S ponujenimi 416.000 evri je bilo podjetje Vita Maks, d. o. o., med sedmimi dražitelji tisto, ki je za vilo Pršivec v Ukancu v Bohinju na dražbi ponudilo največ. Dražba za slovito vilo, ki jo je pred leti želela kupiti Britanka Heather Mills, znana kot nekdanja soproga Paula McCartneyja, je sredi meseca potekala na generalnem sekretariatu vlade v Ljubljani. Kot je razvidno iz zapisnika, se je med dražbo sicer zapletlo, saj so organizatorji med njenim potekom v pogodbo vnesli novo določilo, povezano z uveljavljanjem služnostne poti, zaradi česar sta dva dražitelja zahtevala razveljavitev dražbe in njeno ponovitev. Kot so nam sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, dražbe ne bodo ponovili. Eden od nezadovoljnih dražiteljev pa je za takšen primer, je razvidno iz zapisnika dražbe, na pogodbo vlade z omenjenim podjetjem napovedal tožbo.

Nameni kupcev (še) niso znani

Vila Pršivec je torej pristala v ruskih rokah. Podjetje, ki je ponudilo najvišjo ceno, ima svoj sedež v Ljubljani, kjer deluje od leta 2011. Njegova direktorja sta po uradnih podatkih sodeč ruska državljana Dmitry Karpachev in Konstantin Durnev. Podjetje ima kot dejavnost opredeljeno nespecializirano posredništvo pri prodaji raznovrstnih izdelkov.

Izklicna cena za vilo je znašala 260 tisočakov. V stavbi so po navedbah generalnega sekretariata trije opremljeni apartmaji. Na pripadajočem zemljišču, velikem 1871 kvadratnih metrov, je še lesen objekt s savno in tušem. Po celostni obnovi leta 1995 in menjavi strehe pred sedmimi leti naj bi bila vila odlično vzdrževana. Predkupno pravico za objekt je sicer imela Občina Bohinj, a je ni uveljavljala.

Ni pomembno, od kod, temveč kakšen je lastnik

Za kakšne namene je podjetje z ruskima direktorjema kupilo vilo, ni znano. »Če se bodo ukvarjali s turizmom, upam, da se bodo vključili v lokalno skupnost, saj je sodelovanje z domačini in vključenost v življenje v lokalni skupnosti poglavitna značilnost turizma v Bohinju,« pravi Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, in dodaja, da imajo veliko dobrih tovrstnih praks. Bolj kot to, od kod prihajajo novi lastniki objektov v Bohinju, je poleg vključevanja v lokalno življenje pomembna njihova skrb za objekte, katerih lastniki so, in za njihovo vzdrževanje. Zato v Bohinju upajo, da bodo novi lastniki za vilo skrbeli in jo vzdrževali, da ne bo kazila okolice kot na primer propadajoči hotel Zlatorog v njeni bližini.

S prodajo so na generalnem sekretariatu poskusili že lani, vendar niso prejeli nobene ponudbe. Pred devetimi leti pa je Millsova za vilo v Bohinju ponujala kar 610.000 evrov, vendar prodaja zaradi domnevnih težav z lastništvom ni bila do konca izpeljana. Kot je znano, je britanski časopis objavil, da Millsova kupuje vilo, ki sploh ni v lasti Republike Slovenije, temveč starejše britanske vdove. Vlada je te navedbe zanikala, a je Millsova od prodaje kljub temu odstopila. Po več letih neuspešnega oddajanja vile v počitniške namene pa se je vlada ponovno odločila za prodajo.