Odstop Julijane Bizjak Mlakar s čela ministrstva za kulturo je tako v DeSUS kot v koalicijskih vrstah povzročil vidno olajšanje. Še tik pred začetkom včerajšnje seje državnega zbora, na dnevnem redu katere je bil premierjev predlog za ministričino razrešitev, so namreč poslanci stranke upokojencev Bizjak-Mlakarjevo mrzlično nagovarjali, naj odstopi in s tem prepreči sedemurno pranje umazanega perila v parlamentu, a jim ta svojega načrta o odstopu ni razkrila.

Razprava v državnem zboru se je tako skrčila na pol ure. Premier Miro Cerar je poudarjal, da ministrica za kulturo ne uresničuje nujnih nalog v svojem resorju oziroma te uresničuje bistveno prepočasi in da ne izpolnjuje sklepov vlade. Prav tako je Bizjak-Mlakarjevi očital premajhno osebno odgovornost za skupno delo vlade, nesposobnost vodenja dialoga z različnimi deležniki, nepripravljenost na iskanje kompromisov in rešitev. Cerarja je vznemirilo tudi to, da je ministrica za kulturo javno napadala in obtoževala druge predstavnike vlade.

Premierju ne zaupa več

Julijana Bizjak Mlakar je vse očitke zavrnila, v ozadju zahteve za njen odhod pa prepoznala lobije (konkretnih imen ne v svojem parlamentarnem nastopu ne na kasnejša vprašanja novinarjev ni navedla). Ob vstopu v vlado pred dvema letoma je – tako Bizjak-Mlakarjeva – verjela, da lahko tokratni ekipi uspe lobistična omrežja odstraniti od javnih jasli. A se je izkazalo, da so ta še kako trdoživa in imajo očitno celo moč odstavljati ministre, ki ogrožajo njihove finančne interese. »Gospod predsednik vlade, verjetno sem edina ministrica, ki jo razrešujete zato, ker nisem brezpogojno poslušna vašim zahtevam, ki bi pomenile ravnanje v nasprotju z zakonskimi predpisi,« je premierju očitala Bizjak-Mlakarjeva. Po njenem prepričanju Cerar ni sposoben prisluhniti argumentom in se odzivati na upravičene potrebe ljudi. »Če bi vam bilo mar za ljudi ali za kulturo, ne bi bili rudniki na kulturi, avtorji pa na gospodarstvu. V vladi, ki deluje v interesu lobijev, zanemarja pa zakonitost in moralnost, predvsem pa ne vidi težav običajnih ljudi, ki plačujejo davke, upoštevajo zakone in jim je dostojanstvo ukradeno, se ne vidim,« je svojo izročitev odstopne izjave pospremila Bizjak-Mlakarjeva.

Premier je zagotovil, da nima sam z nobenim lobijem ničesar. Pričakuje pa, da bo Bizjak-Mlakarjeva, če ima za svoje navedbe o lobističnih pritiskih dokaze, te v najkrajšem času dostavila vladi in pristojnim organom. »Obžalujem, da to od Bizjak-Mlakarjeve slišim šele zdaj, brez jasnih dokazov, kajti če je to vedela, bi morala že sama sprožiti postopke,« je dejal Cerar.

Poslanci DeSUS so bivšo ministrico »toplo sprejeli«

Čeprav Bizjak-Mlakarjeva premierju ne zaupa več in prepoznava v delovanju vlade interese lobijev, se je vrnila v poslansko skupino vladne stranke DeSUS, kjer so jo po besedah njenega predsednika Karla Erjavca toplo sprejeli. Tako v koalicijskih kot v opozicijskih vrstah pa so prepričani, da navdušenje DeSUS ni povezano s samim prihodom Bizjak-Mlakarjeve, temveč z dejstvom, da je poslanska skupina stranke upokojencev ohranila enajst poslancev. V preteklih dneh je bilo namreč mogoče slišati vrsto namigovanj, da se bo užaljena in svojeglava bivša ministrica preselila med opozicijske poslance. Kar bi pomenilo, da SMC in DeSUS skupaj v državnem zboru ne bi več imeli absolutne večine in bi se torej Socialni demokrati lahko (ponovno) pohvalili, da oni zagotavljajo odločilni 46. glas. Pogosto vprašanje, ki so ga včeraj na parlamentarnih hodnikih dobili poslanci DeSUS, pa je bilo, koliko časa bo Bizjak-Mlakarjeva v njihovi poslanski skupini tudi ostala.

Kdo bo novi minister za kulturo, še ni jasno, tudi tokrat pa bo kandidata predlagala DeSUS. Kot najverjetnejša izbira se omenja državni sekretar Tone Peršak, v krogih blizu Cerarja pa ne skrivajo, da nad njegovo kandidaturo ne bi bili ravno navdušeni. Do imenovanja novega ministra bo kulturni resor vodil minister brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmauc.