Sneženje, nizke temperature, zmaga Nizozemca Wouta Poelsa (Sky) in 70. mesto Jana Polanca (Lampre), sicer pomočnika tretjeuvrščenega portugalskega prvaka Ruia Coste, so glavne značilnosti 102. izvedbe matere klasik Liege–Bastogne–Liege. Polanc je bil do zaključnih vzponov pred Ansom v vodilni skupini in zaostal pet minut.

Za slovenske ljubitelje kolesarstva je bila še bolj v ospredju dirka Po Hrvaški. Tudi Avsenikova Golica je zaigrala na Trgu svetega Marka v Zagrebu v čast Domnu Novaku (Adria Mobil), najboljšemu mlademu kolesarju. Kolesar iz Otočca je tudi po zaslugi izkušene ekipe na sobotni ekipni vožnji na čas med Porečem in Umagom (40 km) in v nedeljo do Zagreba ohranil belo majico pred mladimi britanskimi kolesarji iz ekipe zvezdnika Brada Wigginsa. Novak je v tretji članski sezoni le potrdil izjemne sposobnosti kolesarja za zahtevne etapne dirke. Še posebej izstopa pri vožnji v klanec, kar je dokazal tudi pri vzponu na Učko. Lanski uspeh na dirki Po Sloveniji je letos že dopolnil na spominskem tednu Coppin in Bartoli, ko je bil drugi za Kolumbijcem Bernalom. Zmaga je zelo pomembna za ekipo, ki se pobira po sramotni potezi Kristjana Fajta.

Dirka Po Hrvaški je tudi ena najbolje zastopanih dirk, na kateri sta nastopili obe slovenski profesionalni ekipi. Kolesarji Radenske so bili bolj v ospredju v uvodnih etapah. Zadnji dan med Sv. Martinom na Muri in Zagrebom je bilo še kako pomembno, da ima Novak ob sebi v ekipi dva izkušena specialista za etapne dirke Jureta Golčerja in Radoslava Rogina, ki je dirko do domači deželi končal kot peti in le dopolnil uspeh rojaka Matije Kvasine. »Verjetno je bilo najpomembnejše, da nam je uspelo dobro odpeljati ekipni kronometer v Istri glede na zasedbo le s sedmimi kolesarji. Na zelo spolzkih mokrih cestah smo vozili dovolj previdno,« je izpostavil Jure Golčer, med ekipami so osvojili drugo mesto. Tudi lep uspeh, glede na to, da je nastopilo kar pet ekip elitnega razreda in še deset iz drugega razreda.

Kolesarji iz elite Mark Cavendish (Dimension Data), Giacomo Nizzolo in Riccardo Zoidl (Trek), ekipa Tinkoff v vožnji na čas in Norvežan Holst Sondre Enger (IAM) so zadnji dan v Zagrebu tudi pobrali vse etapne zmage, kar je dokaz, kako kakovostna je bila dirka na Hrvaškem. Že v dveh letih je po zaslugi nekdanjega profesionalca Vladimirja Miha Miholjevića in podpore države s promocijo turizma dosegla nivo dirke Po Sloveniji. Še posebej izstopa zmaga Zagrebčana Matije Kvasine (Synerg Baku). Azerbajdžansko ekipo kot športni direktor vodi Andrej Hauptman, zraven je izkušeni Matej Mugerli. »Smo presenetili, kajne. V čem je skrivnost uspeha? Izkušnje. Odločilo je poznavanje terena,« je bil ponosen 34-letni Cerkničan, eden udarnih mož azerbajdžanske posadke. Kvasina, nenadejano veliki športni junak pri sosedih, je to potrdil. »To, kar smo naredili, je čudež. V kronometru smo ohranili mirne, trezne glave, dobro ocenili mokre in spolzke ceste, kjer velike ekipe lahko delajo napake. Neverjetno,« je po tekmi govoril Kvasina, ki se je kolesarske abecede naučil v Sloveniji. Prej je dolga leta vozil za slovenske klube Perutnina Ptuj, Radenska in Adria Mobil.