Potem vas vsaj na enem od več kot stotih ponujenih tujih programov čakajo Umori na podeželju. Reprize te že legendarne britanske detektivske nadaljevanke so vedno dosegljive. Od 23. marca 1997 do zdaj so predvajali skupno 110 epizod v osemnajstih sezonah nadaljevanke, ki je žlahten primer oživitve tradicije britanskega detektivskega žanra. Recimo, da so Midsomer Murders, kot je naslov v originalu, sodoben televizijski hommage Agathi Christie in Arthurju Conanu Doylu. Tudi zato ni naključje, da so za adaptacijo knjige Caroline Graham, na kateri temelji lik inšpektorja Barnabyja, najeli Anthonyja Horowitza, pisca in scenarista, ki je za isto televizijsko postajo ITV priredil tudi detektiva Poirota Agathe Christie, za nameček pa je napisal še dva romana s Sherlockom Holmesom v glavni vlogi.

Značilnost britanskih detektivskih zgodb je, da so precej manj nasilne kot ameriške ter da je osrednje dogajanje osredotočeno na dramatične zaplete iskanja odgovora na vprašanje whodunit – kdo je storilec. Pri tem je zgodba bolj kot na mišice oziroma pištole usmerjena na like. In prav temu sledijo Umori na podeželju. Kar jim v poplavi ameriških kriminalnih serij pravzaprav doda nenavadno noto pomirjenosti in intelektualnega pristopa h kriminalu, ki ga v ameriških nadaljevankah gledalci preprosto pogrešajo. Tam je vse na prvi udarec ali strel.

Barnaby, sodobni Poirot

To je eden od razlogov, da je inšpektor Tom Barnaby, oziroma zdaj njegov nečak John Barnaby, lahko kos televizijski konkurenci ameriških kriminalnih zgodb. Ko se naveličate nasilja Na kraju zločina ali prizorov nagnusnih trupel v Kosteh, vam prav prija izmišljena britanska pokrajina Midsomer z ovcami, lokalnimi posebneži, mistiko dežja in bizarnimi smrtmi, kot so smrt zaradi lokostrelske puščice, utopitev v juhi ali celo domnevna smrt zaradi nezemljanov. Če bi bili realni, bi bil Midsomer, kar zadeva umore, nevarnejši kot kakšno mehiško mesto. Toda zahvaljujoč britanskim, natančneje angleškim pubom in inšpektorju Barnabyju, so vas, podeželje, regija in svet rešeni.

Pri nadaljevanki Umori na podeželju je najzanimiveje to, da je preživela celo menjavo glavnega junaka. Ko se je inšpektor Tom Barnaby, ki ga je igral John Nettles, leta 2011 upokojil, ga je zamenjal njegov nečak John Barnaby z igralcem Neilom Dudgeonom. Nettles se je odločil, da bo po 14 letih igranja istega lika preprosto odšel v pokoj, sicer bi postal najstarejši televizijski detektiv. In serija je preživela tudi to. Letos v začetku leta so na britanskih televizijah predvajali osemnajsto sezono. Ratingi nikoli niso padli pod šest milijonov gledalcev, nadaljevanko predvajajo v dvestotih deželah po vsem svetu. Strahovito popularni so v skandinavskih državah, kar tudi ni čudno, saj skandinavske kriminalne nadaljevanke neposredno navezujejo na britansko tradicijo. Tudi to je dokaz, da so Umori na podeželju postali klasika.

Pri nas so si Umore na podeželju podajali različni televizijski programi od Kanala A, Pop TV do nacionalne televizije. Trenutno jih lahko spremljate na Universal channel in na HRT.