Minister za finance Dušan Mramor, ki je v prvotnem predlogu novega zakona o trošarinah napovedal, da bo elektronske cigarete obdavčil z najvišjimi trošarinami v Evropi, je stopil korak nazaj. Na finančnem ministrstvu so se namreč na podlagi javne razprave in medresorskega usklajevanja odločili, da vsak mililiter tekočine v polnilih za e-cigarete ne bo obdavčen z enim evrom, ampak zgolj z 0,18 evra. Po novi različici bo torej višina trošarine za e-cigareto primerljiva obdavčitvi drobno rezanega tobaka. Mramorjevo »streznitev« so pozdravili v Združenju vejperjev Slovenije, torej v združenju uporabnikov e-cigaret, kjer so ves čas opozarjali na nerazumen predlog, ki bi po njihovem mnenju koristil le tobačni industriji.

Neprimerno strožje ukrepe, kot jih predlaga evropska direktiva o tobačnih izdelkih, namerava uvesti tudi ministrstvo za zdravje s predlogom novega zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta naj bi med drugim uvedel licence za prodajalce tobaka, enotne embalaže cigaret s fotografijami posledic kajenja in višje globe za kršitelje zakonodaje. Cigarete v trgovinah in trafikah naj ne bi bile več na očeh kupcem, medtem ko naj bi otroke dodatno obvarovali pred tobačnim dimom s tem, da bo v njihovi prisotnosti prepove dano kajenje v avtomobilu.

V Tobačni Ljubljana ob predlogu nove zakonodaje ocenjujejo, da se bo zaradi nje med drugim znatno zmanjšala prodaja cigaret tujcem iz sosednjih držav, ki danes predstavlja skoraj tretjino vse prodaje v Sloveniji. Tuja poraba v državni proračun prispeva 27 odstotkov prihodkov oziroma okoli 111 milijonov evrov. Nova zakonodaja prinaša tudi po mnenju mnogih sporno izenačitev tobačnih in elektronskih cigaret. 

Brez ločnice med informacijo in oglaševanjem

V Združenju vejperjev Slovenije opozarjajo, da so ukrepi nepremišljeni, strokovno neutemeljeni in da odražajo nepoznavanje izdelkov in trga e-cigaret. Po njihovem mnenju bodo predlagani ukrepi izzvali številne negativne posledice, saj e-cigareta trenutno predstavlja edino dokazano manj škodljivo in učinkovito alternativo kadilcem, ki ne zmorejo opustiti kajenja tobačnih cigaret.

Posebej skrb zbujajoča je prepoved prodaje e-cigaret po spletnih trgovinah, saj so te v Sloveniji trenutno ključni prodajni kanal in obenem skorajda edini vir informacij za uporabnike. »Ker predlog nove zakonodaje praktično ne razlikuje oglaševanja od podajanja splošnih informacij o e-cigareti, bo slednje nedopustno okrnjeno. S tem bo kršena ustavna pravica državljanov do obveščenosti,« je prepričan Bojan Stepančič iz Združenja vejperjev Slovenije.

Zakonodaja naj bi povsem ohromila tudi poslovanje specializiranih trgovin z e-cigaretami. Pokušina novih izdelkov ali kakršen koli nasvet prodajalca naj bi bil prepovedan, saj bi to pomenilo napeljevanje k oglaševanju. V združenju vejperjev menijo, da bo prišlo zavoljo restriktivnih ukrepov do zapiranja obstoječih specializiranih trgovin, oblikovanja črnega trga, kupovanja pripomočkov v tujini in izdelovanja opreme po principu »naredi sam«. Posledično naj bi se izgubil nadzor nad kakovostjo in varnostjo e-cigaret ter tekočin za njihovo polnjenje. »Najhuje pa je, da bodo zaradi številnih omejitev kadilci vztrajali pri neprimerljivo bolj škodljivem tobaku, medtem ko bo velik delež tistih, ki so s tobaka prešli na e-cigarete, vnovič podlegel tobačnim cigaretam,« je prepričan Stepančič.

Preprečiti želijo normalizacijo kajenja

Na ministrstvu za zdravje niso dali konkretnega odgovora na vprašanje, ali bo izenačitev e-cigaret s tobačnimi pripomogla k zmanjšanju škode zaradi tobaka. Prepričani pa so, da je izenačitev zaradi neraziskanosti učinkov dolgotrajne izpostavljenosti aerosolu e-cigaret (izdihani pari) in posledic dolgotrajne uporabe teh izdelkov nujna. Ponavljajo tudi, da so v tekočini in aerosolu e-cigaret našli tudi rakotvorne, dražilne in strupene snovi.

»S prepovedjo oglaševanja e-cigaret, njihove prodaje mladoletnim, prepovedjo uporabe teh izdelkov v zaprtih javnih in delovnih prostorih ter z nadzorom nad prodajalci želimo preprečiti ponovno normalizacijo akta kajenja in začetek uporabe teh izdelkov predvsem med otroki in mladostniki,« so povedali na ministrstvu, na katerem ocenjujejo, da e-cigarete tudi niso učinkovit pripomoček za opuščanje kajenja.