»S tožbo ne želim le braniti svojega dostojanstva in javne podobe, temveč tudi vrednot, ki sem jih zagovarjal skozi celotno kariero. Želim preprečiti, da bi katerakoli javna osebnost s pomočjo medijev in brez dokazov ali kakršnekoli podlage blatila športnike in jo odnesla brez posledic,« je razloge za vložitev tožbe v ponedeljek navedel Rafael Nadal.

Roselyne Bachelot, sicer ministrica za šport med letoma 2007 in 2010, si je jezo in posledično tudi tožbo teniškega asa nakopala, potem ko je marca na eni izmed francoskih televizij komentirala pozitiven dopinški test petkratne zmagovalke turnirjev za Grand Slam Marije Šarapove. Med drugim se je dotaknila tudi moškega tenisa in Nadalu očitala, da je leta 2012 hlinil poškodbo kolena, zaradi česar je bil z igrišč odsoten šest mesecev. Po prepričanju Bachelotove je bila odsotnost 29-letnika zgolj krinka za padec na dopinškem testu.

V odzivu na komentar nekdanje ministrice je Nadal v pogovoru za tiskovno agencijo AFP že pretekli mesec napovedal, da bo pravico poiskal na sodišču in tako za vselej naredil konec govoricam, da jemlje prepovedana poživila. »Tega imam že vrh glave. Nekajkrat sem te stvari preslišal, a nič več,« je na turnirju v Indian Wellsu povedal Španec, obenem pa pristavil, da je od osebe, ki je bila ministrica tako velike in mogočne države, kot je Francija, pričakoval več.

Nadalu so zaradi obtožb o jemanju prepovedanih poživil v preteklosti v bran stopili številni športni velikani, med drugim tudi trener madridskega Reala Zinedine Zidane. »Žal mi je za Nadala, saj je velik gospod. Je oseba, ki jo imajo vsi radi in ki je večkrat dokazala, kakšne vrednote zagovarja. Je velik profesionalec, ki se mi zelo smili zaradi besed, ki so bile izrečene na njegov račun. Na to se ne sme ozirati.«

Nadal, ki je sicer tudi častni član nogometnega velikana iz Madrida, je še sporočil, da bo v primeru zmage na sodišču ves denar podaril francoskim nevladnim organizacijam.