Se še spominjate bujnih frizur, kičastih sončnih očal, hlač na trapez, pisanih oblačil in retro kotalk? Pa Glorie Gaynor, Disca Inferna, skupine Kool & The Gang? Da, to so sedemdeseta, ko so plesišča najprej v ZDA in nato po vsem svetu zajeli disko vročica in funk ritmi. Enemu od pionirjev slovenske plesne glasbe JAMirku, ki je svojo več kot dve desetletji dolgo DJ-kariero začel prav z diskom in funkom, se je ob prebuditvi pomladi očitno zahotelo nekaj glasbene nostalgije. Tako se je vrnil nekaj desetletij v glasbeno zgodovino, tudi lokacijsko pa se je navezal na začetke klubske scene v Ljubljani, saj je svoj dogodek Pop Up Disco postavil v Club Valentino.

Afro lasulje, kotalke in trikoji

In nikakor ni bil osamljen, saj je bilo plesišče vroče od polnoči pa vse do poznih nočnih ur. Marsikdo si je v navalu nostalgičnega navdiha omislil celo disko opravo, na primer afro lasuljo, volančke in naborke, pa tudi plesni trikoji niso manjkali. Nekateri so se še bolj opogumili in si za ples nadeli tudi kotalke. »Vsa čast, da so se tega spomnili. Moram reči, da sem kar malo pogrešal takšne dogodke. Ko sem bil še mladenič, sem plesal na to glasbo in dejansko tudi nekajkrat obiskal Valentino,« se je za točilnim pultom, kjer je bilo dovolj prostora za hiter dialog, nasmejal Marko. Medtem pa ga je soplesalka že opravičila in zvlekla nazaj na plesišče.

Zimzelene uspešnice in sodobni odvodi

»Odzivi so tako dobri, da že razmišljamo o nadaljevanju,« je dan pozneje veselo pojasnil JAMirko, ki so mu v petek za gramofoni delale družbo tri didžejke: Damaris, Nati Katchi in Šu Šu. Na njihovo glasbo je plesala zanimiva mešanica nekdanjih navdušencev nad diskom, ki so zdaj že krepko v srednjih letih, in mladina, ki je najprej zvedavo pogledovala po klubu, nato pa se tudi sama vklopila v vročico petkove noči. Glasbeni izbor, ki je prihajal iz zvočnikov, je predstavljal pestro mešanico retro zvokov, ki so se kot zimzelene uspešnice ohranili vse do današnjih dni, manj poznanih disko cukrčkov in sodobnih odvodov plesne elektronike. Ta, na čelu s housom in tehnom, ki sta pri nas še vedno med najbolj priljubljenimi, navsezadnje izhaja prav iz te scene.

Navdih iz New Yorka

JAMirko se je k disku vrnil, ker ne želi, da gre glasba njegove mladosti v pozabo. »Zdaj gre že skoraj za vzgojni moment, da pokažemo, kje in kako se je začela klubska scena, plesna glasba. Tudi sam sem začel z diskom in funkom. V izziv pa mi je, da ga lahko zdaj nadgradim še z novejšimi komadi.« Navdih prihaja iz New Yorka, kjer se je v sedemdesetih v klubih Studio 54 in Paradise Garage začela disko vročica. K nam se je preselila z rahlo zamudo in prav v Valentinu zaživela v osemdesetih. »Želeli smo se vrniti v eno osrednjih ljubljanskih diskotek, ki je postavila temelje klubske, plesne glasbe v Ljubljani. Za to estetiko predstavlja idealen prostor, in če bomo nadaljevali, bomo pri njem vsaj za zdaj tudi ostali,« je pojasnil organizator. Številne je zanimalo, kako to, da so se tam sploh znašli in kaj se z Valentinom sploh dogaja. Javni zavod Šport Ljubljana ga daje v najem za posamične dogodke, redno pa trenutno ne deluje.